Samfund

Kommuner tjener millioner på p-afgifter - men snart er det slut

Fra 2019 bliver det mindre lukrativt for kommunerne at opkræve parkeringsafgifter, da 70 procent af indtægterne bliver modregnet i bloktilskuddet.

Landets 98 kommuner tjente i alt 925 millioner kroner på betalingsparkering og parkeringskontrol i 2017.

Dermed fortsætter de kommunale parkeringsindtægter deres himmelflugt. Det er nemlig en stigning på 120 millioner kroner i forhold til 2016.

Det viser en opgørelse fra Forenede Danske Motorejere (FDM), der har indsamlet tal fra landets kommuner, hvor 22 har betalingsparkering og 47 har parkeringskontrol.

P-billetter må ikke være en pengemaskine eller skjulte skatter for kommunerne

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Liberal Alliance

København sætter rekord

København er med afstand den kommune, der tegner sig for de største parkeringsindtægter.

Hovedstaden alene fik indtægter for 621 millioner kroner fra parkering i 2017, hvilket er et rekordstort beløb.

Kommunernes samlede p-indtægter

Kommunernes samlede p-indtægter er steget de seneste fire år.

2014: 785.147.844 kroner

2015: 800.282.394 kroner

2016: 804.154.484 kroner

2017: 925.130.594 kroner

Kilde: FDM

De 462 millioner kommer fra betalingsparkering, hvor parkeringsautomaterne i indre København i tidsrummet mellem klokken 8 til 18 opkræver 36 kroner i timen. De resterende 159 millioner kroner kommer fra kommunens egen parkeringskontrol.

København udvidede i marts 2017 kommunens parkeringszone til også at omfatte Ydre Nørrebro, Ydre Østerbro samt Valby.

Til sammenligning havde landets næststørste by Aarhus samlet p-afgifter for 66,45 millioner kroner sidste år, mens Frederiksberg opkrævede 58,86 millioner kroner på en tredjeplads over de kommuner, der havde de største p-indtægter.

På baggrund af kommunernes rekordstore indtjening på p-afgifter opfordrer FDM nu kommunerne til at sætte taksterne for parkering ned.

Bør sætte priserne ned

- Vi anerkender, at der i visse kommuner kan være behov for at regulere trafikken med betalingsparkering. Men med en samlet parkeringsindtægt, der bare vokser og nu nærmer sig en milliard kroner, bør kommunerne alligevel spørge sig selv, om det ikke er tid til at se på priserne og måske sætte taksterne ned, fordi det er for dyrt, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, i en pressemeddelelse.

Mindre end 30 procent af kommunernes samlede p-indtægter går til parkeringspladser og p-kontrol.

Derfor foreslår FDM, at kommunernes rekordstore indtjening på parkering bør samles i en pulje og gå til at forbedre parkeringsforholdene rundt om i landet.

- Det ligner overregulering, særligt når man tager i betragtning, at under 30 procent går til parkeringskontrol, drift og vedligeholdelse af p-pladser. I stedet går langt hovedparten af indtægterne til andre ting ude i kommunerne. Det gør det svært ikke at få en mistanke om, at de bevidst opretholder et højt indtægtsniveau i strid med reglerne. Kommunerne må nemlig ikke have betalingsparkering med det formål at fylde kommunekasserne, siger Dennis Lange.

Den juridiske chef fortæller til TV 2, at de penge, der ryger i kommunernes kasser fra parkering, ikke er øremærket til at forbedre parkeringsforholdene for landets bilister.

- Tværtimod ryger de i kommunernes generelle kasser og bliver brugt til, hvad end det nu måtte være. Det er bilisterne, der betaler de her penge, og vi ser allerhelst, at pengene kommer tilbage til bilisterne i form af bedre parkeringsanlæg, parkeringsfaciliteter og park and ride-anlæg, siger Dennis Lange.

Ingen pengemaskine

Der er dog udsigt til, at p-indtægter fremover kommer til at skæppe mindre i de kommunale kasser.

En aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti fra foråret 2018 betyder nemlig, at grebet fra næste år strammes om de kommunale p-indtægter, så de i højere grad skal dele indtægterne med staten.

Dermed bliver det fremadrettet mindre lukrativt for kommunerne at opkræve parkeringsafgifter, da 70 procent af indtægterne fra betalingsparkering fra 2019 bliver modregnet i kommunernes bloktilskud.

Hidtil har kommunerne kunnet beholde størstedelen af pengene fra p-afgifter selv. Men med den nye ordning skønnes det, at den nye model vil øge modregningen med 300-350 millioner kroner årligt.

- P-billetter må ikke være en pengemaskine eller skjulte skatter for kommunerne. Vi skal ikke straffe travle familier, der er afhængige af bilen for at få hverdagen til at hænge sammen, og erhvervsdrivende, der har behov for at transportere deres varer ud til deres kunder. Når bilisterne betaler for at stille bilen, skal pengene gå til trafikale investeringer. Ikke til at fylde kommunekassen op eller bruge pengene på andre områder, udtalte økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i forbindelse med at aftalen blev indgået med Dansk Folkeparti.

Kan du dine parkeringsregler?

 1. Du skal samle en ven op og trækker op på cykelstien, mens du venter. Må du det?

  Du har 0 rigtige

 2. Hvor tæt må du køre på en cykelstiudkørsel som denne?

  Hvor tæt må du parkere på en cykelstiudkørsel som denne?

 3. I vejkryds gælder den såkaldte 10-meterregel. Her gælder det, at der skal være 10 meter fra krydset til den første parkerede bil. Men hvor tæller man den første meter fra i kryds med afrundede hjørner som det ovenfor?

  I vejkryds gælder den såkaldte 10-meterregel. Her gælder det, at der skal være 10 meter fra krydset til den første parkerede bil. Men hvor tæller man den første meter fra i kryds med afrundede hjørner som det ovenfor?

 4. Hvilken type forbud gælder ved vejkryds?

 5. Du vælger kortvarigt at parkere på et fortov. Må du det?

  Du vælger kortvarigt at parkere på et fortov. Må du det?

 6. Du vil gerne parkere på vejen, men der er en fuldt optrukket spærrelinje. Må du stoppe?

  Du vil gerne parkere på vejen, men der er en fuldt optrukket spærrelinje. Må du stoppe?

 7. Du vil gerne parkere på vejen, men der er en fuldt optrukket spærrelinje. Må du stoppe?

  Du kører gennem en byzone på landet uden cykelsti eller fortov. Hvor skal du parkere?

 8. Vej med gul stiplet linje

  Du holder ind ved en kantsten for at parkere. Kantstenen er malet gul med stiplede linjer. Må du holde her?