Samfund

Personlige taler fra Macron og Margrethe hyldede prins Henrik

Mindet om den afdøde prins Henrik fylder en hel del for Dronningen i disse dage, hvor den franske præsident er på statsbesøg.

Indtil en dag i februar boede der en franskmand på Amalienborg Slot. Men med prins Henriks død var en mere end 50-årig æra forbi.

I disse dage er der dog igen en karismatisk franskmand i kongeslottets gemakker, for tirsdag og onsdag er Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, på statsbesøg, og han og hustruen er blevet indkvarteret i Christian VII’s Palæ.

Fraværet af kongeslottets oprindelige franskmand viste sig dog at blive omdrejningspunktet, da dronning Margrethe og præsident Macron tirsdag aften holdt taler til gallataflet på Christiansborg Slot.

Prins Henrik som drivkraft

Det var Dronningen, der lagde ud med en lang og personlig tale på flydende fransk.

- Jeg ved, hvor meget det ville have glædet også prins Henrik at kunne vise Dem dette land, der blev hans, sagde hun i begyndelsen af talen.

Undervejs vendte hun flere gange tilbage til sin afdøde ægtemand, og hun fortalte blandt andet, hvordan det franske sprog havde ført dem sammen, og hvordan hun gennem Prinsen lærte Cahors-egnen i det sydlige Frankrig at kende.

- Egnen var min mands barndomsegn. Her havde vi sammen i mere end 40 år et fristed på Le Chateau de Cayx i nær kontakt med hans familie. Her føler jeg mig stadig hjemme, sagde hun blandt andet.

Macron improviserede

Den franske præsident samlede depechen op og fortsatte i samme spor som Dronningen.

- Tillad mig at mindes Deres mand, Hans Kongelige Højhed Prins Henrik af Danmark, som gik bort i februar, og som sammen med Deres Majestæt arbejdede for at promovere det franske sprog, og alt hvad det medfører af kreativitet og poesi, sagde han efter at have takket dronning Margrethe for vælge fransk som aftenens talesprog.

Begge taler havde en inderlighed og en kærlighed, som man ikke altid ser ved sådanne begivenheder

Ulla Terkelsen, korrespondent

Emmanuel Macron gik undervejs i sin tale lidt væk fra manuskriptet og improviserede flere gange længere passager, hvor han blandt andet fortalte anekdoter. Her kom han igen ind på den afdøde prins, og det viser noget om ham som person, lyder det fra Ulla Terkelsen, der er korrespondent i Frankrig.

- Han har ikke mødt hende før, men han tør alligevel at ekstemporere og gå ind ad en meget følelsesmæssig og privat sti. Det er kun, fordi han er et kunstnerisk og intelligent menneske, at han kan gøre det, uden at det virker som en pinlig indtrængen i et privat område, sagde hun kort efter talens afslutning, hvor præsidenten gengældte Dronningens gestus ved at tale på hendes modersmål.

- Fra bunden af mit hjerte, tak, sagde han på dansk, inden hymnen ’Kong Christian’ tonede ud i salen.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron afslutter sin tale til gallataflet med ordene: "Fra bunden af mit hjerte, tak." Video: Kristian Greve Pedersen

Ualmindeligt personlige

Generelt mener Ulla Terkelsen, at de to taler var mere personlige end normalt.

- Begge taler havde en inderlighed og en kærlighed, som man ikke altid ser ved sådanne begivenheder. Det var meget usædvanligt, siger Ulla Terkelsen og bemærker, at både Dronningen og kronprins Frederik var tydeligt bevægede under Macrons tale.

Og Ulla Terkelsen er ikke ene om at finde de to taler personlige.

- Jeg har hørt mange af Dronningens taler, men den her rangerer højt i top, fordi den var så privat og personlig. Her i aften fortæller hun, hvad prins Henrik har betydet for hende personligt, men også for Danmark. Dermed blev statsbesøget en ramme for Dronningen til at fortælle noget meget privat, og det var smukt, siger Noa Redington, der er politisk kommentator.

Han lægger også mærke til, at Macron i den grad roste Danmark – uden forbehold.

- Han får talt danskerne op. Det er lang tid siden, vi har hørt en så stærk peptalk for Danmark.