Samfund

Disse tre film er med i opløbet om at blive dansk Oscar-kandidat

Dansk filminstitut har valgt 'Lykke-Per', 'Den skyldige' og 'Vinterbrødre' til opløb om Oscar-indstilling.

'Lykke-Per', 'Den skyldige' eller 'Vinterbrødre'.

Det er en af disse tre film, som bliver Danmarks kandidat til den eftertragtede filmpris Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

Det har Det Danske Filminstitut (DFI) offentliggjort mandag.

Der er dog stadig lang vej for de tre film til den eftertragtede statuette, der uddeles ved det årlige store show i februar i Hollywood.

Senere skal feltet nemlig snævres ind, så der kun står én dansk kandidat tilbage, som bliver indstillet som Danmarks bud.

Herefter ser Oscar-komitéen for ikke-engelsksprogede film alle landes bud på en film i kategorien, og feltet snævres yderligere ind. Til sidst er der kun fem film, som får en Oscar-nominering.

De danske film

Det er den prisbelønnede danske filminstruktør Bille August, som står bag filmen 'Lykke-Per', baseret på romanen af Henrik Pontoppidan - et af dansk litteraturs hovedværker.

Filmen er historien om den utilpassede præstesøn Peter Andreas Sidenius, der forlader Nordjylland til fordel for København og jagten på det lykkelige liv.

Henrik Pontoppidan skrev 'Lykke-Per' i årene 1898-1904, og romanen skaffede ham i 1917 Nobelprisen for "hans autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark".

Det andet bud på en dansk Oscar-vinder, thrilleren 'Den skyldige', har Jakob Cedergren i hovedrollen som politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde.

Da røret bliver lagt på, står Asger tilbage med få spor og en potentielt dødbringende sag. Filmen har modtaget publikumsprisen på filmfestivalen Sundance i USA.

'Vinterbrødre', der er instrueret af den islandskfødte Hlynur Pálmason, har tidligere høstet priser både herhjemme og i udlandet.

Den er desuden udvalgt som den danske kandidat, når Nordisk Råds Filmpris uddeles i oktober.

Filmen udspiller sig en kold vinter på et øde kalkværk og fokuserer på den yngste af to brødre. Omgivet af sneklædt natur følger man arbejdernes hårde liv og rutiner på værket og i minerne.

Danske filmfolk har kunnet løfte den gyldne statuette flere gange. Her er alle Danmarks Oscar-priser:

Bedste ikke-engelsksprogede film:

2011: 'Hævnen' - Susanne Bier

1989: 'Pelle Erobreren' - Bille August

1988: 'Babettes gæstebud' - Gabriel Axel

Bedste kortfilm:

2014: 'Helium' - Anders Walter

2009: 'De nye lejere' - Joachim Back

2002: 'Der er en yndig mand' - Martin Strange-Hansen

1998: 'Valgaften' - Anders Thomas Jensen

Bedste korte animationsfilm:

1986: 'Anna & Bella' - Børge Ring

Kilde: Det Danske Filminstitut.