Udvist 13-årig pige forlader landet - må ikke bo hos sin mor i Danmark
Familie vil forsøge at få ophold i Tyskland, selv om de fortsat håber på, at pigen kan få ophold i Danmark.
Søndag pakker den 13-årige thailandske pige Aphinya Pechmuang sit liv i Farsø i Nordjylland ned. Derefter krydser hun grænsen til Tyskland sammen med sin mor og sin stedfar, Heini Bøgelund Sørensen.
Det fortæller stedfaren til TV 2.
- Det er vanvittigt, og jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal smides ud af landet.
Heini Bøgelund Sørensen fortæller, at familien til Tyskland, fordi reglerne for familiesammenføring er mere lempelige end i Danmark. Stedfaren fortæller, at deres plan derfor er at søge ophold i Tyskland og måske på sigt bruge EU-retten til at tage tilbage til Danmark.
- Vi bor på hotel to dage i Tyskland og bruger tiden til at kigge på lejlighed. Jeg har stadig et lille håb om, at vi får lov at vende bilen om og køre hjem til Danmark, fordi der er så kæmpe opbakning om Aphinyas sag.
- Når der er gået to dage, er jeg ret sikker på, at løbet er kørt, hvis vi ikke har hørt noget som helst.
Aphinya Perchmuang kan ikke integreres
Aphinya Pechmuang kom til Danmark i marts 2017, efter hendes mor havde opholdt sig i landet siden 2012. Moderen er gift med danske Heini Bøgelund Sørensen. Mandag den 13. august blev det afgjort, at Aphinya Pechmuang skal forlade Danmark.
Udlændingenævnet mener ikke, at der er grundlag for, at den 13-årige pige kan blive integreret i Danmark. De lægger vægt på, at Aphinya Pechmuangs mor lod datteren blive hos sin mormor i Thailand i fem år, inden hun kom til Danmark.
Ifølge Heini Bøgelund Andersen gjorde moderen dette, fordi hun ville være sikker på selv at få opholdstilladelse, inden hun tog datteren med. Det fortalte stedfaren tidligere på ugen til TV 2 Nord.
Desuden sagde han, at han og Aphinya Pechmuangs mor i løbet af de fem år flere gange besøgte pigen i Thailand, og at de jævnligt havde kontakt over telefon eller Skype.
Farvel til vennerne
Aphinya Pechmuang lagde torsdag en video på Facebook, hvor hun takkede sine lærere og klassekammerater på Farsø skole, og fredag tog den 13-årige pige for sidste gang turen til skolen.
Heini Bøgelund Sørensen fortæller, at Aphinya Pechmuang var forberedt på at sige farvel, da de talte om det på vej til skole.
- Hun sagde: ”Jeg har jo prøvet det før”. Det er uforståeligt, at vi skal tvinges til det her.
Stedfaren har en virksomhed i Danmark, og han planlægger at pendle frem og tilbage mellem Tyskland og Aalborg. På grund af den to og en halv times lange køretur fra Tyskland til Aalborg kan det ende med, at han bor i Danmark i hverdagene og i Tyskland i weekenderne.
Stedfar: - Måske kommer vi ikke tilbage
Selv om Heini Bøgelund Sørensen siger, at familien måske på sigt vil bruge EU-retten og forsøge at tage tilbage til Danmark, er der mulighed for, at de bliver i Tyskland og ikke vender tilbage.
- Jeg kan ikke sige, hvad der sker om et halvt år. Hvis Aphinya trives godt i Tyskland, tror jeg ikke, at jeg hiver hende ud af skolen igen. Og hvis vi bliver der i mere end fem år, er hun jo ved at være voksen.
- Jeg tror, at mange af dem, der bliver smidt ud, ikke kommer tilbage igen. Hadet til Danmark bliver for stort, fortæller stedfaren.
Opbakning fra byrådet
Heini Bøgelund Andersen fortæller, at han lørdag aften modtog en mail fra viceborgmesteren i Vesthimmerlands kommune. I mailen står der, at politikerne i byrådet bakker hundrede procent op om, at Aphinya Pechmuang skal have opholdstilladelse i Danmark, samt at de ønsker, at udlændinge – og Integrationsminister Inger Støjberg (V) stopper udvisningen.
Flere folketingspolitikere har allerede været ude at kommentere udvisningen af den 13-årige pige.
Erhvervs- og finansordfører Lisbeth Bech Poulsen fra Socialistisk Folkeparti udtalte tidligere på ugen til TV 2 Nord, at hun synes, at lovgivningen er forrykt.
Folketingsmedlem Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet mener, at Aphinya Pechmuang allerede er integreret i Danmark, og at hun derfor skal have lov til at blive sammen med sin familie.
Inger Støjberg skrev fredag i en mail til TV 2 Nord, at hun hverken kan eller må udtale sig om detaljerne i sager som Aphinya Pechmuangs og henviser til, at det er Udlændingenævnet, som har truffet afgørelsen om at udvise pigen.