Samfund

Minister misbrugt på nettet: - Det er det vildeste scam

Svindelnumre, hvor kendtes identitet misbruges til at lokke penge ud af danskere, sker oftere og oftere.

Det var en forbitret Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, som fredag på Facebook kunne berette, at hans identitet er blevet misbrugt på nettet.

Gerningsmænd har lavet falske profiler i Anders Ladekarls navn, og på den måde forsøger de at narre penge ud af folk. 

Og hvad værre er, så er generalsekretæren i Røde Kors langt fra den eneste offentligt kendte person i Danmark, som har været udsat for denne form for svindel. 

Undervisnings- og forskningsminister Tommy Ahlers fra partiet Venstre har også været ude for, at hans navn er blevet misbrugt. 

Ahlers har tidligere været serieiværksætter og ekspert i DR-programmet 'Løvens Hule', og det er i den forbindelse, at han har set sit navn blive anvendt i et svindelnummer, hvor folk får at vide, at de kan blive millionærer på bitcoins på ingen tid. 

Svindel og bedrag

Tommy Ahlers misbruges som reklamesøjle for 'virksomheden' Bitcoin Code. Dens bagmænd forsøger i en lang række europæiske lande at lokke folk til at indbetale penge til et avanceret program med investeringssoftware, som angiveligt kan gøre dem til millionærer på få uger.

Men det hele er svindel og bedrag. 

- Det er det vildeste scam. Næsten uanset hvor mange gange jeg ser det, bliver jeg virkelig, virkelig frustreret.

- Det er misbrug af min troværdighed. Grunden til at de gør det, er jo, fordi jeg og de andre i 'Løvens Hule' har en troværdighed. Og den misbruger de på det groveste, siger Tommy Ahlers til TV 2.

Konkret er Venstre-ministerens navn blevet brugt i en artikel, der skal fremstå som om, den er publiceret på Berlingske Business. Men alt i artiklen er falsk, og Tommy Ahlers' citater er fabrikerede. 

I artiklen er Ahlers citeret for at sige, at han er gået fra overhovedet intet at vide om bitcoins til at blive millionær på bitcoins på tre måneder. 

132.000 kroner på din bankkonto på 24 timer 

Klikker man sig videre fra artiklen kommer man ind på en ny hjemmeside for Bitcoin Code, hvor man så skal lægge et beløb for at få fingrene i investeringssoftwaren. 

Firmaet lokker blandt andet folk med, at de kan få "132.000 kroner på din bankkonto bare 24 timer fra nu".

En af de danskere, der er hoppet i med begge ben og er blevet snydt af svindelnummeret, er Søren Søndergaard fra Ribe.

Han så en reklame på Facebook, og besluttede sig for at kaste 2500 kroner efter investeringssoftwaren. 

- Tilbuddet var næsten for godt til at være sandt. Men det havde jo været i 'Løvens Hule', så jeg tænkte, at det ikke kunne gå galt, og at det måtte være rigtigt, siger Søren Søndergaard, der måtte se sine 2500 kroner forsvinde ud i den blå luft. 

Falsk navn i forskellige lande

Inde på hjemmesiden for Bitcoin Code bliver man mødt af et billede af en mand, som påstås at hedde Martin Hansen. 

Men navnet er falsk og manden på billedet er model. Billedet er købt af et hollandsk fotobureau, og desuden optræder manden med forskellige navne i en række lande. I Italien hedder han 'Stefano Savarezzí', mens han i England hedder 'Steve McKay'. 

- Det er meget, meget frustrerende. Det er jo ikke første gang. Det er sket en del gange. Jeg så det første gang i foråret, altså før jeg blev minister, siger Tommy Ahlers. 

Han fortæller, at han på et tidspunkt fik et opkald fra sin mor, som spurgte "om den der creme virker?".

- Så måtte jeg sige: "Hvilken creme?". "Ja, den der creme, du har investeret i i 'Løvens Hule'". Min mor havde set et eller andet og troet, at det var rigtigt. Selvfølgelig gjorde hun det. Hun er jo vant til, at man godt kan tro på det, der står. Inklusiv det, der står på sociale medier. Men det kan man bare ikke, siger undervisnings- og forskningsministeren.

Ny type svindel

I forbrugerrådet Tænk oplever man et stigende antal svindelnumre, hvor kendte menneskers identitet bliver misbrugt. 

- Det er en ny type svindel, som fremstår virkelig troværdig. Der er billeder af kendte, og sproget er på dansk uden stavefejl. Det fremstår rigtigt, men det er det ikke, siger Anette Høyrup, som er seniorjurist i Tænk.

Hun fortæller, at der er tale om forbrydere, der agerer på internationalt plan og bruger nettet som skueplads for svindelnumrene. 

- Svindlerne kan gemme sig og er hele tiden et skridt foran. Samtidig har de forstand på, hvordan man gør det her så virkeligt som muligt, siger Anette Høyrup.

Hun opfordrer danskere, der bliver mistænkelige over for, om de bliver svindlet, til at tjekke URL'en på den hjemmeside, de er inde på og se, om den kan verificeres, eller om der er tale om en fiktiv adresse.