To ud af tre synes, at danske unge drikker for meget
Et overforbrug af alkohol i ungdommen skaber grundlaget for mange af dem, der senere i livet får et alkoholmisbrug, siger formand for Lægeforeningen.
Danske unge drikker for meget.
Det mener to ud af tre danskere ifølge en ny måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.
Jo ældre respondenterne er, jo flere er enige i, at unge i Danmark drikker for meget. Blandt de unge selv er 57 procent enige.
Danmark er stadig det land i Europa, hvor flest unge jævnligt drikker sig fulde. Og det selvom den seneste rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden over unges drukvaner viser, at alkoholforbruget blandt danske unge er faldet.
Tallene bekymrer formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkøbing:
- Det er nogle rystende tal, vi har her i Danmark. Og kigger man på statistikkerne for, hvor meget alkoholoverforbruget i Danmark koster, er det rystende. Der sker mere end 3000 dødsfald om året. Overforbruget koster godt og vel 13 milliarder kroner om året til blandt andet pleje og behandling i sundheds- og socialvæsenet.
Rapporten viser også, at mere end to ud af tre 15-25-årige har oplevet at drikke så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre. Hver tredje svarer, at det er svært at være en del af fællesskabet ved sociale sammenkomster, hvor der bliver drukket alkohol. Noget, som 24-årige Julie Hindkjær godt kan nikke genkendende til.
- Jeg tror, det er svært at passe ind, fordi vores ungdomskultur ofte handler om at drikke meget, sagde hun tidligere i år til TV 2.
Alkoholforbrug har konsekvenser
At danskerne drikker meget alkohol i en tidlig alder, er noget, der kan have afgørende betydning for fremtiden, forklarer Andreas Rudkøbing.
- Et alkoholmisbrug kan ofte relateres til overforbrug - også i ungdommen. Der er en massiv alkoholkultur i Danmark. Det er klart, at man her får skabt grundlaget for mange af dem, der får et alkoholmisbrug senere i livet.
- Udover alt der har at gøre med misbrug, er det også meget skadeligt for udviklingen af hjernen at drikke så meget alkohol.
Løsning på Island
Inspiration til en løsning på danske unges europarekord i druk kan muligvis findes på Island.
Her har de bekæmpet den tidligere udbredte drukkultur blandt unge ved blandt andet at lave udgangsforbud for unge under 16 år.
Forældrepatruljer sikrer, at udgangsforbuddet bliver overholdt, når de går rundt om aftenen og holder øje med de unge. Desuden skal man være 20 år for at købe alkohol.
Udgangsforbud i samspil med blandt andet forældreinvolvering og højere aldersgrænse for køb af alkohol har betydet, at islandske unge drikker markant mindre. Nye tal fra The Icelandic Centre for Social Research and Analysis viser, at antallet af elever i de islandske 10. klasser, som har drukket inden for de seneste 30 dage, er styrtdykket fra 42 procent i 1998 til seks procent i 2018.
Andreas Rudkøbing mener, at vi i Danmark godt kunne lade os inspirere af Islands måde at håndtere de unges alkoholforbrug. Samtidig mener han, at en nem og hurtig løsning først og fremmest vil være at gå efter alkoholpriser og alkoholens tilgængelighed.
- Desuden bliver aldersgrænsen på 18 år slet ikke overholdt, og myndighederne ser gennem fingre med, at det foregår. Så hvis vi bare kunne få aldersgrænsen på 18 overholdt, ville vi allerede være nået rigtig langt. Det, mener jeg, er det, vi bør koncentrere os om først.