Lippert

Bille August revser selfiekultur - der bliver en pris at betale

Filminstruktøren ser både sig selv og danskerne i sin nye films selviscenesættende hovedperson, Lykke-Per, og det gør ham bekymret.

Bille August sidder i studiet i sit stiveste puds. Han skal nemlig direkte videre fra interviewet til gallapremieren på et af sit livs helt store filmprojekter; historien om Lykke-Per.

- Jeg er lidt spændt og glæder mig. Det er jo et projekt, som jeg har arbejdet på i otte år, siger filminstruktøren i 'Talkshowet Lippert'.

Den fortælling, han har filmatiseret, har over 100 år på bagen, men den er også en direkte kommentar til vores livsstil i dag, fortæller Bille August. En livsstil, hvor selviscenesættelsen, selfies og stræben efter at realisere sig selv har taget overhånd, mener han.

- Jeg synes, det er bekymrende, fordi jeg er overbevist om, at der på et eller andet tidspunkt skal betales en pris for det – en menneskelig pris, forklarer han med reference til sin films hovedperson.

Der bliver en pris at betale

Historien handler nemlig om Lykke-Per, der i sin jagt på succes skærer båndene til sin familie og rejser væk fra sin jyske hjemegn for at blive ingeniør i København. Med i bagagen har han nærmest en besættelse af at realisere sin drøm om at skabe et visionært energiprojekt, hvor vindmøller og bølgeenergi skal revolutionere Danmark.

I filmen bliver Lykke-Per og hans eget ego dog hans egen værste fjende.

- Det har jo nogle kæmpe omkostninger. Lykke-Per har det her kæmpe forbrug af mennesker og gør en masse mennesker fortræd, lyder det fra Bille August.

Han mener selv, han har haft de samme tendenser tidligere i sit liv, hvor han ikke kunne se ud over sig selv og sin stræben.

Derfor opfordrer han til, at vi stopper med at vende selfiekameraet indad.

- De mennesker, der hele tiden føler, de skal præstere noget og føle, de skal være noget i forhold til andre, de får ikke ro og tid til at reflektere, mener Bille August.

Netop roen og refleksionen er det, filmens hovedrolleindehaver Esben Smed fremhæver som kvaliteter hos instruktøren.

 - Han har en helt særligt ro over sig, som han giver optagelserne. Det er ofte instruktøren, som sætter stemningen, og her giver han os skuespillere en ro, sagde han under optagelserne til tv2.dk. 

Der er ikke langt fra en dansk livret til en amerikansk præsident, lyder det fra Bille August. Video: Sissel Christine Søe

Livtag med dansk kulturarv

Filmen har premiere for offentligheden den 30. august, men historien om Lykke-Per har for længst skrevet sig ind i den danske kulturarv.

Forfatteren Henrik Pontoppidan modtog i 1917 Nobels Litteraturpris. Og i 2004 blev Lykke-Per optaget i den daværende kulturminister Brian Mikkelsens Kulturkanon. Begrundelsen var, at den blev anset som en milepæl inden for den europæiske realistiske romans historie.