Lærer om børns rygning: Jeg kan godt lide oprøret i det
Børn bliver for stressede af de voksnes krav, mener en dansk folkeskolelærer.
Statistikken viser tydeligt, at andelen af unge rygere i Københavns Kommune er steget fra 2013 til 2017.
Det har torsdag fået Københavns Kommune til at vedtage et totalt rygeforbud for elever i kommunens folkeskoleklasser i den nærmeste fremtid. Dermed er der nu snart rygeforbud for elever i 10 ud af landets 98 kommuner.
Men måske er det ikke kun negativt, at de unge ryger et stykke med tobak, mener folkeskolelærer Anders Thorsen, som til dagligt underviser på privatskolen Bagsværd Kostskole og Gymnasium.
De voksne skal ikke bestemme alt
I et debatindlæg i Politiken siger han:
- Jeg kan ikke lade være med at smile, når jeg ser teenagere luske ud foran matriklen i frikvartererne i al slags vejr for at pulse smøger.
Det betyder dog ikke, at han synes, at unge mennesker skal ryge. Slet ikke, siger han til TV 2:
- Men det kan være et sundhedstegn, at de siger, at "det der med at ryge, det skal I voksne fucking ikke bestemme". Jeg kan godt lide, hvis der er et lille bitte oprør og en kritisk stillingtagen til samfundet.
To af de elever, der forholdsvis kritisk over for det nye rygeforbud, er Maja Ivanisevic og Anna Lykke Heimann, som går i henholdsvis 9. og 8. klasse på Højdevangens Skole på Amager.
De ryger begge fast og har gjort det i minimum et år.
- Jeg tror, jeg kommer til at ryge alligevel. Jeg vil måske prøve at lade være. Men jeg tror ikke, det kommer til at lykkedes i så lang tid, siger Maja Ivanisevic til TV 2.
- Når jeg ryger, er det ikke særlig fedt, men man må bide i det sure æble og holde sig inden for reglerne, siger Anna Lykke Heimann, der dog synes godt om tiltaget, hvis det kan få andre elever til at undgå at begynde med at ryge.
Efterlyser et oprør
Under sin daglige gang på privatskolen Bagsværd Kostskole og Gymnasium ser Anders Thorsen ofte elever, der er tynget af flere forskellige former for pres. Det er en generation, der gør alt, hvad de voksne beder om. Og det er en dårlig cocktail, når det skal handle om at være i god form til billederne på Instagram, få gode karakterer og være en perfekt ven eller kæreste, siger han:
- Jeg har elever, hvor underlæben begynder at dirre, hvis de får et 10-tal i stedet for et 12-tal.
Resultatet er ifølge ham et højt stressniveau hos eleverne.
- Jeg har siddet med de elever, der har været helt perfekte. Eksempelvis en 8-klasses-elev, som er den mest perfekte pige, og så en dag sidder hun pludselig og er helt grå i hovedet. Jeg spørger hende, hvad der er galt, og så bryder hun sammen og ender med at gå ned med stress.
Derfor drømmer Anders Thorsen om, at de unge i stedet starter et større oprør, som handler om at gøre op med det, de får at vide, de skal gøre. At løbe efter en gevinst, som er noget andet end det, de voksne har defineret for dem.
Og eksemplerne findes da også derude:
- Jeg var til et møde, hvor vi gennemgik eleverne, hvor der var en elev, der ønskede at blive mekaniker. Så sagde læreren, at det var spild af talent. Men eleven gjorde det alligevel. Det, jeg godt kunne lide, var, at han havde taget stilling, slutter Anders Thorsen.
Forbud er svært at håndhæve
Tallene fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at andelen af 16-24-årige rygere i Region Hovedstaden er steget fra 12,6 procent i 2013 til 16,1 procent i 2017. Derudover viser en undersøgelse fra Røgfri Fremtid, at én ud af fem unge i aldersgruppen 14-19 år røg den første cigaret i skoletiden.
Det nye rygeforbud i Københavns Kommunes skoler bliver dog svært at håndhæve på de enkelte skoler, mener Anders Thorsen.
Samme toner lyder fra formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal. Han forudser, at det bliver svært at håndhæve den del af forbuddet, der gælder uden for skolens område:
- Jeg er enig med borgmesteren i, at det bør være sådan, men når man giver eleverne udgangstilladelse til at gå til bageren eller kebabben, så får man et problem med at håndhæve sådan et forbud.
På Højdevangens Skole på Amager har eleverne også udgangstilladelse. Maja Ivanisevic tror derfor kun, at der vil være én ting, som kunne få hende til at droppe rygning på skolen.
- Hvis man kan blive smidt ud af skolen, tror jeg ikke, jeg vil ryge. Jeg har ikke lyst til at blive smidt ud af skolen på grund af noget så dumt. Det er ikke det værd.
- Men nu må vi se, hvor seriøst det bliver, siger hun.
Indtil videre har det været valgfrit for skolerne i hovedstaden, om skoledagen skulle være røgfri for eleverne.
Noget tyder dog på, at der er opbakning til et forbud. En undersøgelse fra Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at 82 procent af de 14 til 19-årige synes, at en røgfri skoledag er en god ide.
Favrskov, Holstebro, Nyborg og Odder kommune har siden mandag indført lignende forbud. Syddjurs Kommune var den første i hele landet til at indføre røgfri skoletid sidste sommer.