Skandalen om udbytteskat

Nu skal de tabte milliarder hives hjem igen - Skat har anlagt 388 sager

Skattestyrelsen har rejst erstatningssager for det fulde beløb, der menes at være svindlet for i udbytteskat.

Skattestyrelsen har nu anlagt civilretlige erstatningssager for hele det beløb, der menes at være blevet svindlet for i den store skandale omkring svindel med udbytteskat.

I samarbejde med Kammeradvokaten og en række udenlandske advokater har skattemyndighederne anlagt 388 civilretlige sager i udbyttesagen.

Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed er der anlagt sager med krav, der svarer til det fulde svindelbeløb, som efter den afsluttende gennemgang i forbindelse med efterforskningen af udbyttesagen er opgjort til cirka 12,7 milliarder kroner.

- Vi arbejder hårdt for at få pengene hjem til statskassen, skriver Steen Bechmann Jacobsen, der står i spidsen for arbejdet i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.

Omfattende retsopgør

Sagen handler om, at svindlere - hovedsageligt fra udlandet - har krævet tilbagebetaling af udbytteskat fra aktier, de ikke ejede. Skat har ikke kontrolleret kravene godt nok og sendt pengene.

Forude venter et omfattende retsopgør, hvor det danske skattevæsen har stævnet en lang række konkrete personer, firmaer og selskaber i udlandet. Til at løfte denne indsats samarbejder Skattestyrelsen blandt andet med flere udenlandske advokater samt Kammeradvokaten.

Steen Bechmann Jacobsen fremhæver, at det er nødvendigt at samarbejde med de udenlandske advokater for at få den fornødne ekspertise i de svære udenlandske retssager og for at kunne føre sagerne i udlandet. Nu skal de mange sager afprøves i retten.

Ransagninger

Skattestyrelsen har i samarbejde med Kammeradvokaten og de udenlandske advokater foretaget flere aktioner i en række lande. Formålet har været at sikre værdier hos de involverede selskaber og personer ved hjælp af civile arrester.

Derudover er der gennemført civile ransagninger i en række lande i juni og juli. Ransagningerne har givet Skattestyrelsen adgang til et meget omfangsrigt materiale, der anses for at være af stor betydning for de anlagte retssager.

- Den danske regering er latterlig

Ifølge de danske myndigheder er finansmanden Sanjay Shah hjernen bag svindlen. Men den påstand afviser hans PR-rådgiver, Jack Irvine, i en mail til TV 2.

Han påpeger, at den type handler, der har kostet Skat milliarder, var udbredt i Storbritannien og resten af Europa, hvor de store banker har været involveret.

- Tror du, de alle brød loven med vilje, eller så de et lovligt smuthul, der gjorde det muligt for dem at gennemføre handlerne? Sund fornuft antyder det sidste, skriver Jack Irvine.

I samme ombæring kalder han den danske regering for "latterlig i internationale finanskredse". Også Skat får en tur med på vejen og bliver kaldt "dysfunktionel, forfærdeligt styret og naiv, når det kommer til global økonomi." De hårde ord kommer, efter den danske regering angiveligt har fastfrosset Sanjay Shahs aktiver og umuliggjort hans forretninger.