Samfund

Danskerne dyrker mere motion og lever sundere – men overvægt er stadig et problem

Forklaringen findes, ifølge to eksperter, i den stigende polarisering, som er sket i samfundet.

Danskerne dyrker mere motion og lever generelt sundere end for 30 år siden, men samtidig er antallet af overvægtige danskere steget.

61 procent af danskerne svarede i 2016, at de dyrkede regelmæssig motion. Til sammenligning lå andelen på 42 procent i 1987. Det viser en rapport fra Idrættens Analyseinstitut. Samtidig er der opstået en stigende interesse for sundhed i det danske samfund.

Det lyder alt sammen godt, men kigger man på andelen af svært overvægtige danskere, er tallet steget fra 5,5 procent i 1987 til 16,8 procent i 2017.

Den sociale skævhed bliver værre

Sammenhængen mellem dette skal, ifølge direktør på Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk, findes i, at der er sket en polarisering i samfundet. De danskere, som er økonomisk dårligt stillede, ryger mere, er i højere grad svært overvægtige og har det dårligere, end de havde for 30 år siden.

Den sociale skævhed i samfundet bliver værre og værre

Morten Grønbæk, direktør, Statens Institut for Folkesundhed

- Den største del af befolkningen har det bedre end for 30 år siden, og det samlede billede er, at vi er blevet sundere. Det er de dårligt stillede, som stikker frem i statistikkerne. Det, vi ser, er en social skævhed i samfundet, som bliver værre og værre, fortæller Morten Grønbæk.

Bente Klarlund Pedersen, overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, fremhæver også polarisering som et nøgleord.

Hun forklarer, at danskerne har fået mere viden om sundhed, og at man ikke ser overvægt i lige så høj grad blandt veluddannede og ressourcestærke danskere.

Danskernes livsstil har ændret sig

Morten Grønbæk fortæller, at danskernes livsstil har ændret sig, hvis man kigger på i dag i forhold til for 30 år siden.

- Der er flere i dag, som dyrker motion i deres fritid. Samtidig er der flere, som sætter sig ind i bilen eller toget i stedet for at tage cyklen.

Desuden mener han, at der er sket en amerikanisering i den danske madkultur. Selvom danskerne spiser flere grøntsager og mindre fedt, bliver de i dag i langt højere grad end for 30 år siden eksponeret for usunde fødevarer som for eksempel flere fastfoodkæder.  

Regeringen vil forbedre danskernes sundhed

Onsdag fremlagde regeringen en ny sundhedsplan med 14 initiativer. Næsten 20 procent af danske børn og unge mellem ni og 16 år er overvægtige, og det vil regeringen lave om på.

Sundhedsplanen består blandt andet af en frivillig mærkningsordning. På denne måde skal dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser have bedre mulighed for at sætte fokus på mad og sundhed. 

Miljø - og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at der skal mere oplysning til.  

- Vi skal som myndighed ikke bestemme, hvad danskerne spiser. Men vi skal levere information om mad og madens betydning for sundheden, så vi alle kan træffe et oplyst valg både i supermarkedet og hjemme i køkkenerne, siger han.