Samfund

Fredag afholdes festen, som gymnasier kalder 'et mareridt'

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Tidligere år har festen sendt flere gymnasieelever til udpumpning. Igen i år står hospital klar med ekstra bemanding.

"Kan Christian, kan Christian, kan Christian drikke øl?" 

"Sæ'fø'li, sæ'fø'li, selvfølgelig ku' han det."

Mellem 8000 og 10.000 gymnasieelever fra Nordsjælland og Storkøbenhavn ventes fredag at flokkes mod Ulvedalene i Dyrehaven nord for København, når studiestarten markeres med druk ved den berygtede "puttefest". 

Intentionen bag arrangementet er at ryste nye gymnasieelever sammen - de såkaldte putter. Typisk sker det ved hjælp af store mængder øl og et højt antal fællesskål sammen med elever fra 2.- og 3.g. 

Sporene fra tidligere års puttefester skræmmer dog.

I 2016 blev 15 elever eksempelvis kørt til udpumpning, og det har været medvirkende til, at formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, kalder festen for "et mareridt". 

- Vi tager direkte afstand fra arrangementet i Dyrehaven. Og det er vigtig for os at få sagt, at det er et arrangement, der ligger uden for skolernes regi, forklarer hun til TV 2 Lorry.

- Tegn på usund drukkultur

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malte Sauerland-Paulsen, har selv deltaget ved arrangementet, og han understreger, at DGS ikke har nogen holdning til den store elev-komsammen. 

Personligt er han dog ikke begejstret for puttefesten. 

- Det er en super fin idé, at man mødes på tværs af gymnasier, men det sker i et ukontrolleret rum i modsætningen til klassiske gymnasiefester, og det element af anarki kan give uheldige situationer, siger han til TV 2. 

Formanden peger på det ulige forhold mellem de etablerede 3.g'ere og de usikre 1.g'ere. 

- Ved puttefesten er der en hierarkisk klassekultur, hvor de ældre elever sørger for, at de nye får nok indenbords. Samtidig kan 1.g'ere få krænket deres intimsfære, når ældre elever uopfordret tegner dem i hovedet, siger Malte Sauerlund-Paulsen, der mener, at puttefesten er et symptom på en usund festkultur blandt unge mennesker. 

Alternativ puttefest i Kongens Have

For at imødekomme eventuelle problemer har Gefion Gymnasium i København, hvor Birgitte Vedersø er rektor, arrangeret en alternativ puttefest uden alkohol i Kongens Have. 

- Det lyder måske som en spejderlejr, men det skal det altså også være, når det foregår i skolens regi. Vi har også været meget tydelige over for 2.- og 3.g´erne om, at det ikke skal være dem, der kommer med opfordringer om alkohol, fortæller Birgitte Vedersø, siger hun til TV 2 Lorry.

Natteravnene vil holde øje

Rektorformandens initiativ holder næppe samtlige københavnske og nordsjællandske gymnasieelever væk fra Dyrehaven. 

Derfor har frivillige fra organisationen Natteravnene også meldt deres ankomst. 

De voksne i de gule jakker dukker ikke op for at lægge en dæmper på ungdommens udskejelser - men for at beskytte dem. Både mod sig selv - men i høj grad også mod mere ubehagelige elementer.

- Puttefesten kan jo også tiltrække nogle andre og ældre typer, der har en helt anden agenda, hvor det kan ende i alle mulige former for overgreb, og hvor de unge får tilbudt stoffer, de ikke kender til. Der har de gule jakker i høj grad en præventiv virkning, siger Claus Staunstrup Nielsson, der er chef for den danske natteravnsorganisation, til TV 2 Lorry.

Claus Staunstrup Nilsson vurderer, at der vil være omkring 70 natteravne mødt op til Puttefesten i Klampenborg. 

Mens der var store problemer med alkoholdindtaget ved puttefesten i 2016, foregik sidste års udgave særdeles roligt og uden problemer, meddelte Nordsjællands Politi. 

Alligevel tages der stadig ingen chancer i år. Herlev Hospital står derfor klar med en ekstra læge og to ekstra sygeplejersker på Børnemodtagelsen, hvis situationen igen skulle komme ud af kontrol.

- Vores forventninger er, at der kommer nogenlunde det samme antal som sidste år, og det vil sige omkring 8000 unge mennesker mellem 15 og 19 år.