GO'

Pige følte sig krænket til ’puttemiddag’ – far savner reaktion fra andre forældre

Foreningen Danske Gymnasier har tidligere bedt om, at der bliver reageret på det.

Sutte på en agurk, slikke flødeskum af brystet på en dreng fra 3.g eller tvinges til at tage et shot tequila.

Sådan har historierne omkring de såkaldte puttemiddage for 1.g piger og drenge på Nordsjællandske gymnasier blandt andet lydt den seneste uge, efter at BT første gang fortalte om fænomenet, hvor udvalgte drenge og piger udpeges af ældre elever til at servere for dem.

Til festen deltager den udvalgte gruppe 1.g-piger eller -drenge samt det modsatte køn af gymnasiets 3.g-årgang. Fælles for festerne er den seksuelle undertone, og at middagen og udvælgelsesprocessen inden har været ydmygende for mange.

Historierne kom frem, da 17-årige Anja Leighton fortalte om sine krænkende oplevelser på hendes tidligere gymnasium i Rungsted. Siden har reaktionerne været overvældende, men der mangler en vigtig aktør, siger hendes far:

-  Vi har været rystet over ordlyden i tonen fra eleverne på hendes gamle gymnasium, og så har vi intet hørt fra elevernes forældre. Den der selvrefleksion kommer forhåbentligt, men der har ikke været noget fra forældregruppen, siger Nils Dullum, der er konsulent.

Snak med dit barn

Nils Dullum fortæller dog, at de har fået mange reaktioner fra forældre, der selv har døtre, og som har takket Anja Leighton for at stå frem. Og så har han været glad for, at Rungsted Gymnasium har reageret på historierne ved at understrege, at krænkende adfærd vil give sanktioner.

Siden har de nuværende 3.g’ere aflyst dette års drenge- og pigemiddage, der i dagligt tale kaldes "puttemiddage", fordi 1.g'erne kaldes "putter".

Det kan være svært som forældre at erkende, at ens barn enten har været deltager, eller har udøvet det her.

Sofie Münster, forfatter

At andre forældre ikke har meldt sig i koret med Nils Dullum, kan der være en årsag til. Det fortæller Sofie Münster, der er forfatter og stifter af forældremagasinet Nordic Parenting.

Drenge- og pigemiddage med seksuelle undertoner og grænseoverskridende udfordringer er ikke en sjældenhed på gymnasier i Nordsjælland. I hvert fald har otte nordsjællandske gymnasier en tradition for at holde en årlig "puttemiddag"

- Det kan være svært som forældre at erkende, at ens barn enten har været deltager, eller har udøvet det her. Måske tror man ikke, at det har været ens eget barn. Eller måske er det her med at tage kontakt for stort et skridt.

- Men grundlæggende står der tilbage, at vi skal blande os som forældre. Vi skal tale med dem. Uanset om det er drenge eller piger.

Og selvom der ifølge Sofie Münster er en fortælling om, at teenagere kan være svære at komme i kontant med, betyder det ikke, at man skal lade være:

- I denne her proces (som teenager red.) har man behov for råd og vejledning. Og man har behov for, at der er nogle, der interesserer sig for en.

- Sæt ord på det at være voksen og sæt ord på, hvad der er forkert. Og når man så får en teenager, skal man skifte måden, hvorpå man taler til dem. Man skal være mere lyttende, spørgende og mere interesseret, så man hjælper den unges refleksion på vej.

Og hvis det kan være svært at få den unge til at snakke, kan det være fordi, at man er for dømmende. Man skal i stedet få barnet til at snakke. Og den refleksion er ifølge Sofie Münster med til at forme deres værdier og selvsikkerhed, så de kan sætte grænser i en situation som puttemiddagene, siger hun.

Var ikke moden nok

Og det var netop, hvad Anja Leighton manglede for to år siden:

- Jeg sagde ja, fordi jeg ikke var moden nok eller havde nok selvtillid til at kunne sige fra på en ordentlig måde. Jeg vidste jo ikke, hvad jeg gik ind til, og jeg troede, at jeg ville ødelægge noget for mig selv ved at sige nej, siger hun i Go’ Morgen Danmark.

Jeg troede, at jeg ville ødelægge noget for mig selv ved at sige nej.

Anja Leighton, deltager til "puttemiddag"

Hun fortæller selv, at hun ikke havde ordforrådet til at kunne udtrykke, at hun følte sig krænket, og at adrenalinsuset gjort det svært at sige nej, da hun først stod til udvælgelsen med en skare af drenge omkring sig.  Anja Leighton blev blandt andet bedt om at kysse med en veninde og dyste med veninden om, hvem der først fik den andens bh af. Alt sammen foran 50 mandlige elever.

Drenge- og pigemiddage med seksuelle undertoner og grænseoverskridende udfordringer er ikke en sjældenhed på gymnasier i Nordsjælland. I hvert fald har otte nordsjællandske gymnasier en tradition for at holde en årlig "puttemiddag" Video: Kasper B. Andreasen

Anja Leighton kom med til festen, blev meget fuld og endte med at tage grædende hjem:

- Vi var meget rystede over det, Anja kunne fortælle. Det er klart. Og vores egen selvrefleksion har selvfølgelig været meget stor siden. Vi har efterfølgende sat fokus på alkoholkulturen som sådan og har gjort det klart, at Anja skulle lære af det her dysfunktionelle forhold.

Anja Leighton er siden skiftet fra Rungsted Gymnasium til Det Frie Gymnasium i København.

Orienterer forældrene

Drenge- og pigemiddage med seksuelle undertoner og grænseoverskridende udfordringer er ikke en sjældenhed på gymnasier i Nordsjælland.

I hvert fald har otte nordsjællandske gymnasier en tradition for at holde en årlig "puttemiddag". Det skriver Berlingske. Og på Rungsted Gymnasium er middagene i mange år blevet mødt af hård kritik fra blandet andet rektor og lærere. 

Derfor tager man på Virum Gymnasium også sine forholdsregler:

- Når vi har fået kendskab til de her begivenheder, orienterer vi forældrene til de inviterede og opfordrer dem til at tage en dialog omkring det, for det er et meget asymmetrisk forhold. Uanset, om det er piger eller drenge.

- Vi vil rigtigt gerne have, at de kan være sammen alle sammen og respektere hinanden. Og det er uanset køn, alder eller om det er i forhold til at sige nej, siger Mette Kynemund, der er rektor på Virum Gymnasium.

Drenge- og pigemiddage med seksuelle undertoner og grænseoverskridende udfordringer er ikke en sjældenhed på gymnasier i Nordsjælland. I hvert fald har otte nordsjællandske gymnasier en tradition for at holde en årlig "puttemiddag". Video: Kasper B. Andreasen

Danske Gymnasier ser med alvor på sagen

Formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, sagde søndag til Ritzau, at hun ser med alvor på "puttemiddagene".

Ud over at forældre bør tage en snak med deres børn, skal rektorer heller ikke være bange for at gribe ind, sagde hun.

- Skolen har mulighed for at sanktionere, også selv om det er i fritiden, hvis børn gør noget, der påvirker, hvordan andre elever trives i skoletiden.

- Jeg synes ikke, at rektorer skal ryste på hånden over at give en sanktion, hvis der er sket noget af den her karakter, sagde hun.

Trods knubs i medier og fra andre elever har det været det hele værd at stå frem, siger Anja Leighton:

- Det er vigtigt, at vi begynder at kunne snakke om det her og at unge forstår, at det ikke er sådan her, at vi behandler hinanden. Og det er ikke det, gymnasiet går ud på. Man skal udvikle sig i sit eget billede og ikke i andres.