Samfund

Macron til danskerne: Jeres værdier gør jer til et stort europæisk land

Emmanuel og Brigitte Macron indledte deres danmarksbesøg med kranselægning på Kastellet i København.

I små 10 minutter stod værterne - kronprins Frederik og kronprinsesse Mary - foran det overskyede Kastellet i København og ventede pænt på deres udenlandske gæster.

Det franske præsidentpar på Amalienborg med Dronningen og kronprinsparret.

En halv time forsinket ankom så gæsterne, den 40-årige franske præsident Emmanuel Macron og hans 25 år ældre hustru, Brigitte Macron.

Her blev det afsløret, at både præsidentfruen og Kronprinsessen havde valgt at iføre sig rødt i dagens anledning - endda i den samme nuance.

Prins Joachim og Prinsesse Marie ved ankomsten til Amalienborg for at møde Macron-parret.

Parrene hilste hjerteligt på hinanden.

Og pudsigt nok har kun kvinderne mødt hinanden før. Det skete i præsidentpalæet i Paris, hvor Brigitte Macron var vært i en af sine første gerninger som præsidentfrue, efter hendes mand i maj 2017 tiltrådte som præsident.

Kronprinsesse Mary og Brigitte Macron mødte hinanden sidste år i Paris.

Det er første gang i 36 år, at en fransk præsident gæster Danmark.

Det sidste franske statsbesøg fandt sted i 1982, da den daværende præsident, François Mitterrand, besøgte Danmark.

Dronning Margrethe stod klar foran trappen på Amalienborg Slot, hvor det franske præsidentpar ankom sammen med kronprinsparret. Video: Marie Jensen

Dronningen tager imod

Under det to dage lange besøg skal præsidenten blandt andet møde den kongelige familie og statsminister Lars Løkke Rasmussen samt deltage i et gallataffel på Christiansborg.

Efter besøget ved mindesmærket på Kastellet gik turen til Amalienborg Slot, hvor dronning Margrethe officielt tog imod parret på trappen foran slottet.

Her var også prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte til stede. De tre var dog ikke at finde på slotstrappen, hvor både Brigitte Macron og kronprinsesse Mary nejede for Dronningen.

Efter endnu en fotomulighed for pressen efter mødet splittede partnerne op.

Kronprinsessen er resten af dagen værtinde for Brigitte Macron, først under en arbejdsfrokost med fokus på ligestilling i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg.

Og siden under et besøg på Designskolen i København.

Præsidentparret med kronprinsparret ved mindesmærket på Kastellet.

Sejltur i Københavns Havn

Præsidenten fortsatte til et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen samt medlemmer af Folketinget.

Under et kort pressemøde mellem de to politikere benyttede den danske statsminister lejligheden til ikke blot at ønske den franske præsident velkommen, men også tilføje, at besøget var særligt glædeligt, fordi det er det første franske statsbesøg siden 1982.

- Så vi er meget glade for at se jer nu, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Præsidenten og statsministeren mødtes kort efter præsidentens møde med kongefamilien. Video: Marie Jensen

Da Macron tog ordet, roste han den danske kultur og de danske værdier, blandt andet et fleksibelt arbejdsmarked.

- Danmark er et vigtigt land på grund af sine værdier, sine resultater og sin konsensus, lød det fra den franske præsident, som forklarede, at han ønsker flere danske tiltag implementeret i Frankrig. Især på skole- og uddannelsesområdet med inklusion.

- At jeg kommer tilbage efter 36 år, er også for at overbevise danskerne om, at I er et stort europæisk land. Det er en realitet - det er sandt. Nogle gange erkender man ikke den slags. Men I er et vigtigt europæisk land for mig, fortsatte Macron.

Løkke og Macron på statsministerens kontor tirsdag.

Efterfølgende vil præsidenten og statsministeren tage en spadseretur til Det Kongelige Bibliotek. Her vil de sammen med Kronprinsen deltage i en præsentation af Søren Kierkegaard-manuskripter og siden en konference med debat om Europa i Den Sorte Diamant.

Senere er der sejltur i Københavns Havn, inden Dronningen inviterer til gallataffel klokken 20 på Christiansborg Slot.

Den franske præsident Emmanuel Macron og den franske præsidenthustru Brigitte Macron efter modtagelsen foran Amalienborg.