Samfund

Dronningen om at tackle sorgen efter Prinsens død: - Jeg er heldig

For første gang i 10 år var pressen inviteret til pressemøde på det franske vinslot Cayx.

Dronning Margrethe er i denne tid på sommerferie på vinslottet Cayx i Frankrig. Her havde hun torsdag indbudt til pressemøde.

Dronningen selv lagde ud med at beskrive besøget på vinslottet, som den nu afdøde prins Henrik elskede at være på, lidt som det plejer at være - og så alligevel ikke.

- Selvom det selvfølgelig er anderledes, når man er her alene. Men det er godt at være tilbage, sagde Dronningen og fortsatte:

- Nu kommer han (prins Henrik, red.) jo ikke lige ind og spørger, om vi skal lave dit eller dat. Nu må jeg selv tage stilling til, hvad man gør med dagen. Men det må man jo lære at leve med.

Vil blive ved med at komme på slottet

Alligevel beskrev Dronningen det som et dejligt gensyn med slottet.

- Det er et sted, som vi skabte sammen, min mand og jeg. Og som vi begge holdt kolossalt meget af. Vi var begge meget knyttet til stedet og egnen, fordi hele min mands familie bor her omkring - især om sommeren.

Til pressemødet sagde Dronningen også, at hun forventer at blive ved at komme på slottet fremover, ligesom hun håber, at hendes børn og børnebørn fortsat vil komme på stedet.

- Jeg er heldig, at jeg har noget, jeg skal

Dronningen blev på pressemødet også spurgt til, hvordan hun klarer hverdagen efter Prinsens død.

Fakta om Château de Cayx

- Slottet ligger i Cahors-distriktet i Sydvestfrankrig, cirka 100 kilometer nord for Toulouse.

- Slottet kan spores tilbage til det 15. århundrede, hvor det blev opført for at kontrollere sejladsen på Lot-floden.

- Dronningen og prins Henrik købte slottet i 1974.

- Den første vin blev høstet i 1978. Druerne blev bearbejdet og solgt fra et lokalt vinkooperativ. I 1994 blev Prinsens eget vineri indviet.

- I 2015 bortforpagtede prins Henrik jorden og produktionen af vin.

- Det var prins Henriks ønske, at kronprins Frederik skulle arve slottet.

Kilde: Kongeligt leksikon / Ritzau

- Jeg er jo så heldig, hvad der ikke er så mange i min alder, der er, at jeg stadig har et arbejde, og jeg skal noget. Og det er en kæmpe hjælp. Når man skal noget, så kan man noget. Og så når man ikke at ryge i grøften, og det er sundt, sagde Dronningen og brugte muligheden for at afvise, at hun vil abdicere og overlade tronen til sin ældste søn, kronprins Frederik.

- Næ, min holdning har ikke ændret sig. Jeg synes, at det er godt at have noget at rive i. Så det vil jeg forhåbentlig kunne fortsætte med.

En smuk afslutning på Prinsens liv

Dronningen fortalte til pressemødet, at prins Henriks død ikke kom som et chok for familien:

- De sidste halvandet års tid var vi jo ikke så meget sammen, fordi han ikke var så rask. Så på den måde var det jo ikke et pludseligt brud, sagde Dronningen og beskrev Prinsens sidste tid som meget fin og værdig.

Der var stor opbakning til Dronningen og hendes familie fra den danske befolkning i forbindelse med prins Henriks død.

- Det var en smuk afslutning på hans tilværelse, sagde Dronningen, som brugte muligheden til igen at takke det danske folk for den støtte og opbakning, som man gav den kongelige familie efter Prinsens død i februar:

- Den måde, folk sluttede op om os, det var virkelig noget af det mest rørende, jeg kan forestille mig. Det var en kæmpe støtte, at folk var så glade for at tale om det og mindes ham. Det blev til en bølge, som man red på gennem det hele. Det var virkelig positivt.

Tradition med fransk sommerpressemøde droppet for 10 år siden

Det er første gang i 10 år, at Dronningen holder pressemøde i Cayx. Tidligere var det ellers en tradition, at pressen hver sommer var inviteret til pressemøde på den franske vingård.

Dronning Margrethe og prins Henrik med børn og børnebørn på Château de Cayx til Prinsens 80-årsfødselsdag i 2014.

Det er aldrig meldt officielt ud, hvorfor kongehuset satte en stopper for traditionen. Siden 2008 har det samlede pressekorps kun været på slottet én enkelt gang, og det var i forbindelse med Prinsens 80-årsfødselsdag i 2014. Her var hele familien med børn og børnebørn samlet.

Indbudt i forbindelse med Macrons statsbesøg

Officielt er det i forbindelse med den franske premierminister Emmanuel Macrons statsbesøg i Danmark den 28. og 29. august, at Dronningen nu igen har valgt at byde indenfor i det franske.

Forud for et statsbesøg er det kutyme, at Dronningen møder repræsentanter for det pågældende lands presse, og da hun i disse uger holder ferie på Cayx, var det oplagt at holde pressemødet for de franske journalister dér, oplyser kommunikationschef i kongehuset Lene Balleby.

- Og når de franske medier blev indbudt, så ønskede Dronningen også at give de danske medier mulighed for at komme forbi, siger Lene Balleby.

Ifølge Dronningen bliver pressemødet da også kun afholdt på grund af statsbesøget. Traditionen med et sommerpressemøde på Cayx bliver altså ikke genoptaget, understregede Dronningen på dagens møde.

Om det franske statsbesøg sagde Dronningen, at hun ser meget frem til det.

- Jeg synes, at det bliver spændende at have denne nye og unge præsident på besøg, som man jo har hørt og læst meget om.

Et oplagt sted at holde pressemøde

Pressemødet finder sted, et halvt år efter prins Henrik døde den 13. februar. Siden har Dronningen deltaget i en række officielle begivenheder, men det er første gang siden Prinsens død, at der holdes pressemøde, og dermed første gang, Dronningen kan få mulighed for offentligt at tale om hans død og tiden efter.

Rammerne er oplagte, for Château de Cayx havde en særlig plads i prins Henriks hjerte. Han er opvokset på egnen, og det var her, han producerede vin. I 2015 bortforpagtede han jorden og produktionen, men slottet blev i familiens eje, og her opholdt Prinsen sig i længere perioder, særligt i sine sidste leveår.

Dronningen og prins Henrik foran slottets vinmarker i 2004.

Det var også på Cayx, at prins Henrik sidste sommer fortalte journalister, der var til stede ved slottet, at han mente, at Dronningen gjorde ham til "narren". Det skete i forbindelse med, at det kom frem, at den nu afdøde prins Henrik ikke ønskede at blive begravet ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke.

En måned senere afslørede kongehuset, at prins Henrik led af en demenssygdom.