Næsten hver anden ville lade sig teste for demens - men man skal tænke sig om

Der findes ingen behandling for demenssygdomme.

Vil du lade dig teste, hvis du ved, at der i familien er en arvelig demenssygdom?

Det spørgsmål er 1194 personer blevet stillet i en rundspørge foretaget af Megafon for TV 2. I dag er det nemlig muligt at blive testet for en række arvelige sygdomme - herunder visse typer af demens. Men har danskerne overhovedet lyst til at lade sig teste?

Adspurgt svarer 49 procent, at de gerne vil lade sig teste. 29 procent svarer nej, og 21 procent har ikke taget stilling. 

En enkelt procent af de adspurgte er allerede blevet testet.

Kan skabe splid i familien

Men selvom det for nogle kan give en form for afklaring at vide, hvorvidt de er i risikozonen, følger også en masse etiske dilemmaer med. 

Derfor opfordrer Alzheimerforeningen til, at man tænker sig godt og grundigt om, inden man får lavet testen. 

- Det, man skal huske på, er, at når vi taler om arvelige gener, er der også risiko for, at din søster, din bror eller dine børn også har mutationerne, og derfor tager man ikke blot en beslutning om at lade sig selv genteste og få et resultat heraf. Man gør det sådan set også på andres vegne, siger Nis Peter Nissen, direktør i foreningen, til TV 2 og forsætter: 

- Det er jo let nok, hvis resultatet viser, at man ikke har arvet noget, men hvis resultatet er positivt, skal man virkelig overveje, om man vil dele det med andre. Det er jo heller ikke sikkert, at ens børn i en relativt ung alder har lyst til at få at vide, at de senere i livet kan udvikle demens.

Afstemning

Hvis du vidste, at der i din familie var en arvelig demenssygdom, ville du så lade dig teste?

Han anbefaler derfor, at man opsøger sin egen læge, hvis man går og tumler med tanken om at blive testet. 

- Vores råd er, at man taler med sin læge, for man har brug for god og grundig rådgivning fra fagpersoner til at tage en beslutning om at lade sig genteste eller ej, lyder det fra Nis Peter Nissen. 

Demens er ikke betinget af gener

Hvis man vælger at lade sig teste, skal man være opmærksom på, at selv hvis resultatet viser, at man ikke har arvet de gener, der kan give demens, er det ikke ensbetydende med, at man kan gå igennem livet uden den frygtede folkesygdom, fortæller Jørgen E. Nielsen, som er professor og overlæge ved Nationalt Videnscenter for Demens. 

- Demens kan også skyldes anden form for sygdom eller livsstil. Faktisk er det kun ganske få procent af alle demenstilfælde, der skyldes arvemateriale, forklarer han til TV 2. 

Der findes ingen behandling

Og skulle man være blandt de få procent, er det ikke sikkert, man vil blive mere lykkelig af at vide det. Der findes nemlig ingen kur, lyder det fra Jørgen E. Nielsen. 

- Hvis man finder ud af, at man har arvet demensgenerne, kan man ikke gøre noget. Vi kan ikke forebygge, at det kommer i udbrud. Man kan leve sundt som alle andre, men det er ikke nok til at holde det væk, siger han. 

I Danmark lider omtrent 87.000 personer af en form for demens. Heraf lidt flere kvinder end mænd.