Samfund

Sofie Gråbøl til galla hos Dronningen - derfor blev hun inviteret

I anledning af den franske præsidents besøg i Danmark har dronning Margrethe inviteret ministre og erhvervsledere fra de to lande til gallataffel.

En præsident, en dronning, en håndfuld kongelige, en snes ministre og endnu flere erhvervsledere.

Tirsdag aften er den danske og franske samfundstop trukket i deres stiveste puds, da Dronningen i anledning af det franske statsbesøg har inviteret til gallataffel på Christiansborg Slot.

Men blandt de 182 personer på den eksklusive gæsteliste skiller ét navn sig dog ud. Hun kan hverken skrive ambassadør, ministerfrue eller erhvervsleder på cv’et, men derimod skuespillerinde.

Sofie Gråbøl er som den eneste kulturpersonlighed blevet inviteret med til den officielle middag.

- Der var ingen forklaring

Det er første gang, den 50-årige skuespillerinde er med til en statsmiddag som denne, men hun har en idé om, hvorfor lige netop hendes navn er blevet udvalgt.

Sofie Gråbøl er i en gulvlang tylkjole fra Jesper Høvring, der er helt efter dresscoden, der foreskriver 'Galla A'.

- Der fulgte ikke nogen forklaring med, om hvorfor jeg har fået en invitation, men jeg tænker da, at det er, fordi jeg er repræsentant for kulturlivet, siger hun, da TV 2 møder hende ved ankomsten.

Og hun er ikke så meget i tvivl om, hvor franskmændene kender hende fra.

- Det er jo nok ’Forbrydelsen’, som jeg faktisk ikke ved, hvad hedder på fransk, griner hun.

Dramaserien, der gennem tre sæsoner lod tv-seere følge vicekriminalkommissær Sara Lunds jagt på forbrydere, har faktisk ikke en fransk titel, men er med stor succes blevet vist i landet under titlen ’The Killing’.

Serien er blevet vist i en række lande, men det er første gang, det for Sofie Gråbøls vedkommende har ført til en invitation til en statsmiddag.  

Skuespilkollega fik plads sidst

Selvom Sofie Gråbøl tirsdag aften er til bal uden sine kolleger, har hun efterfølgende mulighed for at dele oplevelsen med ligesindede.

For det er ikke første gang, at en enkelt skuespillerinde får en invitation af dronning Margrethe.

Da det belgiske kongepar sidste forår var på statsbesøg, var der også kun en enkelt kulturpersonlighed på gæstelisten.

Også denne gang var det en dansk skuespillerinde, der har opnået international succes, som fik lov at komme til bal på slottet.

Dengang var det Birgitte Hjort Sørensen, som var inviteret på grund af sin rolle i DR-serien ’Borgen’.

- Usædvanligt mange franskmænd

Ud over Sofie Gråbøl er det primært kongefamilien, erhvervsledere og hoffet, der tirsdag aften samles om først en fisketerrine og dernæst en krogmodnet kalvekam.

De 22 danske ministre har fået lov at tage deres partnere med, men ellers er det en meget skrabet gæsteliste for danskernes vedkommende.

Det skyldes, at Emmanuel Macron har hele 52 franskmænd med.

- Der plejer kun at være 15-20 gæster med statsoverhovedet, så Macron har en usædvanlig stor delegation med. Det har betydet, at der er en hel del danskere, der ikke er blevet plads til, siger Peter Thygesen, der er navneredaktør på Politiken.

Til sammenligning udgør den danske regering og deres partnere 38 personer, mens hoffet består af 27 personer.