Dansk forskning kan hjælpe hjertepatienter verden over

Patienters indlæggelse kan halveres fra seks til tre uger, uden at det går ud over behandlingen.

Hvert år bliver omkring 600 danskere ramt af en alvorlig hjerteinfektion - det der også kaldes endokardit.

Hidtil har sygdommen betydet, at patienter skulle indlægges i op til seks uger for at få medicin direkte i blodårerne.

Men nu viser nyt dansk forskningsprojekt, at patienterne kan udskrives langt tidligere og i stedet blive behandlet derhjemme.

Tabletter derhjemme

I foråret 2016 blev 60-årige Simone Lensbøl indlagt med det, hun troede var en lungebetændelse. Men det viste sig at være en alvorlig betændelse i hjertet.

Sygdommen kan dog behandles med antibiotika. Noget der hidtil kun har kunnet foregå på hospitalet. Simone Lensbøl kunne dermed se frem til en op til otte uger lang indlæggelse.

- Så fra at jeg var på vej hjem med penicillin på lommen, så blev det til goddag og velkommen til to måneder på hospitalet, siger Simone Lensbøl til TV 2.

Men så blev hun tilbudt at medvirke i et forsøg, hvor hun i stedet for at være indlagt og få intravenøs behandling fik muligheden for at tage antibiotika-tabletter derhjemme.

- Så tænkte jeg, hvis jeg nu modtager tabletterne, så kan jeg slippe ud herfra og undgå at få pip i låget af at være her i to måneder, fortæller Simone Lensbøl.

Indlæggelse kan halveres

Dermed blev hun en af de første hjertepatienter i et større forskningsprojekt, som hjertelæger fra hele Danmark står bag.

Her har det vist sig, at patienternes hospitalsindlæggelse kan halveres fra seks til tre uger, vel at mærke uden at det går ud over behandlingen.

- Det har en stor betydning for helbredelsen, og det har en stor betydning for, at folk hurtigere kommer sig og kan genoptage arbejdet og livet, der hvor man slap det, inden man kom ind, siger projektleder Henning Bundgaard, der er overlæge og professor ved Rigshospitalet.

I alt 400 frivillige danske patienter har deltaget i forsøget, og resultatet er så banebrydende, at det netop er blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

Stor international nyhed

Forskningsprojektet forventes at kunne få stor betydning for hjertepatienter verden over:

- Vi tror, at det her er ganske stort. Det er en af de store hjertenyheder i år - internationalt, siger Henning Bundgaard til TV 2

Simone Lensbøl, der i dag er helt rask, endte med kun at være indlagt de første tre uger af sit otte ugers sygdomsforløb. Og friheden ved kunne blive behandlet derhjemme betød meget:

- Man føler sig som et normalt menneske. Det gjorde jeg i hvert fald. Så det var fantastisk at få lov at komme hjem

Udover de helbredsmæssige fordele ved den nye behandling, så er der også en samfundsøkonomisk gevinst, da patienterne kommer til at optage senge på hospitalerne i kortere tid.