Samfund

Kronprins Frederik opereret - aflyser alt

Kongehuset forventer, at Kronprinsens aktiviteter i de næste par uger bliver aflyst.

Kronprins Frederik blev søndag opereret for en diskusprolaps på Rigshospitalet.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

- Operationen forløb som planlagt, og Kronprinsen har det efter omstændighederne godt og er udskrevet her til morgen, skriver kongehuset mandag morgen.

Desuden oplyser de, at det må forventes, at kronprins Frederiks officielle aktiviteter i de næste par uger bliver aflyst, fordi der venter ham et genoptræningsforløb.

Havde i forvejen smerter

Kronprinsen fortalte allerede i foråret, at han havde rygproblemer. Det skete med en video, der blev lagt på Facebook i forbindelse med Royal Run-løbet den 21. maj, der blev afviklet i anledning af hans 50-årsfødselsdag.

Hvad er en diskusprolaps?

  • En diskusprolaps opstår, når en af de bruskskiver i rygsøjlen, der fungerer som støddæmpere, klemmes så meget, at den bløde masse i midten af den presses ud af dens normale leje.

  • Rygsmerter forekommer hos 45 procent af befolkningen, og for cirka fire procents vedkommende udvikler de sig til en egentlig diskusprolaps.

  • Oftest vil man kunne behandle diskusprolapsen med smertelindrende medicin og aflastning af lænden. Et efterfølgende genoptræningsforløb hvor rygmusklerne styrkes, kan forhindre, at smerterne vender tilbage igen.

- Jeg har døjet med nogle rygproblemer i den seneste tid, som gør, at jeg ikke kan løbe, som jeg gerne ville, hed det i videoen.

Kronprinsen løb trods smerterne med i de fem byer, hvor løbet blev afviklet. Men rygsmerterne forsvandt tilsyneladende ikke, og blandt andet i forbindelse med kronprinsparrets sommerferie i Skagen var det tydeligt, at ryggen gjorde ondt. Frederiks far, prins Henrik, måtte også opereres for en diskusprolaps tilbage i 1995.

Diskusprolaps efter stramt program

Kronprinsen skulle mandag have åbnet Naturens Dag i Ejby Ådal ved Roskilde. Det bekræfter Danmarks Naturfredningsforening på Twitter, hvor de også ønsker Kronprinsen god bedring.

Ifølge kongehusets officielle kalender ser kronprins Frederiks aktiviteter de næste to uger ud som følger:

  • 4. september: Middag for Mary Fondens præsidium
  • 5. september: Aktiviteter i forbindelse med flagdag for Danmarks udsendte
  • 11. september: Kronprinsens tilstedeværelse ved CISM Open Regional Military Championship in Sailing
  • 12. september: Kronprinsen deltager i Kongefugleskydning og frokost
  • 13. september: Kronprinsen deltager i erhvervsbesøg i Finland

Operationen kommer, efter kronprins Frederik har kørt et stramt program de seneste uger - først med en tur til Færøerne med sin familie, og derefter deltog han, da den franske præsident, Emmanuel Macron, besøgte Danmark i sidste uge.