Samfund

Københavns Politi forbyder Loyal to Familia

Forbuddet betyder blandt andet, at det er strafbart at bære Loyal to Familias kendetegn i offentligheden.

Københavns Politi nedlægger foreløbigt forbud mod Loyal to Familia.

Det oplyser politiet tirsdag på et pressemøde. 

- Anklagemyndigheden i Københavns Politi har vurderet, at LTF er en forening, som har en voldelig og kriminel adfærd af så grov karakter, at der straks bør gribes ind med et administrativt forbud, siger Ida Sørensen, chefanklager i Københavns Politi.

Politiet oplyser, at forbuddet gælder, indtil sagen er blevet behandlet ved domstolene.

Loyal to Familia vil fremadrettet blive mødt med en kontant linje i hele landet

Michael Kjeldgaard, politiinspektør i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter

Baggrund for forbuddet

Chefanklager Ida Sørensen fremhæver nye straffebestemmelser, som betyder, at man kan forhøje straffen, hvis lovovertrædelsen er baseret som led i en konflikt.

- Vi har derfor et stærkere grundlag i dag. Grundloven anerkender, at man kan gå ind og lave et forbud, inden domstolene har truffet en afgørelse, understreger Ida Sørensen. 

Chefanklageren lægger særlig vægt på bandekonflikter og fortæller, at det er politiets vurdering, at Loyal to Familia-medlemmer vil fortsætte med at begå alvorlig kriminalitet.

- Vi vurderer, at fortsættelse af foreningen vil indebære en trussel mod borgernes sikkerhed. Det betyder, at Loyal to Familia fra i dag ikke længere er tilladt, siger hun.

Loyal to Familia vil blive mødt med kontant linje

Forbuddet er landsdækkende og betyder, at man kan blive anholdt og sigtet for at bære Loyal to Familias kendetegn i offentligheden.

Michael Kjeldgaard, politiinspektør i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, forklarer, at formålet med forbuddet er at forhindre Loyal to Familia i at videreføre deres forening.

- Loyal to Familia vil fremadrettet blive mødt med en kontant linje i hele landet, understreger han.

- Vi forsøger at fjerne Loyal to Familias mulighed for at få indflydelse gennem manifestationer i offentligheden. Vi har bekæmpelsen af bandekriminalitet som en af vores højeste prioriteringer - hvis ikke den højeste, siger politiinspektøren.

Strafbart at videreføre forening

Ida Sørensen forklarer, at det også vil være strafbart at videreføre foreningen i et andet navn.

Michael Kjeldgaard siger, at det handler om at vise, at det danske samfund ikke tolererer manifestation i det offentlige billede. Han uddyber med, at en operationsplan skal sikre, at politiet konsekvent skrider ind, hvis foreningen videreføres. Det er op til den enkelte politikreds at beslutte, hvordan de vil fremme deres indsats.

Politiet vil offensivt være til stede de steder, hvor der er mulighed for, at Loyal to Familia videreføres.

Forbudt at bære bandens kendetegn

Forbuddet mod Loyal to Familia betyder, at det er strafbart at videreføre foreningen, samt at det er strafbart at bære bandens kendetegn i offentligheden.

Det er en glædens dag. Vi har ventet på det her i over et år

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

Man vil derfor kunne blive anholdt og sigtet for at bære synlige Loyal to Familia-kendetegn på for eksempel trøjer, kasketter eller lignende.

- Med forbuddet her får vi endnu et redskab i kampen mod Loyal to Familia, der kan være med til effektivt at fjerne banden fra gadebilledet og begrænse gruppens kriminelle adfærd. Vi kan fra i dag nu sigte Loyal to Familia-medlemmer for at videreføre en ulovlig forening, siger Michael Kjeldgaard.

Strafferammen for en overtrædelse af forbuddet er op til to års fængsel.

Glæde på Christiansborg

Advokaten, der skal repræsentere Loyal to Familia i opløsningssagen, ryster på hovedet over, at Rigsadvokaten har givet grønt lys til politiet til et foreløbigt forbud mod banden. 

- Vi påklager det allerede i dag (tirsdag, red.) til Rigsadvokaten og beder om opsættende virkning på klagen. Vi synes, at det er stærkt uheldigt, at politiet uden domstolsprøvelse kan forbyde en forening, udtaler advokat Michael Juul Eriksen.

- Det kommer til at tage årevis at føre sagen, og den ender jo nok i Højesteret. Og man kan jo ikke være sikker på, hvordan sagen ender. Derfor synes vi ikke, det er rimeligt at forbyde på forhånd.

På Christiansborg er politikerne, modsat Michael Juul Eriksen, tilfredse.

- Der er ingen tvivl om, at Loyal to Familia hærger rigtig mange steder og desværre også har held med at rekruttere unge. Derfor synes vi, det er glimrende, at man vælger at sige, at en forening, der eksisterer med et så kriminelt virke, skal stoppes, understreger Trine Bramsen fra Socialdemokratiet.

Peter Kofod fra Dansk Folkeparti mener, at forbuddet mod banden kun er første stik.

- Det er en glædens dag. Vi har ventet på det her i over et år, siger han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) meddelte allerede sidste år, at han ønskede at forbyde banden. 

- Det er her, at sagerne mod rockerne i sin tid stoppede. Nu går vi videre. Vi viser, at samfundet skal vinde, sagde Søren Pape Poulsen sidste år til TV 2.

Jørn Vestergaard, professor i stafferet på Københavns Universitet, forklarer, at forbuddet er en prøvesag, der rejses. 

- På denne måde får man mulighed for i sidste ende at få domstolenes ord for, om en opløsning af banden og foreningen kan lade sig gøre, siger han til TV 2.  

Det vides endnu ikke, hvornår sagen skal for retten.