Samfund

Medie: Fortrolige oplysninger i Scharf-bog var allerede afsløret af politiet selv

Tidligere PET-chef Jakob Scharf er tiltalt for at give fortrolige oplysninger. Oplysningerne havde politiet selv offentliggjort et halvt år forinden.

Om kun få uger tager den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste igennem syv år, Jakob Scharf, plads på anklagebænken i Københavns Byret, tiltalt for i sin erindringsbog at røbe fortrolige oplysninger om PET-operationer.

Men Radio24syv kan i dag fortælle, at en række af de fortrolige oplysninger, Scharf er tiltalt for at røbe, for længst er afsløret i et tidsskrift, skrevet og udgivet af politiet selv.

Anklagemyndigheden peger på 28 steder i bogen, hvor Jakob Scharf angiveligt skulle have overtrådt sin tavshedspligt. Flere af disse passager handler om Operation Constant, som var efterretningsoperationen, der forhindrede et planlagt terrorangreb mod JP-Politikens Hus i december 2010.

Gør sag mod PET-chef vanskelig

Her beskriver Scharf, hvordan medlemmer af en svensk terrorgruppe, der blev anholdt i København, timer før de ville gennemføre angrebet, blev instrueret af al-Qaeda-lederen Abu Yahya al-Libi i Pakistan.

Det fremgår af samme passage, at efterretningerne blev givet til dansk politi af den svenske sikkerhedstjeneste Säpo. Men allerede i foråret 2016 - et halvt år før Jakob Scharfs erindringsbog ”Syv år for PET” blev publiceret - er mange af de samme oplysninger om Operation Constant detaljeret beskrevet i et 28 siders langt kapitel i det historiske værk Nordisk Kriminalreportage 2016.

Kapitlet er skrevet af en kriminalassistent ved Københavns Vestegns Politi, der spillede en vigtig rolle i efterforskningen af sagen. Værket blev udgivet af Dansk Politi-Idræts Forbund på forlaget Frydenlund.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, har gennemgået materialet, og vurderer, at det - for så vidt angår denne del af tiltalen mod Scharf - ”svækker sagen betydeligt” og vil gøre det vanskeligt at få den tidligere PET-chef dømt for tavshedsbrud for de pågældende passager.

- Det skyldes selvfølgelig, at hvis man skal straffe nogen for at overtræde en tavshedspligt, det vil sige offentliggøre fortrolige oplysninger, så ligger det i begrebet, at det skal være nogle oplysninger, som ikke i forvejen er kendte, siger Bønsing til Radio24syv.

Skulle angribe Jyllands-Posten

Scharf er tiltalt for at afsløre oplysninger, der er ”af væsentlig betydning for statens sikkerhed” ved i bogen detaljeret at skrive om efterretningsarbjedet op mod terrorforsøget mod Jyllands-Posten i december 2010.

I en af passagerne fra bogen, som indgår i anklageskriftet mod Scharf, fremgår det, at et medlem af den svenske terrorgruppe ”ringede til Pakistan, fordi han forsøgte at komme i kontakt med Abu Yahya al-Libi, som på det tidspunkt var højt placeret i al-Qaeda - han var leder af al-Qaedas religiøse komité - for at få godkendelse til angrebet.”

I samme passage fortæller Scharf, at ”der er oplysninger, der peger på”, at en af de senere dømte havde ”fået en ordre med hjem fra Pakistan i form af en konkret opgave om at angribe Jyllands-Posten”, og at gruppen ”havde forsøgt at kontakte Abu Yahya al-Libi, som på det tidspunkt var én af al-Qaedas øverste ledere i Waziristan, for at få godkendelse til angrebet”.

Men tilsvarende oplysninger er videregivet i kapitlet i Nordisk Kriminalreportage 2016. Tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, har også gennemgået materialet og hæfter sig ved, at kriminalassistenten fra Københavns Vestegns Politi videregiver langt flere detaljerede oplysninger om sagen, end Scharf gjorde i sin bog.

- Ud fra den læsning, jeg har foretaget - og den er umiddelbar - er jeg ikke ét sekund i tvivl om, at det er oplysninger, som er betydeligt mere vidtgående end Scharfs oplysninger i bogen Syv år for PET, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han tilføjer, at detaljegraden efter hans opfattelse ”ganske afgørende er større” i politiets kapitel fra foråret 2016.

Kontakt med al-Qaeda

Af politiets historiske værk fremgår det blandt andet, at medlemmerne i terrorgruppen på en bestemt dag i november 2010, mens gruppen var overvåget af Säpo, besøgte en internetcafé syd for Stockholm og her opnåede kontakt med deres al-Qaeda-kontakt i Pakistan.

Kriminalassistenten fra Københavns Vestegns Politi afslører, at svenske Säpo fortalte danskerne, at ”kontakten i Pakistan var Abu Yahya al-Libi, ledende og højtstående medlem i al-Qaeda og medlem af Libyan Islamic Fighting Group, som godkendte en måneds udsættelse af attentatplanerne.”

Han tilføjer, at det var politiets opfattelse, at en af gruppens medlemmer ”havde været i forbindelse med sine bagmænd i Pakistan for at søge om tilladelse til at udsætte sagen, formentlig fordi de ikke var klar endnu".

Det fremgår også af kapitlet i Nordisk Kriminalreportage 2016, at dansk politi havde meget vanskeligt ved at få det amerikanske justitsministerium til at sikre dansk politi adgang til amerikanske e-mail-konti. Endvidere beskrives samarbejdet mellem dansk politi og Säpo i detaljer samt Säpos omfattende overvågning af den svenske gruppe. Ligesom terrorgruppens e-mailadresser og anvendelse af krypterede programmer til kommunikation nævnes ved navn.

Ingen kommentarer

Kriminalassistenten, der har skrevet kapitlet, fik sit manuskript godkendt af sin daværende leder i Københavns Vestegns Politi, oplyser kommunikationsansvarlig Claus Buhr fra Københavns Vestegns Politi til Radio24syv.

Jakob Scharf ønsker ikke at kommentere oplysningerne inden retssagen. Anklagemyndigheden i København ønsker heller ikke at kommentere sagen over for Radio24syv.

PET skriver i en e-mail til Radio24syv:

- PET kommenterer ikke på forhold, der kan have sammenhæng med straffesagen mod tidligere PET-chef, Jakob Scharf. PET har ikke yderligere kommentarer.