Iben Høyer og Mohammad.
Samfund

Nordjysk kvinde tog kampen op mod internationale skattesvindlere

Hun ville hjælpe sine ansatte, men endte med at jage et internationalt netværk af skattesvindlere. TV 2 fulgte pengesporet og fandt en af bagmændene.

Iben Høyer var alene hjemme i huset i Biersted i Nordjylland, da telefonen ringede.

- Goddag Iben, du snakker med Ali.
- Goddag.
- Jeg ringer på vegne af (navn på revisor udeladt, red.) og Imran.
- Det skal du ringe til min advokat om.
- Ja, men prøv at høre, det er slet ikke sådan, det fungerer. Altså, vi kan snakke ordentligt som voksne mennesker til hinanden, eller vi kan tage den på en helt anden måde.

Iben Høyer havde hørt nok og afbrød samtalen. Hun vidste nu, at hun risikerede mere end blot penge. Det var kun nogle uger siden, at hun var blevet truet med at få brændt huset ned med hende, hendes mand og deres børn indeni.

Hun lukkede sig inde i huset, og i løbet af de næste dage tabte hun sig syv kilo.

Den forsvundne direktør

Iben Høyer drev transportfirmaet Stafetterne sammen med sin mand. Men de måtte skille sig af med firmaet, da manden blev syg.

- Vi havde lagt mange timer i det, så det gjorde virkelig ondt, da vi skulle af med det. Vi havde fået bygget et rigtig godt firma op, og vi havde nogle gode medarbejdere.

Det var afgørende for Iben Høyer, at medarbejderne ikke skulle miste deres arbejde. Derfor tog hun kontakt til et revisionsfirma i København, som kunne hjælpe hende med at finde en ny direktør.

Revisionsfirmaet fandt direktøren Mohammad Imran Asghar, som gerne ville køre transportfirmaet videre. Han var på papiret en erfaren forretningsmand, som havde været direktør i 12 andre selskaber. Aftalen var, at Iben Høyer skulle hjælpe ham i en overgangsperiode, blandt andet med at sende regninger ud til kunderne.

Men der var noget underligt ved direktøren, som hun overdrog sit firma til. Hun havde aldrig mødt ham, og den ene gang hun talte i telefon med ham, kunne han ikke huske, hvornår han havde fødselsdag.

- Alle kender jo deres fødselsdag, så jeg undrede mig godt nok over det. Men jeg var godtroende, det kan jeg se nu, siger Iben Høyer.

- Jeg synes, det er noget svineri, at de kunne sidde og skumme fløden af noget, som er hamrende ulovligt

Iben Høyer

Den 4. maj sidste år fik hun en email fra revisionsfirmaet, som kom bag på hende. Hun blev bedt om at skrive et andet kontonummer på regningerne, så firmaets kunder fremover skulle betale regningerne til en ny konto, som hun ikke kendte, og som ikke havde noget med Stafetterne at gøre.

Iben Høyer gjorde, som hun blev bedt om, men var uvidende om, at hun dermed medvirkede i en større sag om skattesnyd.

Kædesvig for 794 millioner sidste år

At sætte et andet selskabs kontonummer på en regning kan synes harmløst. Men det kan også være et tegn på, at nogen prøver at skjule penge for Skat. Metoden hedder kædesvig og handler om at gøre penge næsten umulige at spore ved at sende pengene gennem et virvar af selskaber.

Kædesvig: sådan foregår det

Kædesvig er en måde at snyde i skat.

Kriminelle opretter selskaber, typisk indenfor rengøring, håndværk eller transport.

I det første selskab udføres reelt arbejde, men for at undgå at betale skat af indtægterne skjuler bagmændene sig bag fiktive direktører, såkaldte stråmænd.

Så fører de indtægterne fra det første selskab gennem flere andre selskaber, inden de til sidst overfører pengene til sig selv.

Når myndighederne opdager, at der ikke er betalt skat, er det for sent.

Pengesporet er svært at følge, stråmandsdirektørerne er ofte forsvundet, og der er ingen spor af bagmændene.

Kædesvig er en af de former for skattesnyd, som statskassen mister flest penge på. Sidste år opdagede Skat kædesvig for 794 millioner kroner, det højeste beløb nogensinde.

Men det virkelige tal er formentlig højere, da de 794 millioner kroner kun er det, som Skat rent faktisk har opdaget.

Eksempelvis opdagede Skat aldrig de 80.000 kroner fra Iben Høyers tidligere kunder, som nåede at blive indbetalt på den nye konto.

Den første trussel

Hjemme i Biersted begyndte familien at føle sig utrygge. Iben Høyer havde nemlig meddelt revisionsfirmaet, at hun ikke længere ville være med til at sende regninger ud med et kontonummer, som ikke tilhørte Stafetterne.

Det faldt ikke i god jord.

Hun fortæller i dag, hvordan en ophidset mand ringede og truede med at brænde huset ned med hele familien indeni. De skulle bare gøre, som der blev sagt.

Derefter begyndte Iben Høyer at optage alle telefonsamtaler, og hun kontaktede en advokat.

- Det er noget svineri

Advokaten kunne med det samme se, at der formentlig var tale om en form for hvidvask af penge. Der var ikke betalt skat i selskabet, og hverken den nye direktør eller revisionsfirmaet var til at få fat på.

Iben Høyer havde selv 500.000 kroner ude at flyve, fordi hendes navn - og ikke Mohammad Imran Asghars - stod på leasingkontrakterne til firmaets varebiler.

Hun måtte tage kampen op, for hvis firmaet gik konkurs, ville hun hænge på regningen, og så måtte hun gå fra hus og hjem.

- Jeg synes, det er noget svineri, at de kunne sidde og skumme fløden af noget, som er hamrende ulovligt. Det synes jeg ikke er i orden, siger Iben Høyer.

Iben Høyer tog kampen op

Iben Høyer tog derfor til København for at finde Mohammad Imran Asghar. Hun ville vide, hvad der reelt var sket i hendes tidligere transportfirma, og hvor pengene var blevet af. TV 2 fulgte med.

På den forsvundne direktørs seneste adresse på Vesterbro i København stod hans navn stadig på døren. Men genboen fortalte, at han ikke boede dér længere. Genboen var faktisk usikker på, om Mohammad Imran Asghar nogensinde havde boet der.

Iben Høyer opsøgte fem forskellige adresser, hvor Mohammad Imran Asghar havde haft selskaber, men ingen af stederne havde folk set ham eller kendte hans navn.

Et af selskaberne havde adresse på Smedeholm 13D i Glostrup. Men der var ingen 13D på Smedeholm, viste det sig - kun A, B eller C.

823 selskaber uden adresser på ledelsen

Myndighederne kan heller ikke finde Mohammad Imran Asghar.

Officielt har han været forsvundet siden den 1. januar 2017. Alligevel har han fået lov til at drive flere selskaber. Da Iben Høyer ledte efter ham, var han aktiv direktør i tre forskellige selskaber.

I et af selskaberne blev han endda indsat som direktør, selvom myndighederne på tidspunktet for indsættelsen vidste, at han var forsvundet.

Det er ellers ulovligt at være direktør i et selskab, uden at myndighederne kender adressen på ledelsen. Det skyldes blandt andet, at man skal kunne få fat i folk, der snyder i skat.

På trods af at det er ulovligt, er sagen om den forsvundne direktør Mohammad Imran Asghar langt fra enestående.

TV 2 har lavet en undersøgelse, som viser, at der per 1. maj i år var minimum 823 danske virksomheder i Danmark, som havde en ledelse uden kendt adresse. 

Revisoren ville ikke tale med TV 2

Det lykkedes ikke at finde Mohammad Imran Asghar. Iben Høyer forsøgte i stedet at finde revisoren, som formidlede kontakten til ham.

Modsat Mohammad Imran Asghar dukkede revisoren rent faktisk op på sin adresse i Københavns nordvestkvarter, men da hun så TV 2s kamera, satte hun i løb.

Revisoren ville ikke tale med TV 2, da vi spurgte efter den forsvundne direktør. Video: Niels Lykke Møller

Kunne ikke genkende sin forretningspartner

Da kameraet var pakket ned, kaldte revisoren efter tv-holdet. Hun var løbet ind gennem baggården og op i sin lejlighed. Nu inviterede hun TV 2s journalist op i lejligheden, men på den betingelse, at kameraet blev i bilen.

TV 2s journalist tog billedet af Mohammad Imran Asghar med op i lejligheden og spurgte revisoren, om hun kendte manden på billedet. Revisoren havde drevet flere forskellige selskaber med den forsvundne direktør og havde tidligere omtalt ham som en god ven overfor Iben Høyer.

Hun vidste ikke, hvem personen på billedet var, sagde hun.

Da TV 2s journalist fortalte hende, at billedet var af Mohammad Imran Asghar, kunne hun pludselig godt huske direktøren. Hun afviste dog, at der var foregået noget ulovligt i Iben Høyers tidligere firma og lovede at sætte os i kontakt med Mohammad Imran Asghar.

Det løfte holdt hun ikke, men Iben Høyer fik navnet på det firma, som alle pengene var sendt til. Og nu begyndte omfanget af svindlen at gå op for hende.

Skattekronerne sendt til udlandet

Kontonummeret, som Iben Høyer skulle skrive på regningerne, tilhørte selskabet Meycap Fact.

TV 2 er kommet i besiddelse af flere kontoudtog fra selskabet.

Det viste sig, at Iben Høyer langt fra var den eneste, som havde brugt det kontonummer. Der var sat adskillige millioner kroner ind på selskabets konti. Millioner, som stammede fra selskaber, hvor direktørerne pludselig var forsvundet - nøjagtig ligesom Mohammad Imran Asghar, der overtog Iben Høyers transportfirma.

Kontoudtogene afslørede, at Meycap Fact havde spillet en afgørende rolle i kæden af selskaber, som har fået skattekroner til at forsvinde.

Der var tale om minimum otte forskellige konti, som firmaet havde haft. TV 2 har dokumentation for transaktioner foretaget i en periode på otte måneder. Her var der blevet indbetalt over 24 millioner kroner til selskabet.

Langt størstedelen af pengene var sendt videre til udlandet.

Til sommerfest i Sydtyskland

TV 2 fulgte pengesporet og endte til sommerfest i den lokale fodboldklub i Bruchsal. En tysk by, som primært er kendt for at være Europas største producent af asparges.

Her skulle en mand med navnet Resul Soylu befinde sig. Han er direktør i det hollandske firma RJ Trading International, som har fået overført nogle af de 24 millioner fra kontoen i Meycap Fact.

Resul Soylu var aktiv i fodboldklubben FC Bruchsal, som havde pyntet op med kulørte lamper og hyret et band, der spillede 80’er-klassikere med kraftig tysk accent.

Lederen af seniorafdelingen, Jörg Himmler, skubbede rundt på en vogn med et springvand til afkøling af seks forskellige slags snaps i skæret fra de kulørte lamper. Han kendte godt Resul Soylu.

- Resul Soylu er sporløst forsvundet. Han flyttede til Tyrkiet uden at sige farvel for flere år siden, fortalte Jörg Himmler.

Flere spor peger mod Tyrkiet

Resul Soylu var dog ikke den eneste, som var sporløst forsvundet i Tyrkiet. Kontoudtogene viste, at flere millioner kroner var forsvundet samme vej via en bankfilial i en forstad til Istanbul.

I alt havde firmaet Meycap Fact overført over seks millioner kroner til konti i Tyrkiet. Men pengene var overført til direktører og firmaer, som ikke var til at finde i tyrkiske virksomhedsregistre.

Men én direktør var ikke forsvundet.

Det var direktøren for Meycap Fact, Søren Scheel Meyer, som selv havde flere forbindelser til Tyrkiet.

Søren Scheel Meyer havde både haft et ejendomsselskab og en restaurant i feriebyen Alanya. I 2016 blev han dømt for dokumentfalsk i en sag, der handlede om skattesnyd med salg af sodavand. Mere præcist havde han hjulpet med at skaffe 105.000 falske danske etiketter til Nestlé-iste i Tyrkiet.

TV 2 opsøgte Søren Scheel Meyer foran hans lejlighed i Korsør med udsigt til Storebælt. Han virkede ikke overrasket over, at et tv-hold troppede op, og han ville gerne svare på TV 2s spørgsmål.

- Vi vil meget gerne tale med dig om, at der er blevet indbetalt flere millioner kroner på din firmakonto, som der ikke er betalt skat af.

- Nå… det kender jeg ikke noget til, svarede Søren Scheel Meyer og fortsatte:

- Det her handler om, at der er mange firmaer i dagens Danmark, som har svært ved at få en firmakonto, så det har jeg hjulpet dem med. Jeg har ageret konto for de mennesker.

Hvis ens eneste opgave er at modtage nogle penge og sende dem videre til forskellige konti, så ved man godt, at man deltager i noget kriminelt

Morten Bjerregaard, advokat med speciale i økonomisk kriminalitet

Søren Scheel Meyer forklarede, at overførslerne til Tyrkiet intet havde med hans forbindelser i landet at gøre. Det var betaling for varer på vegne af andre.

Eksempelvis var der et mindre håndværkerfirma, som bad ham sende hele deres omsætning for fire måneder til Tyrkiet - i alt 3,4 millioner kroner - som betaling for indkøb af mobiltelefoner.

Alle direktører var forsvundet

Ingen af de selskaber, som Søren Scheel Meyer stillede sin konto til rådighed for, var til at komme i kontakt med i dag.

De fleste registrerede medlemmer af ledelserne var forsvundet ifølge myndighedernes registre, og flere af dem var allerede forsvundet, dengang indbetalingerne til Søren Scheel Meyers firmakonto stod på – ligesom det var tilfældet med den forsvundne direktør Mohammad Imran Asghar, som blev indsat i Iben Høyers transportfirma.

TV 2 fik adgang til skatteoplysninger fra seks af selskaberne, som Søren Scheel Meyer havde stillet sin konto til rådighed for.

De havde alle sammen snydt i skat.

Et af firmaerne var med i den største sag om kædesvig i Danmarkshistorien, hvor 11 personer er sigtet for skattesvindel for en halv milliard kroner.

TV 2 forelagde alle oplysninger i sagen til Morten Bjerregaard, som er advokat med speciale i økonomisk kriminalitet. Han var ikke i tvivl om, at Søren Scheel Meyer havde et forklaringsproblem:

- Hvis ens eneste opgave er at modtage nogle penge og sende dem videre til forskellige konti, så ved man godt, at man deltager i noget kriminelt, siger Morten Bjerregaard.

- Det har været helt reelt

TV 2 har også forelagt Søren Scheel Meyers sag for en anden ekspert i hvidvask og økonomisk kriminalitet, Jakob Dedenroth Bernhoft fra firmaet Revisorjura.

- Det er min vurdering, at han overtræder lov om finansiel virksomhed, diverse regler indenfor skattelovgivningen, straffeloven og det, man kalder hvidvaskloven, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Faktisk havde Søren Scheel Meyer også fået beslaglagt godt en halv million fra sin konto, da politiet mistænkte, at pengene stammede fra en større sag om skattesvindel.

På trods af det sagde Søren Scheel Meyer, at han aldrig havde haft mistanke om, at noget skulle være galt med de mange millioner kroner, han havde sendt videre til udlandet.

- Jeg mener, det har været helt reelt, det hele. Hvis de så bagefter ikke bruger pengene på den rigtige måde... Det kan jeg jo ikke kontrollere, sagde Søren Scheel Meyer.

TV 2s journalist spurgte ham direkte, om han havde medvirket til kædesvig. Til det svarede han:

- Hvad er kædesvig? Det har jeg aldrig hørt om.

Tvunget til at sælge huset

Tilbage i Nordjylland sidder Iben Høyer i dag og gør boet op. Hun skylder stadig en halv million på grund af leasingkontrakterne til varebilerne.

Mohammad Imran Asghar er ikke dukket op.

- Jeg tror, han er en stråmand. Jeg ved egentlig ikke, om han ved, at han er blevet sat ind som direktør, siger Iben Høyer.

Hun er forarget over, at kriminelle kan udnytte systemet så let ved at indsætte forsvundne direktører og snyde staten.

- Jeg håber på retfærdighed. At det ikke kan forekomme mere, at de køber det ene firma efter det andet og sætter stråmænd ind. Jeg synes bare, det skal stoppes, siger Iben Høyer.

Iben Høyer og hendes mand er nu blevet nødt til at sætte deres hus til salg. De har ikke længere råd til at bo i det, fordi de hænger på regningen efter den forsvundne direktør.