Samfund

Ny dansk forskning kan få stor betydning for allergikere

Forskningen kan hjælpe især unge mennesker med allergi, fordi de i høj grad er i risikozonen for at få allergiske reaktioner.

Nu er der godt nyt til landets allergikere.

Ny forskning tyder nemlig på, at allergikere kan vænne kroppen til de stoffer, den er allergisk over for ved at tage medicin.

Det fortæller Carsten Bindslev-Jensen, professor og overlæge på Allergicentret på Odense Universitetshospital.

For allergikere er det én bestemt celle og ét bestemt antistof, der forårsager allergien. Den nye forskning forsøger ved hjælp af medicinen at fjerne antistoffet, så en person kan indtage det allergifremkaldende stof uden konsekvenser.

- Du skal forestille dig, at vi har patienter, der reagerer på fem små birkeskorn. De kan komme i livsfare ved at spise dem. Det vil sige, at de skal kigge på alt, der hedder brød, hver eneste gang de spiser det, fortæller Carsten Bindslev-Jensen til TV 2.

Fra to tredjedele peanut til to og en halv

At allergi fylder meget i hverdagen, er noget, som Kirstine Bruun Viuf, der er jordnøddeallergiker, kan nikke genkendende til.

- Det er en ret stor del af ens liv. Man skal tænke rigtig meget over, hvad man spiser, og hvad man gør.

Kirstine Bruun Viuf har været i gang med forsøgsbehandlingen i et par måneder og er på sygehuset hver anden uge.

Her bliver hun først udsat for en såkaldt peanutprovokation for at finde ud af hvor meget peanut, hun kan tåle. Derefter får hun en behandling med et stof, der skal deaktivere hendes masseceller. To uger senere gentages processen, og lægerne ser så, om hun kan tåle mere peanut.

Kirstine Bruun Viuf fra Ribe er peanutallergiker.

I dag er Kirstine gået fra at kunne tåle det, der svarer til to tredjedele af en peanut til to og en halv peanut. Hun kommer ikke til at kunne tåle en håndfuld peanuts, men hun kommer til at kunne tåle mad med spor af peanuts. Selvom det ikke lyder af meget, er det en stor fremgang for Kirstine Bruun Viuf.

- Jeg kommer helt klart til at kunne slappe mere af i forhold til de regler, jeg har lavet for, hvad jeg kan spise og ikke kan spise. Det bliver lettere at være hos andre og spise middag, når jeg ikke skal være stresset over, om der for eksempel lige har ligget en peanut på deres skærebræt.

Unge mennesker særligt i risikozonen

Carsten Bindslev-Jensen understreger, at den nye forskning kan forbedre allergikeres livskvalitet markant. Han fremhæver, at særligt unge mennesker med allergi er i risikozonen for allergiske reaktioner, fordi de generelt er mere risikovillige.

- De unge mennesker får måske ikke rigtigt passet på, og så ender det med allergiske reaktioner, hvor de kommer på skadestuen. Hvis dette projekt virker, kan vi behandle dem og dermed flytte deres tærskel. Så vil der ikke ske noget, hvis de får en lille mængde af det pågældende stof.

Et nyt liv uden angst

Anne Holm Hansen, vicedirektør hos Astma-Allergi Danmark, er begejstret for resultaterne.

- Det kan kort sagt give allergikere et liv. Det her vil kunne give folk livskvalitet og fri dem for den angst og bekymring, de har for at indtage noget, som de ikke kan tåle, og som kan være livstruende.

Anne Holm Hansen lægger desuden vægt på, at forskningen er noget, der kan hjælpe patienterne allerede i dag.

- Det giver os meget store forhåbninger i forhold til behandling af allergipatienter. Det er ikke en forskning, der først hjælper patienterne om 30 år.