Samfund

Historisk skibsvrag fundet på 177 meters dybde

Det tyske troppetransportskib M/S Pionier. Sea War Museum Jutland

Forliset af det tyske krigskib kostede 338 mennesker livet.

Et af Danmarks mest eftersøgte skibsvrag er efter 78 år blevet fundet på 177 meters vanddybde nord for Skagen.

Det er Sea War Museum Jutland, der under en ekspedition i Skagerrak har fundet vraget af det tyske troppetransportskib M/S Pionier, som blev sænket den 2. september 1940.

Blev ramt af voldsom eksplosion

Skibet var på vej fra Frederikshavn til Frederiksstad i Norge med 823 mænd og kvinder om bord, da det nord for Skagen blev ramt af en voldsom eksplosion og hurtigt begyndte at synke.

Forliset kostede 338 af de ombordværende livet og var dermed den alvorligste krigsbegivenhed, som ramte de tyske styrker i Danmark under den fem år lange besættelse.

Fakta om M/S Pionier

M/S Pionier var et moderne motorskib på 3285 bruttotons, der blev bygget som køleskib til rederiet F. Laeisz i Hamborg i 1933.

De første år sejlede det med bananer fra Cameroun til Europa, men i 1940 blev det indsat som tysk troppetransport mellem Danmark og Norge.

På sin sidste tur medførte Pionier en blandet skare bestående af søofficerer, flypersonel og sygeplejersker samt et større antal tyske alpejægere, der var på vej tilbage fra orlov.

Ifølge briterne var det deres ubåd HMS Sturgeon, som med en torpedo sendte Pionier til havets bund. Det blev dog hårdnakket afvist af den tyske propaganda, der hævdede, at skibet enten sejlede på en mine, blev ramt af sabotage eller blev offer for en kedelsprængning. Det sidste var i virkeligheden helt usandsynligt, da Pionier ikke var et dampskib, skriver Sea War Museum Jutland i en pressemeddelelse.

Har søgt på de forkerte steder

Vraget af Pionier har gennem mange år været eftersøgt i det danske farvand. Museets fund viser dog, at man indtil nu havde søgt på de forkerte steder. Skibet er nemlig blevet fundet væsentligt længere mod øst, end hvor man hidtil har søgt.

Vraget ligger på 177 meters vanddybde, hvilket gør det meget vanskeligt tilgængeligt. Scanninger støtter dog de britiske forklaringer på skibets endeligt.

- Agterskibet mangler, og alt tyder på, at skibet er blevet revet midt over af en torpedo. Den agterste del er sandsynligvis sunket med det samme, hvorefter den forreste del er drevet langt mod øst, før den sank, siger Sea War Museum Jutlands direktør, Gert Normann Andersen.

Betragtes som krigergrav

De overlevende fra forliset blev bragt ind til Skagen og Frederikshavn, men 93 blev aldrig fundet.

Den 6. september 1940 blev 245 tyskere begravet på Frederikshavn Kirkegård i krigens største massegrav i Danmark. Nogle af de omkomne er formodentligt gået ned med vraget, som derfor må betragtes som en krigergrav.