Samfund

Mange flotte kjoler til galla på slottet - men én skilte sig ud, mener designer

Mange flotte kjoler blev vist frem til gallataffel tirsdag aften.

Den franske præsident Emmanuel Macron er på besøg i Danmark, og i den anledning afholdt dronning Margrethe et gallataffel på Christiansborg Slot i København.

Her gik i alt 181 festklædte gæster tirsdag aften hen ad det karakteristiske, ternede gulv i Drabantsalen for at komme til bords i Riddersalen.

Og der var ifølge dronningens designer, Annette Freifeldt, særligt én kjole, der skilte sig ud. 

Dresscoden lægger op til fest

I indbydelsen står der, at påklædningen er 'galla A', og det vil sige, at man møder op i sit fineste tøj og kvinderne i gulvlange kjoler, forklarer Annette Freifeldt.

- Man kan se, at kvinderne har gjort sig meget umage. Når det er galla A, så er der vitterlig lagt op til fest, siger hun.

Men hendes opmærksomhed faldt især på skuespiller Sofie Gråbøls lange sorte kjole.

Sofie Gråbøl ankommer til galla taffel på Christiansborg.

- Den er pragtfuld og meget smuk - en kjole, der skiller sig ud. Men der er ikke mange, der vælger sort til sådan et arrangement, siger designeren.

Ifølge hende bærer man sjældent sort i kongehuset, fordi det udtrykker sorg. Har Dronningen sort på, så vil hun typisk tilføje en stærk farve, forklarer designeren.

Til taflet havde dronning Margrethe dog valgt en lilla, lang kjole, der øverst bestod af blonder.

Dronning Margrethes ærmer og toppen af kjolen består af franske blonder.

Det overraskede ikke Annette Freifeldt, at der var blonder. Selvom det ikke var hende, der havde stået for aftenens kjole, mødes hun med Dronningen et par gange om året og er designeren bag den garderobe, man normalt ser hende i.

- På det sidste har Dronningen været meget glad for blonder. Hun ved, hvad hun går efter, og jeg tror ikke, det er, fordi det er et modelune, siger hun.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.
Prins joachim og Prinsesse Marie ankommer til gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018 (foto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2018
Prinsesse Benedikte.

Den franske præsidentfrues kjole fik også mange pæne ord med på vejen for sit lidt anderledes og enkle udtryk.

- Jeg tror simpelthen, det er hendes stil. Også når du ser de sæt, hun ellers optræder i, så er det altid noget super enkelt, siger Dronningens designer.

- Der var dog en meget høj slids, men det er klart med hendes ben, så kan man godt tåle at vise dem frem.

Den franske præsident Emmanuel Macron og hans kone Brigitte Macron.

Klædte sig som et flag

Det var ikke kun til selve gallaen, at de kongelige havde tænkt over tøjet.

For kronprinsparret og Dronningen mødtes allerede med den franske præsident og hans hustru, Brigitte Macron tidligere på dagen.

Her var kongehuset gået skridtet ekstra for at få det franske par til at føle sig hjemme og havde iført sig farverne fra det franske flag: Blå, hvid og rød.

Kronprinsparret og Dronningen mødes inden, at det franske præsidentpar ankommer til Amalienborg.