Samfund

Propaganda er rykket ind i ungdomsværelset – nyt magasin skal ruste danske unge mod ekstremisme

Trusselsbilledet er alvorligt, siger PET om unge, der bliver rekrutteret af ekstremister på internettet.

Ekstremistiske grupper er dygtige til at bruge internettet til at rekruttere og opfordre til kriminalitet. Unge skal derfor lære, hvordan de kan forholde sig kritisk til den information, de møder på internettet.

Det mener Politiets Efterretningstjeneste (PET), Medierådet for Børn og Unge og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

Derfor lancerer de torsdag et nyt magasin, som skal klæde unge og deres forældre på til at håndtere ekstremisme på internettet. 

Kampen mod propaganda på internettet

Henrik Bjelke Hansen, chef for den forebyggende afdeling hos PET, fortæller, at magasinet retter sig mod både forældre, pædagoger, skolelærere og andre, der arbejder tæt på unge mennesker.

- Det her skal klæde nogen af dem, som er tættest på de sårbare, marginaliserede børn og unge, på til at tage de svære samtaler om, hvad der kan møde dem på nettet. Det skal bidrage til, at de unge bliver robuste og får den kritiske sans, der er nødvendig for en sund netadfærd, siger han til TV 2.

Kontorchef hos Medierådet, Claus Hjorth, understreger, at informationskampagnerne ikke kan stå alene, men at de er et skridt på vejen i kampen mod ekstremisme og propaganda på internettet.

- Vi er stadig i en situation i den digitale udvikling, hvor læringskurven for os alle sammen er rigtig, rigtig stejl.

Ekstremisme på nettet er et alvorligt problem

Henrik Bjelke Hansen forklarer, at de hos PET er bekymrede, fordi de oplever, at propaganda er flyttet ind i ungdomsværelset.

- Ekstremisterne er enormt dygtige til at udnytte internettet til at groome, radikalisere og rekruttere tilhængere og trække dem med ind i ekstremistiske miljøer.

- Vi vurderer, at vi har et trusselsbillede, der er alvorligt, siger han.

Det skal bekæmpes ved at styrke de unges kritiske sans. Video: Julie Almann Larsen

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) understreger nødvendigheden af det materiale, som er udarbejdet. Hun giver Kundby-sagen som eksempel på, hvordan internettet kan være en afgørende faktor for radikalisering af unge.

- Man skal ikke underkende nettets betydning, når det handler om radikalisering. Det er derfor, at vi nu sætter ind overfor det, forklarer Inger Støjberg til TV 2.

Lokker de unges tillid

Udlændinge- og integrationsministeren fortæller, at ekstremisterne lokker de unge til at få tillid til de folk, som for eksempel terrorgruppen Islamisk Stat har siddende på internettet til at hverve.

- Der er ingen tvivl om, at for eksempel Islamisk Stat er exceptionelt professionelle, når det handler om kommunikation.

- Det bliver vi nødt til at gøre op med. Vi skal også give pædagoger, lærere og forældre mulighed for at videreføre den kritiske sans, siger Inger Støjberg.

I en pressemeddelelse oplyses det, at magasinet kan læses på Nettetsvildveje.dk fra torsdag klokken 08.00.