Præsidenten talte dansk: Jeg er så glad for at være her

Det franske præsidentpar har et tætpakket program i København, inden de i eftermiddag flyver videre til Finland.

Efter et veloverstået gallataffel på Christiansborg tirsdag aften, stod det franske præsidentpar onsdag op til endnu en gråvejrsmorgen i København.

Parret har som gæster, inviteret af dronning Margrethe, overnattet i Christian VII’s Palæ på Amalienborg Slot. Og onsdag morgen mødte det franske præsidentpar igen Dronningen og Kronprinsparret for at tage afsked med deres værter.

Afskeden fandt også sted i Christian VII's Palæ, hvor præsidentparret skrev i gæstebogen og signerede en vinduesrude - en tradition, der siden 1841 har foreskrevet, at overnattende statsoverhoveder på Amalienborg skal indfatte deres inskriptioner på en af slottets ruder.

Efterfølgende skiltes parret igen, ligesom den foregående dag.

Den franske præsidenthustru Brigitte Macron og Kronprinsesse Mary besøger Rysensteen Gymnasium.
Den franske præsidenthustru Brigitte Macron og Kronprinsesse Mary besøger Rysensteen Gymnasium. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Præsidentsfrue var gymnasielærerinde

Brigitte Macron tog klokken 9.30 med kronprinsesse Mary til Rysensteen Gymnasium for at høre om skolens "Global Citizenship Programme" og overvære en undervisningstime. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Emmanuel Macron startede dagen med en cykeltur i København.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Emmanuel Macron startede dagen med en cykeltur i København. Foto: Statsministeriet / Ritzau Scanpix

Årsagen til arrangementet er, at Brigitte Macron selv har en baggrund som gymnasielærer, og derfor havde udtryk ønske om at besøge et dansk gymnasium. 

Præsidentfruen er tidligere gymnasielærerinde og havde derfor ønsket at besøge et dansk gymnasium. Video: Marie Jensen

Det var i øvrigt netop i sin egenskab af gymnasielærer, at Brigitte Macron i sin tid mødte sin mand, den 25 år yngre, Emmanuel Macron, da han som 15-årig var hendes elev.

Macron på cykeltur med Løkke

Sammen med Kronprinsen besøgte præsidenten onsdag formiddag Dansk Industri og den fransk-danske erhvervskonference "Transforming France: A Nordic Perspective".

Kronprins Frederik og den franske Præsident Emmanuel Macron i Industriens Hus onsdag.
Kronprins Frederik og den franske Præsident Emmanuel Macron i Industriens Hus onsdag. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Her er håbet blandt andet, at danske erhvervsfolk kan få nogle gode råd fra præsidenten om, hvordan de kan styrke danske forretninger i Frankrig. Dansk eksport til Frankrig er faldet - de senere år har danskerne oplevet stærk konkurrence - ikke mindst fra Asien, hvilket også er kommet til udtryk i flere danske virksomheder.

Macron og Løkke valgte at starte dagen med en cykeltur gennem Københavns gader. Video: Carina Buus

Men inden besøget hos Dansk Industri hoppede Emmanuel Macron på cyklen og tog en ægte københavnsk morgentur på to hjul sammen med sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen, der lagde et billede af turen på Twitter.

Macron og Løkke efter cykelturen i København.
Macron og Løkke efter cykelturen i København. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Det blev til en længere cykeltur, som blandt andet gik forbi Nationalbanken, Nyhavn, Kastellet, Den Lille Havfrue, Skuespilhuset, Kongens Nytorv, Børsen og Christianshavn.

Efter cykelturen fik statsministeren overrakt en gave fra præsidenten - en signeret gul Tour de France-førertrøje.

Mødte Thomas Vinterberg og Adam Price

Kort før middag mødtes de to par igen.

Denne gang på Glyptoteket, hvor Kronprinsparret og præsidentparret deltog i et kulturelt arrangement med danske kunstnere og kulturpersoner.

Blandt dem var filminstruktøren Thomas Vinterberg, kunstneren Tal R, manuskripforfatter og restauratør Adam Price, billedkunsteren Bjørn Nørgaard, forfatterne Hanne-Vibeke Holst og Jens Christian Grøndahl, samt sangerinden Cæcilie Norby.

Her skal de mødes med repræsentanter fra det danske kulturliv. Video: Marie Jensen

Macron talte med TV 2 journalist

Efter besøget fik TV 2 journalist Frederikke Ingemann mulighed for at stille den franske præsident et spørgsmål om, hans mening om Danmark i forhold til vores status som allieret med henblik på, at Danmark som bekendt har en række forbehold, som betyder, at vi ikke fuldt ud deltager i det europæiske samarbejde.

Blandt andet forsvarsforbeholdet, som ikke er helt på linje med Macrons ambition om at opruste og styrke forsvarssamarbejdet på tværs af EU.

Den franske præsident tog sig tid til at tale med pressen efter mødet på Glyptoteket. Video: Marie Jensen

Til det svarede Macron:

- Jeg tror, at vores to lande har en europæisk mission. Ifølge meningsmålingerne er I et af de mest pro-europæiske folk. Danskerne er ikke euro-skeptiske.

- Men vi har dog vores forbehold, lød det fra TV 2's journalist. 

- Ja, men det er da legitime og interne diskussioner. Men jeg ser, at værdierne er bærende her. Humanismen på det sociale plan og inden for innovation. Det har jeg tiltro til. Jeg har lige talt med kunstnerne. Med kunsten forholder det sig på samme måde som med samfundet. 

- Hvis man hele tiden siger til et samfund: "I kan ikke lide Europa", så lukker folk sig inde, fordi det ikke går. Man må forklare, at Europa ikke fungerer på nogle områder, men at vi kan forbedre tingene sammen. Vi kan forbedre dem sammen med Danmark, og Danmark er en stor allieret i dette progressive projekt for Europa, lød det fra Macron. 

Præsidentparret og kronprinsparret side om side ved Glyptoteket.
Præsidentparret og kronprinsparret side om side ved Glyptoteket. Foto: Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Carlsberg gav Macron millionoverraskelse

Carlsbergs koncerndirektør havde en overraskelse med til den franske præsident under besøget på Glyptoteket.

Carlsberg vil nemlig foretage en stor investering på 750 millioner kroner i dets franske bryggeri, der er mest kendt for at producerer ølmærkerne Kronenbourg og 1664.

Under besøget annoncerede Carlsberg sin plan om at investere i Kronenbourgbryggeriet, der ligger i Obernai.

Størst i Europa

Bryggeriet er Carlsbergs største i Europa. Carlsberg købte Kronenbourg i 2008, og det er nu det største franske ølmærke.

- V er glade for at kunne annoncere dette, mens den franske præsident besøger New Carlsberg Glyptoteket. I dag går Carlsberg rige historie og tætte bånd til Frankrig sammen med vores ambitioner om at investere i vores succesfulde franske forretning, siger Carlsbergs administrerende direktør, Cees 't Hart.

Det franske præsidentpar og det danske kronprinspar i Glyptoteket.
Det franske præsidentpar og det danske kronprinspar i Glyptoteket. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Investeringen vil blive brugt til modernisering og til at øge kapaciteten. Det er især øl af hvedetypen, der går frem på det franske marked.

Med på mødet med den franske præsident var også Carlsbergs bestyrelsesformand Flemming Bessenbacher.

Direktør Christine Buhl Andersen viser rundt på Glyptoteket.
Direktør Christine Buhl Andersen viser rundt på Glyptoteket. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Første gang siden 1908

Kronenbourg beskæftiger direkte 1200 medarbejdere og med underleverandører nået tallet op på 10.000.

Det er i øvrigt anden gang, at en fransk præsident besøger Glyptoteket. Første gang var i 1908, hvor stifterens søn Carl Jacobsen var vært for den franske præsident Armand Fallieres.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Emmanuel Macron startede dagen med en cykeltur i København.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Emmanuel Macron startede dagen med en cykeltur i København. Foto: Statsministeriet / Ritzau Scanpix

Returmøde

Som traditionen byder, sluttede statsbesøget med et såkaldt returarrangement - omend med en halv times forsinkelse - som det franske præsidentpar havde valgt at afholde i Skuespilhuset onsdag eftermiddag.

Her deltog hele den danske kongefamilien, herunder Dronningen, Kronprinsparret, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte.

Præsidentparret tog imod Dronningen ved Skuespilhuset.
Præsidentparret tog imod Dronningen ved Skuespilhuset. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Gæsterne blev budt velkommen af elever på Den Franske Skole i København, som i dagens anledning viftede med både danske og franske flag.

Det franske præsidentpar tog imod til returarrangement i Skuespilhuset. Video: Marie Jensen

I sin afsluttende tale ved returarrangementet udbrød præsidenten på dansk:

- Jeg er så glad for at være her.

Tilkendegivelsen vakte selvsagt stor jubel hos

Præsidenten indledte sin afskedstale i Skuespilhuset med et par velvalgte ord på dansk. Video: Marie Jensen

 de fremmødte danskere.

Videre til Finland

Det franske statsbesøg er det første i Danmark siden 1982, hvor daværende præsident François Mitterrand gæstede København.

For præsident Macron fortsætter turen videre til statsbesøg i Finland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Emmanuel Macron startede dagen med en cykeltur i København.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Emmanuel Macron startede dagen med en cykeltur i København. Foto: Statsministeriet / Ritzau Scanpix

Gårsdagens besøgsprogram i København blev en smule forsinket.

Årsagen var, at præsidentparret forlod Frankrig senere end planlagt, muligvis på grund af, at hans miljøminister, Nicolas Hulot, overraskende tirsdag morgen valgte at trække sig fra posten på grund af skuffelse over manglende fremskridt i forhandlingerne om klima- og miljøproblemer.

Præsident Macron i samtale med Dronning Margrethe under returarrangementet i Skuespilhuset.
Præsident Macron i samtale med Dronning Margrethe under returarrangementet i Skuespilhuset. Foto: Ludovic Marin / Ritzau Scanpix