Samfund

Politikere vil have skole til at politianmelde niqabklædt mor

Integrationsministeren kritiserer skole i Aalborg, der afviser at anmelde mor med niqab. Kommunen bakker skolen op.

En skole i Aalborg afviser at skride ind overfor en mor, der møder op i niqab hver morgen, når hun afleverer sit barn.

Og det har vakt opmærksomhed på Christiansborg.

- Det er jo fuldstændig forkert. Vi lever i Danmark. Og i Danmark er piger og drenge, kvinder og mænd ligestillede. Hvis der er noget, der er fuldstændig i strid med det og er kvindeundertrykkende, så er det jo niqab, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen går endnu videre. Han har henvendt sig direkte til Seminarieskolen og bedt dem om at politianmelde den niqabklædte moder.

Men det vil skolen ikke – og skolen har opbakning fra Aalborg kommune:

- Vi har undersøgt, om det her falder inden for den skærpede underretningspligt, og det gør det ikke. Vi er jo klar over, at der på en eller anden vis er tale om et strafbart forhold, men det er noget, vi må tale med forældrene om, hvis det bliver et problem på skolen, at moderen bærer niqab, siger integrationsministerens partifælle, skolerådmand Tina French Nielsen (V) til TV2 Nord.

Det er Martin Henriksen meget utilfreds med.

- Skolen undlader groft at leve op til sit ansvar. Enhver skole skal lære eleverne, at i Danmark er vi et retssamfund, og her følger vi selvfølgelig lovene. Når man undlader at gribe ind overfor gentagne brud på dansk lovgivning, så er man ikke sit ansvar voksen, siger han.

Forælder startede sagen

Konflikten på Seminarieskolen i Aalborg startede allerede på første skoledag i år, da den niqabklædte mor afleverede sit barn i 0. klasse. Lige siden har hun både afleveret og hentet sit barn iklædt niqab – selv om det er ulovligt ifølge det ’maskeringsforbud’, der trådte i kraft den 1. august.

Lige fra den første dag har en anden forælder på skolen forsøgt at få skolen til at gribe ind – men forgæves:

- På dagen henvender jeg mig til skolelederen for at få hende til at tage affære, men hun vil ikke gøre noget, siger Majken Andersen, der er plejemor til et andet barn på Seminarieskolen, til avisen Nordjyske.

Skolen har ikke ønsket at skride ind eller politianmelde den niqabklædte mor af hensyn til samarbejdet med forældreparret.

Skolen henholder sig til, at man ikke har nogen anmeldelsespligt, med mindre der er tale om mistrivsel hos barnet. Den holdning er er der opbakning til - ikke bare i Aalborg kommune, men også hos politiet og hos Kommunernes Landsforening, fortæller skolerådmand Tina French Nielsen.

- Det her er jo et eksempel på, hvordan det går, når Christiansborgpolitik møder virkeligheden. Vi er jo nødt til at være med til at forvalte de love, der bliver vedtaget, så det også fungerer i praksis for vores institutioner og vores borgere, og det er det, vi forholder os til, siger hun til TV2 Nord.

Fakta: Niqab

Niqab er et tørklæde der kun viser øjnene. Der er to typer niqab:

Den første er en halv niqab, som, ud over øjnene, lader et stykke af panden være udækket.

Den anden er fuld niqab, som dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.

'Skader barnets trivsel'

Integrationsminister Inger Støjberg erkender, at skolen ikke har en direkte pligt til at foretage en anmeldelse. Men hun mener, det er forkert af skolen at lade være.

- De har ikke pligt til det. Men de kan gøre det. Og det synes jeg, man skal gøre. Hvis ikke det skader et barns trivsel at vokse op i et helt andet system end i det dagligdags, danske samfund, så ved jeg ikke, hvad der er mistrivsel, siger Inger Støjberg.

Majken Andersen, der først rejste sagen overfor skolen, har meldt den niqabklædte kvinde til politiet. Men ifølge hende selv uden noget resultat.

- Ud over at jeg har fået en kvittering på, at de har modtaget anmeldelsen, så har de heller ikke gjort noget, siger hun til Nordjyske.

Nordjyllands Politi bekræfter, at man har modtaget en anmeldelse, men ønsker i øvrigt ikke at udtale sig om sagen.