Samfund

Indvandrerkritisk parti går på gaden igen og igen - men det er på nettet, de bliver set

Partileder Rasmus Paludan demonstrerede i dag i Holbæk med nogle få tilhængere. Men blandt de unge på Youtube bliver han set igen og igen.

I dag holdt det stærkt indvandrerkritiske parti Stram Kurs demonstration i Holbæk under tæt politibeskyttelse.

Partiet og dets leder Rasmus Paludan er næppe særligt kendte blandt voksne vælgere, selv om de netop nu er i gang med at samle vælgererklæringer, så de kan stille op til Folketinget.

Til gengæld har Rasmus Paludan vakt opmærksomhed blandt helt unge med en række videoer på Youtube, der er blevet vist mere end en halv million gange.

Videoerne viser, hvordan Rasmus Paludan rejser rundt i Danmark og spreder sit politiske budskab. Budskabet er blandt andet, at islam skal forbydes. Og at indvandrere skal tvangsudsendes af Danmark. Eksempelvis viser en af videoerne Paludan på besøg i Odense-bydelen Vollsmose, hvor han iklædt skudsikker vest og beskyttet af både politi og vagter kommer i karambolage med unge indvandrere.

- Jeg tror, jeg har ramt primært de mange danske teenagedrenge, der har oplevet at blive truet og ydmyget af indvandrerdrenge. Mit bud er, at det er enormt befriende for dem, at jeg tør stille mig op og sige det, de føler og mener, siger Rasmus Paludan til TV 2.

Rasmus Paludan til demonstration i Holbæk i dag

- Det var videoen fra Vollsmose, der for alvor satte skub i tingene på de sociale medier. Siden er flere af vores videoer gået viralt. Nu sender og deler unge teenagere videoer, hvor de laver V-tegnet for sejr, som er blevet mit kendetegn, fortæller Rasmus Paludan.

Han forstår at udnytte Youtube

Ifølge digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug er Rasmus Paludans popularitet et bevis på, at han har forstået den effekt, der ligger i at bruge Youtube:

- Et medie som Youtube har generelt været undervurderet til at promovere politiske budskaber. Det har været en slags voksenfri zone, hvor de unge har boltret sig. Det har Rasmus Paludan tydeligvis forstået at udnytte til fulde ved at lave en række videoer, der når ud til et bredt, ungt publikum, siger Astrid Haug til TV 2.

'Rasmus Paludan-leg'

I weekenden trådte en far til et barn på en fynsk folkeskole frem i Ekstra Bladet og advarede om, at børnene på skolen legede ’Rasmus Paludan-leg’. Legen er en fangeleg, hvor børnene bliver delt op i tre grupper: ’kristne’, ’jøder’ og ’muslimer’. De kristne skal så fange jøderne og muslimerne og sætte dem i bure, og så skal jøderne og muslimerne forsøge at slippe ud fra burene.

- Jeg bliver en smule skræmt, da jeg hører det. Min søn har allerede nu fået serveret en fortælling om, at nogle mennesker er gode, mens andre er dårlige - og at det er de kristne, der er de gode, siger faderen Christian Hansen til Ekstra Bladet.

Eksperten i sociale medier Astrid Haug advarer mod at undervurdere den styrke, som sociale har til at sprede politiske budskaber.

- Reaktionerne på Rasmus Paludans Youtube-videoer viser, at der er to lejre. Dem, der tager ham alvorligt, og dem, der tager det for sjov. Han deler vandene. Man skal bare lige huske, at Youtube er bygget over en algoritme, så snebolden kan hurtigt rulle, hvis man først er kommet ind i Pauldans univers. Det er fint nok at trække lidt på smilebåndet, men man er nødt til at tage ham seriøst. Vi har endnu ikke set, om han bare er en døgnflue, eller om han kan fastholde momentum, siger Astrid Haug.

'Legende-status'

Rasmus Paludan er advokat og både stifter og formand for ’Stram Kurs’. Han har tidligere været medlem af flere andre politiske bevægelser, blandt andet Venstre, Nye Borgerlige og det nationalistiske parti Dansk Samling.

Han mener selv, at han har fået ’legende-status’ på de sociale medier.

De skoleelever, som TV 2 talte med i dag på Brobyskolerne på Fyn, kender da også alle sammen til Rasmus Paludan.

Men det er tydeligt, at det – som Astrid Haug udtrykker det – er meget forskelligt, hvor alvorligt de unge tager Rasmus Paludan og hans videoer:

- Jeg ser ham på Youtube, fordi han bliver anbefalet af mine venner, der har set ham. Jeg synes det er lidt træls, for jeg kan ikke lide racister. Det er helt vildt, at han har så mange visninger på Youtube. Det er også for mange, for han skal ikke have så megen opmærksomhed, siger Oliver Eriksen fra 9.Y på Brobyskolerne.

Hans skolekammerat, Jon Kristensen fra 9.X, kalder lige ud Rasmus Paludan for ’en jubel-idiot’. Men han anerkender, at Paludan har ført en meget dygtig medie-kampagne på de sociale medier:

- Han appellerer nok også til unge mennesker med sin ekstreme politik, fordi vi er ved at finde vores holdninger. Og det skal være nogle andre holdninger end vores forældres. Ekstremerne er mere tiltrækkende, for så kan vi ikke komme længere væk fra vores forældre. Der er ikke nogen bedre måde at provokere sine forældre end ved at være racist, siger Jon Kristensen.