Pårørende til psykisk syge føler sig svigtet af systemet
For fire år siden vedtog politisk flertal, at inddragelse af pårørende skulle øges. Men sådan er det ikke gået, lyder det fra de pårørende selv.
Mange pårørende til psykisk syge føler sig overset og svigtet af sundhedssystemet.
Det viser en ny undersøgelse fra Bedre Psykiatri, landsforeningen for psykisk syges pårørende. Her svarer godt tre ud af fire af de 1157 adspurgte, at de ikke bliver inddraget nok.
- Det største problem er, at den viden, som de pårørende har, ikke bliver anvendt. Vi ved, at når de pårørende inddrages, så bliver de syge hurtigere raske, siger Hanne Block Bøttger, der er rådgivningskoordinator i Bedre Psykiatri.
Netop fordi det er så vigtigt at inddrage pårørende, er det ifølge næstformand i organisationen Danske Patienter Ebbe Henningsen "skræmmende", at forløbene ikke er blevet bedre.
- Vi står i den situation, at det faglige personale faktisk gerne vil inddrage de psykisk syges pårørende. Men når man så taler med dem, siger de, at de frygtelig gerne vil inddrage de pårørende, men at der ikke er tid eller personale, siger han.
Der mangler information på området
I 2014 vedtog et politisk flertal ellers, at inddragelse af pårørende skulle øges. Men i den nye undersøgelse svarer 72 procent svarer, at de ikke får nok information om generelle forhold om sygdom og behandling, mens 74 procent svarer, at de ikke får information om, hvordan de kan hjælpe den syge i hverdagen.
Det er noget Ebbe Henningsen sagtens kan genkende, når han taler med pårørende, og samtidig har han det tæt inde på livet, da hans egen datter har en psykisk sygdom.
- Man oplever, at man ikke bliver orienteret om, hvad der skal ske, ligesom man heller ikke bliver indkaldt til samtale, om hvad det handler om, som man for eksempel ser på kræftområdet, siger han.
- Man bør afsætte midler til området nu
Finanslovsforhandlingerne ligger for døren, og regeringen er i den forgangne uge kommet med sit udspil til en fordeling af pengene i 2019.
Her afsatte regeringen 100 millioner til behandlingen af psykisk syge. Pengene kommer oven i de 200 millioner kroner, der blev øremærket psykiatrien ved forhandlingerne med Danske Regioner tidligere på året.
Og ifølge Ebbe Henningsen er det afgørende, at politikerne kigger mod psykiatrien, når den endelige finanslov skal forhandles på plads.
- En af de ting, der skal til, for at det bliver bedre, er, at det at inddrage pårørende ikke bliver noget man kan, men noget man skal. Det andet, der skal til, er, at de pårørende får undervisning i, hvad psykisk sygdom er, så de er bedre i stand til at håndtere de syge. Og det skal der afsættes nogle midler til.
Og måske er der godt nyt på vej på området i regeringens kommende handlingsplan for psykiatrien.
- [Vi kommer] til at se nærmere på, hvordan vi kan skabe bedre forhold for pårørende til mennesker med psykiske lidelser, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en mail til Avisen Danmark.