Samfund

Benny Andersen er død

Den populære digter døde i sit hjem torsdag eftermiddag.

Den danske forfatter, digter og pianist Benny Andersen er død.

Han sov stille ind og var ikke syg, det oplyser hans kone, Elisabeth Ehmer, til BT.

- Jeg kan ikke græde mere. Siden jeg indså, hvilken retning det gik med Benny, har jeg grædt så meget, siger hun til BT.

- Men jeg er glad for, at han fik en smuk afsked. I sine egne omgivelser i sit hjem, hvor han har kunnet kigge ud i haven. Alt foregik stille og roligt. Jeg vil kalde det en smuk død.

Elisabeth Ehmer holdt sin mand i hånden til det sidste, da han afgik ved døden i deres fælles hjem i Sorgenfri torsdag eftermiddag.

Benny Andersen blev 88 år gammel.

Fast inventar i danske hjem

Forfatterens debutsamling 'Den musikalske ål' blev godt modtaget af anmelderne i 1960. Og siden er hans bøger blevet fast inventar i mange danske hjem.

Han står blandt andet bag den populære børnebog 'Snøvsen' og albummet 'Svantes viser', som er indspillet sammen med vennen Povl Dissing.

Det er den mest ligegyldige linje, jeg har skrevet i hele mit liv, men det er den, der er mest kendt

Benny Andersen

Gennem sin lange karriere viste Benny Andersen, at han mestrede det danske sprog på en underfundig måde, hvor han kombinerede ordspil med humor, skæve synsvinkler og stikpiller til danskerne.

Vil ikke have sin mest kendte linje på gravstenen

Interessen for sproget var der allerede fra barnsben. For Benny Andersens far, der var murerarbejdsmand, kunne noget med ord, fortalte forfatteren sidste år til Euroman.

Men selvom han var ønskebarn, og forældrene gjorde alt for ham, så var det ikke altid de lyse sider, der kom frem i Benny Andersens digte. Det fik ham til at frygte, at det var for dystert til forlagene.

- De måtte tænke: "Den stakkels mand må da have bare en enkelt god dag". Hov! Der kom idéen til ’Svantes lykkelige dag’. Jeg satte mig hen og skrev: 'Livet er ikke det værste, man har', og så slog jeg op i rimordbogen: Bar, klar … "om lidt er kaffen klar", sagde forfatteren til Euroman og fortsatte:

Benny Andersen

Født 7. november 1929

Han er digter, pianist, forfatter, lyriker og komponist

Gift med Elisabeth Ehmer siden 2004

Blev første gang gift som 20-årig med Signe Plesner og fra 1981 med Cynthia Rosalina La Touche Andersen, som døde i 2001

Udkom med sin debut-digtsamling 'Den musikalske ål' i 1962

Siden har han udgivet både børnebøger, viser og digte, herunder bøgerne om 'Snøvsen' og 'Svantes Viser'

- Det er den mest ligegyldige linje, jeg har skrevet i hele mit liv, men det er den, der er mest kendt. Jeg håber ikke, den kommer til at stå på min gravsten.

Legen med ord fortsatte dog til det sidste, og i en alder af 87 var idéerne stadig så mange, at han ikke havde "tid til at kradse af”.

Altså god for en fest

Netop sådan en vending karakteriserede ham både som menneske og forfatter, mener direktør hos Gyldendal Morten Hesseldahl.

- Når han tog fat i det tragiske, var der altid en snert af humor. Han har givet dansk litteratur noget optimisme og åbenhed og fået dagligdagen frem, så den stod som det allervigtigste. Derfor er det meget, meget trist, at han nu er død, siger han.

Direktøren betegner ham også som ærlig, oprigtig og en, man gerne ville være i selskab med.

- Han var nærværende, når man talte med ham, og altid god for en fest. Han elskede et godt glas vin og en sang, og på den måde var det altid noget, man kunne se frem til, siger Morten Hesseldahl.

Ekstraordinær interesse

Benny Andersens 'Samlede digte 1960-1996' er udkommet i et oplag på over 130.000 eksemplarer, hvilket er helt ekstraordinært for en lyriksamling.

Og da han i 1999 fyldte 70 år, blev han hyldet foran Thorvaldsens Museum i København med et fakkeltog. Kun tre danske forfattere har opnået den ære. De andre er H.C. Andersen og Adam Öehlenschläger.

Senere har han også modtaget en række forskellige priser - herunder De Gyldne Laurbær og Kulturministeriets Børnebogspris.

- Der var kun én Benny Andersen

Hyldesten af den store digter, forfatter og pianist forsætter også efter hans død, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder ham "en af de helt store danskere".

- For der var kun én Benny Andersen. Han efterlader sig heldigvis udødelige ord, som generation på generation kan bære i deres hjerter. Han vil blive savnet. Men når forårssolen skinner, lever han, siger han.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil også huske forfatteren til 'Snøvsen' og 'Svantes viser' for hans lange virke, og alt det, han efterlader.

- Hvor jeg dog vil savne dig, verdensborger, menneskeven, Snøvsens far. Tak for alt det, du har givet os, vi må vide at bruge det vel. Farvel Benny Andersen, skriver hun blandt andet på Twitter.

Bisættelsen bliver afholdt i Sorgenfri Kirke, men Benny Andersens sidste hvilested er endnu ikke bestemt.