It-specialister er en mangelvare – studerende rekrutteres kort efter studiestart
På grund af mangel på medarbejdere må hver tredje it-virksomhed sige nej til opgaver.
Mange unge er begyndt på en videregående uddannelse i disse dage.
De fleste håber på et job, når de er færdige med uddannelsen og nogle måske endda, mens de læser.
For de it-studerende rundt på landets universiteter bliver flere tilbudt et job allerede fra begyndelsen af deres uddannelse.
En af dem er Cæcilie Vildenfeldt, der er på femte semester på softwareuddannelsen på IT-Universitetet i København.
Hun fik et jobtilbud allerede et par måneder efter at være begyndt på sit studie.
- Det var virkelig skræmmende, for jeg var lige begyndt på studiet, og så blev jeg kontaktet på Facebook af en, der kunne se, hvad jeg læste, siger hun til TV 2.
Cæcilie Vildenfeldt afslog tilbuddet, da hun ikke følte, hun var kvalificeret.
It-virksomheder må sige nej til opgaver
Men det er ikke unormalt, at it-virksomheder er tidligt ude efter de studerende, da de har hårdt brug for medarbejdere.
Ifølge en undersøgelse, som er lavet af brancheorganisationen IT-Branchen, er hver tredje it-virksomhed nødsaget til at sige nej til arbejdsopgaver, fordi de ikke kan skaffe ressourcer til at udføre opgaverne.
- Det er vigtigt for Danmark, at vi bliver et digitalt samfund. Vi gør rigtig meget, og vi gør det godt. Men hele verden er et digitalt kapløb. Det handler om at være med i det globale kapløb og om at blive digitalt skabende, siger direktør i IT-Branchen Birgitte Hass.
Hos den aarhusianske it-virksomhed Systematic mærker man også til den store mangel på medarbejdere.
- Det er virkelig en udfordring at få medarbejdere. Efterspørgslen er større end udbuddet. Alle skal have lavet noget it, fortæller direktør Michael Holm.
Systematic udvikler software blandt andet til den offentlige sektor. På grund af manglen på medarbejdere har fokus for virksomheden udelukkende været på deres hovedopgaver, mens andre opgaver har de måttet afslå.
Manglende optag
Ifølge Birgitte Hass skyldes den store efterspørgsel efter it-studerende, at der ikke bliver afsat nok midler til it-uddannelserne, så der kan optages flere studerende.
Tal fra Avisen.dk viser, at cirka halvdelen af ansøgerne på IT-Universitetet i København blev optaget i 2018 på deres 1. prioritet.
For at få fat i de it-studerende tidligt bliver der hvert halve år arrangeret en såkaldt it-matchmaking på IT-Universitetet. Her kan virksomhederne og de studerende møde hinanden.
Da Cæcilie Vildenfeldt deltog i arrangementet, gik der ikke lang tid, før hun stod med et jobtilbud. Alle studerende skulle gå med et klistermærke på brystet, hvor det fremgik, hvilket studie de læste.
Her nåede Cæcilie Vildenfeldt knap nok at sætte sit klistermærke på, før hun blev prikket på skulderen. Det blev til et arbejder som studenterudvikler for Mærsk med mulighed for en fuldtidsansættelse.
- De har lovet mig en plads, så længe jeg studerer, og så har de nævnt, at man på længere sigt kan blive fastansat, siger hun.
Også Cæcilie Vildenfeldts medstuderende kan se frem til et arbejde, når de afslutter deres it-studier.
- Der er en klar jobsikkerhed. Virksomhederne ansætter fra starten af for at få vinde i kampen om at tiltrække de bedste ressourcer, fortæller Birgitte Hass.
Det er med god grund, at virksomhederne ansætter de it-studerende hurtigt. Regeringen vurderer, at der vil mangle 19.000 it-specialister i år 2030, skriver Berlingske.