Samfund

Kræftens Bekæmpelse har opkrævet næsten 400.000 kroner fra donorer ved en fejl

De berørte donorer skulle først selv henvende sig for at få deres penge igen, men nu har Kræftens Bekæmpelse ændret proceduren.

394.250 kroner står Kræftens Bekæmpelse samlet til at modtage fra en række donorer.

Men donorerne har ikke selv bestemt, at de vil støtte den velgørende organisation.

Ved en fejl er i alt 2324 personer blevet opkrævet enten 150 eller 200 kroner fra deres konto. De berørte havde for seks år siden bundet sig til at donere et beløb årligt over fem år.

I år skulle ordningen have være afsluttet, men Kræftens Bekæmpelse var ikke opmærksom på, at aftalen var udløbet, skriver JydskeVestkysten.

For at gøre de berørte donorer opmærksom på fejlen sendte Kræftens Bekæmpelse i starten af august en mail eller et brev ud til dem. Her stod, at organisationen kun betaler pengene tilbage, hvis donorerne selv kontakter organisationen. Samtidig opfordrede Kræftens Bekæmpelse til at annullere overførslen, hvilket var muligt indtil den 7. august.

Indtil nu har argumentet lydt:

- Vi kan ikke sende pengene tilbage før om en måned. Så vi tænkte, at vi var nødt til at sikre os, at folk var klar over, at vi havde opdaget fejlen. I stedet for at folk skulle undre sig, så ville vi hellere proaktivt melde ud, at der var sket noget, der ikke skulle have været ske, sagde Trine Sisbo, ansvarlig for private medlemmer og donorer i Kræftens Bekæmpelse, til JydskeVestkysten fredag i denne uge.

Men søndag er organisationen kommet på andre tanker.

Alle donorer får deres penge igen

Efter at TV 2 søndag har været i kontakt med Kræftens Bekæmpelse, lyder meldingen, at alle berørte vil få deres penge tilbage.

- Den logiske løsning nu og her er at sige, at så snart vi kan konstatere, hvem der har fået trukket penge fra deres konto, sender vi pengene tilbage. Vi har lavet en fejl, og det beklager vi, siger Trine Sisbo til TV 2.

Trine Sisbo fortæller, at organisationen i starten af august ikke tænkte over det samlede beløb, som Kræftens Bekæmpelse på uretmæssig vis stod til at modtage.

- Set i bagklogskabens lys burde vi have håndteret det anderledes. Men nogle gange træffer man en beslutning i al hast. Jeg går ind for, at vi skal opføre os ordentligt, og folk skal kun donere det, som de har lyst til.

En beklagelig fejl

Per 15. august havde 120 personer henvendt sig til Kræftens Bekæmpelse - 27 af dem ønskede at få pengene retur. 

Det er rigtig beklageligt, at vi laver sådan en fejl

Trine Sisbo, ansvarlig for private medlemmer og donorer i Kræftens Bekæmpelse

Det betyder ifølge Trine Sisbo, at de fleste af de berørte fortsat gerne vil støtte og donere penge til organisationen. Dog understreger hun, at det ikke skal ske på en måde, hvor det ikke er aftalt.

Kræftens Bekæmpelse indgår ikke længere den type aftaler, som førte til fejlen. Derfor mener Trine Sisbo ikke, at der er risiko for, at noget lignende vil ske igen.

- Det er rigtig beklageligt, at vi laver sådan en fejl. Jeg bliver også ked af det, og det gør alle herinde. Men vi må lære af fejlen, siger hun.

Mandag den 20. august er det muligt for Kræftens Bekæmpelse at se, hvem der er blevet berørt af fejlen. Organisationen vil herefter sende donorernes penge retur.