Samfund

Region sender 47 ansatte på konference i USA

- Det er helt i orden, at vi deltager på konferencen. Men ligefrem at sende næsten 50 ansatte fra Region Hovedstaden og formentlig lige så mange fra Region Sjælland er for voldsomt, siger Jacob Rosenberg, regionsmedlem for Liberal Alliance, til Politiken. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Mens sundhedspersonalet på gulvet kæmper med at få Sundhedsplatformen til at fungere, har den amerikanske leverandør, Epic, inviteret til konference.

Rettelse (07:16): Af denne artikel fremgik det tidligere af både overskrift og tekst, at der var tale om 47 topledere. Dette er ikke korrekt. Der er tale om både ansatte, mellemledere og ledende medarbejdere.

Hvor mange hospitalsansatte kan det betale sig at sende til en konference på tværs af atlanten, og er 47 for mange?

Ifølge en aktindsigt, som Politiken har fået, har Region Hovedstaden hvert fald valgt at sende halvt hundrede ansatte afsted til en it-konference i USA arrangeret af udvikleren af Sundhedsplatformen.

Hvilket for overlæge og medlem Region Hovedstaden for Liberal Alliance Jacob Rosenberg er alt for mange.

- Det er helt i orden, at vi deltager på konferencen. Men ligefrem at sende næsten 50 ansatte fra Region Hovedstaden og formentlig lige så mange fra Region Sjælland er for voldsomt, siger Jacob Rosenberg til Politiken.    

Han bakkes i avisen op af regionskollegaen Marianne Frederiksen fra Enhedslisten, som vil bede administrationen i regionen om at komme med en forklaring.

Èn skal på pension om én måned

Delegationen består af ansatte - herunder også ledende medarbejdere fra Region Hovedstaden - og Politikens aktindsigt viser, at de samlede udgifter til konferencegebyr, fly og hotel ender med at koste regionen 987.000 kroner.

Regionen kunne som minimum have afgrænset sig til at sende ansatte afsted, som faktisk arbejder med Sundhedsplatformen på et teknisk niveau, mener Jacob Rosenberg.

Men i stedet er det en blandet skare, som tager afsted. Herunder en psykiater, som kun har én måned tilbage i det danske sundhedsvæsen, hvorefter han går på pension.

Udskældt og dyrt it-system

Sundhedsplatformen er Region Hovedstaden og Region Sjællands nye patientjournalsystem, som har erstattet omkring 30 ældre systemer. Det er udviklet af den amerikanske virksomhed Epic.

Epic er til stede i flere lande og er ofte blevet kritiseret for ikke at kunne levere det lovede, ej heller at kunne levere det til tiden samt også at blive dyrere end først beregnet.

Derfor vakte valget af Epic også spredt kritik herhjemme. En kritik som langt hen ad vejen har vist sig at være berretiget, da begge regioner har oplevet forskellige problemer med Sundhedsplatformen.

Hård kritik

Tilbage i juni kom statsrevisorerne også med en hård kritik af Region Hovedstadens håndtering af Sundhedsplatformen.

Det var hovedstadsregionen, som først implementerede Sundhedsplatformen. Region Sjælland trykkede som den sidste på knappen november sidste år.

Statsrevisorerne skrev i deres kritik, at generelt har regionens håndtering af it-systemets vej til virkeligheden været "uprofessionel og kritisabel": 

- Statsrevisorerne bemærker, at faldet i hospitalernes aktivitet har været væsentligt over det forventede, og at de forudsatte gevinster ved Sundhedsplatformen endnu ikke har kunnet realiseres.

Forklaring må vente på sig

Overfor Politiken har hverken regionrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S) eller Region Hovedstadens administrative ledelse nogen kommentarer til kritikken om den store USA-delegation.

Indtil videre må man derfor afventer den forklaring, som regionsrådet har udbedt sig af administrationen.

Tilbage står Jacob Rosenberg og undrer sig over, hvorfor en lille delegation ikke ville have været lige så godt. Intet vil have stået i vejen for, at de så kunne dele deres oplevelser med deres kollegaer, når de kom hjem igen.