Lise Nørgaard om vennens død: - Han ramte noget hos alle mennesker

Benny Andersen rørte mange danskere - ikke blot gennem sine værker, men også med sin person.

Manden bag 'Snøvsen' og 'Svantes viser' er ikke længere blandt os. Digter og forfatter Benny Andersen sov stille ind torsdag eftermiddag i sit hjem i Sorgenfri, 88 år gammel. 

Det har for mange danskere været en svær afsked med en person, der ikke blot har sat sit aftryk i dansk kultur, men også hos den enkelte.

Benny Andersen

Født 7. november 1929

Han er digter, pianist, forfatter, lyriker og komponist

Gift med Elisabeth Ehmer siden 2004

Blev første gang gift som 20-årig med Signe Plesner og fra 1981 med Cynthia Rosalina La Touche Andersen, som døde i 2001

Udkom med sin debut-digtsamling 'Den musikalske ål' i 1962

Siden har han udgivet både børnebøger, viser og digte, herunder bøgerne om 'Snøvsen' og 'Svantes Viser'

Også journalist og skaberen af serien Matador, Lise Nørgaard, er påvirket af dødsfaldet.

- Vi har mistet en dejlig digter, et utrolig sødt menneske. Jeg har mistet en god ven og er ikke rigtig kommet over det endnu, siger hun til TV 2.

Var med til fødselsdag

De to går længe tilbage, og Benny Andersen var da også blandt gæsterne, da Lise Nørgaard sidste sommer kunne fejre sin 100-års fødselsdag.

- Jeg husker dengang, han lancerede snøvsen som et væsen. Det var genialt fundet på, og der blev alle opmærksomme på ham som forfatter, siger hun.

- Han ramte noget hos alle mennesker. Han fortalte noget om dem selv, om det, de gik og tænkte på og måske ikke gjorde sig klart. Men det kom man så til, når Benny havde været der med sit digt.

Hyldet med fakkeltog

Gennem sin lange karriere viste Benny Andersen, at han mestrede det danske sprog på en underfundig måde, hvor han kombinerede ordspil med humor, skæve synsvinkler og stikpiller til danskerne.

Forfatterens 'Samlede digte 1960-1996' er udkommet i et oplag på over 130.000 eksemplarer, hvilket er helt ekstraordinært for en lyriksamling.

Og da han i 1999 fyldte 70 år, blev han hyldet foran Thorvaldsens Museum i København med et fakkeltog. Kun tre danske forfattere har opnået den ære. De andre er H.C. Andersen og Adam Öehlenschläger.

Senere har han også modtaget en række forskellige priser - herunder De Gyldne Laurbær og Kulturministeriets Børnebogspris.

Fik en smuk død

Den folkekære forfatters kone, Elisabeth Ehmer, har til BT fortalt, at hun holdt sin mand i hånden til det sidste, da han afgik ved døden i deres fælles hjem i Sorgenfri torsdag eftermiddag. 

- Jeg kan ikke græde mere. Siden jeg indså, hvilken retning det gik med Benny, har jeg grædt så meget, siger hun til BT.

- Men jeg er glad for, at han fik en smuk afsked. I sine egne omgivelser i sit hjem, hvor han har kunnet kigge ud i haven. Alt foregik stille og roligt. Jeg vil kalde det en smuk død.

Bisættelsen bliver afholdt i Sorgenfri Kirke, men Benny Andersens sidste hvilested er endnu ikke bestemt.