Samfund

Lykke kan ikke købes for penge, viser ny undersøgelse

Den øgede tilfredshed med mange af livets forhold kan holde i flere årtier hos lottovindere.

Lykken kan ikke købes for penge. Eller kan den?

Ny, svensk forskning tyder i hvert fald på, at mange penge resulterer i et mere tilfredsstillende liv. Det bliver bakket op af udsagn fra flere tusinde lottovindere.

I undersøgelsen blev respondenterne spurgt til, hvor tilfredse de er med livet, og her er vinderne væsentlig mere tilfredse end dem, der ikke havde gevinst på deres lod - også på længere sigt.

Glæden afspejler størrelsen

Den øgede tilfredshed er altså ikke noget, der damper af lige med det samme. Undersøgelsen viser derimod, at den varer ved i flere årtier efter, at lottovinderne er kommet til penge.

Og som med så mange andre ting, så gælder 'jo flere, jo bedre' også her. For tilfredsheden ved livet stiger også i takt med gevinstens størrelse.

Undersøgelser har dog før vist, at folk med penge er gladere end dem uden. Men det nye er, at omfanget af formuen også spiller ind. Her har man tidligere troet, at folk kunne nå til et punkt, hvor det, de tjente efterfølgende, ikke påvirkede, hvor tilfredse de var.

Man kan slet ikke sammenligne det liv, jeg havde før, med det liv, jeg har nu.

Poul Hjortbøl, lottovinder

Forfatterne bag det svenske studie understreger dog også, at træerne ikke vokser ind i himlen. For flere penge resulterer kun i minimale forbedringer, når det kommer til lykke og mental sundhed.

Kunne Købe Ferrari, men ikke lykken

Danske Poul Hjortbøl et godt eksempel på, at penge kan gøre en mere tilfreds og forsøde tilværelsen, men at det ikke er alt.

Chancen for at vinde hovedpræmien i forskellige spil

  • Lotto (lørdag): 1 til 8.347.680
  • Viking Lotto (Onsdag): 1 til 98.172.026
  • Eurojackpot: 1 til 95.344.200
  • Joker: 1 til 10.000.000
  • Julekalender fra Danske Spil: 1 til 504.000
  • Klasselotteriet: 1 til 154.000
  • Landbrugslotteriet: 1 til 210.000
  • Varelotteriet: 1 til 205.000

Kilder: Danske Spil, Klasselotteriet, Varelotteriet og Landbrugslotteriet.

Tilbage i 2011 vandt han 15 millioner kroner, og det har gjort, at han kunne hjælpe sine sønner og sige sit stressende job op.

- Det er en total omvæltning i forhold til dengang. Man kan slet ikke sammenligne det liv, jeg havde før, med det liv, jeg har nu. Før havde jeg et traditionelt 8-til-16-job. Jeg betalte regninger og sparede sammen til mine rejser. Det kunne lige løbe rundt. Nu har jeg den frihed, at jeg har en Ferrari i min indkørsel, siger han.

Men han har altså samtidig erkendt, at selvom han nu lever det liv, han gerne vil, så kan pengene ikke give ham alt.

- Jeg mener ikke, man bliver lykkelig af penge. De giver mulighed for at få nogle gode oplevelser, men jeg kan stadig være deprimeret over, at jeg ikke har nogen kæreste, siger Poul Hjortbøl.

Chancen er størst i klassiske lotterier

Håber man på at vinde hovedpræmien og dermed millioner af kroner, så er det ikke lige meget, hvor man spiller.

For sandsynligheden er større i klassiske lotterier som Landbrugslotteriet, Varelotteriet og Klasselotteriet end i Lotto, viser gennemgang, TV 2 har lavet.

Chancen for at vinde førstepræmien i det klassiske lotto om lørdagen er 1 til 8.348.000. I Eurojackpot er chancen 1 til 95.344.000.

Sidste år var der 144 danskere, der blev lottomillonærer.