Samfund

Børn kan miste en måneds læring, når de holder sommerferie

Efter en lang sommerferie kan eleverne have glemt, hvad der svarer til en måneds indlæring fra sidste skoleår (arkivfoto) Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

En lang sommerferie kan koste måneders indlæring, viser internationale undersøgelser. Men Danmark har en af de korteste skolesommerferier.

I disse dage vender skoleeleverne tilbage til hverdagen efter typisk seks ugers sommerferie.

Den lange sommerferie betyder typisk et såkaldt læringstab, hvor noget af det, som børnene allerede har lært én gang, er glemt igen.

Ifølge internationale undersøgelser kan læringstabet svare til en måneds undervisning.

Men det skal vi ikke være så bekymrede over, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen:

- Sådan noget sker, når man slapper af og lader hjernen få lov til at holde fri et stykke tid. Jeg er ikke så bekymret for det, for man kan ret hurtigt indhente det, som er tabt. Det tror jeg også, vi andre kender: At når man skal logge ind på computeren, så har man glemt sin kode, selv om man har brugt den et helt år, siger han til TV 2.

Værst i matematik

Ifølge magasinet The Economist er læringstab et internationalt problem, der ifølge en amerikansk undersøgelse kan koste helt op til 30 procent af de færdigheder, der blev indlært i det foregående skoleår.

Det tror jeg også, vi andre kender: At når man skal logge ind på computeren, så har man glemt sin kode, selv om man har brugt den et helt år.

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen

Forskningen tyder på, at læringstabet er større i matematiske fag end i sproglige fag, større i de ældste klasser end i de yngste klasser og størst blandt de socialt mest udsatte elever, der mangler forældrestøtte til at lære nyt udenfor skolen.

Men i regnestykket spiller det også en rolle, at lande som USA og de sydeuropæiske lande har skolesommerferier, der typisk er dobbelt så lange som den danske.

Skolesommerferien i udvalgte lande:

Danmark: 6 uger

Østrig: 9 uger

England: 7 uger

Tyskland: Normalt 6 uger

Finland: 10 uger

Frankrig: 8 uger

Grækenland: 11 uger

Island: 11 uger

Italien: 14 uger

Norge: 9 uger

Portugal: 12 uger

Sverige: 10 uger

USA: Typisk 10, 11 eller 12 uger

Sydkorea: 3 uger

Kort sommerferie

I Danmark har skoleeleverne normalt seks ugers sommerferie og dermed en af de korteste sommerferier i verden. Kun enkelte lande – som Sydkorea med kun tre uger- har en kortere sommerferie.

- Vi har en god balance, også set i forhold til, at stort set alle forældre har udearbejde. Børnene har seks ugers sommerferie, så der er typisk tre uger, hvor der skal ske et eller andet for at holde børnene aktiveret. Længden af sommerferien i Danmark passer meget godt i forhold til, at videnstabet ikke skal være for stort, men også at børn kan nå at være så lang tid væk, så de er klar til at tage fat, når de kommer tilbage, siger Claus Hjortdal fra Skolelederforeningen.

Lad være med at terpe

Professor i pædagogik Niels Egelund advarer i Berlingske forældre mod at være så bekymrede over læringstabet, at de begynder at terpe matematik med børnene i sommerferien:

- Prisen for en sommerferie med alle dens positive oplevelser er et vist læringstab, og den pris må vi bare betale. Men få uger efter skolestart er eleverne oppe på beatet igen, siger han.

Claus Hjortdal minder samtidig om, hvor meget nyt børn kan lære i sommerferien. Ikke mindst fordi både bedsteforældre, idrætsklubber, museer og mange andre har aktiviteter at tilbyde i ferieugerne:

- Vi skal være varsomme med at tro, at vi kun kan fylde i hovedet på dem, når de er i skolen Der sker en hel masse for langt de fleste børn, når de ikke er i skole, siger han.