GO'

Brok over Forældreintra: - Forældrene har ødelagt det

Forældre til børn i den skolemodne alder stifter i disse dage bekendtskab med platformen Forældreintra – og det kan blive en uoverskuelig fornøjelse.

I takt med at vejret er skiftet fra skyfrit solskin til gråvejr og byger, er sommerferien også blevet skiftet ud med hverdag, madpakker og skoletasker for landets børnefamilier.

Med den første skoleuge følger også genbesøg på platformen Forældreintra.

Og det er ikke ligefrem noget, der huer de danske forældre.

Platformen er egentlig skabt for at lette kommunikationen mellem skolen og forældrene, men i praksis fylder debatter forældrene imellem ofte mindst lige så meget som mængden af information fra lærerne.

Det betyder, at forældre nogle steder nærmest bliver bombarderet med notifikationer, men hvis man vælger at ignorere de mange beskeder, risikerer man samtidig at gå glip af vigtig information.

Dét dilemma har efter bare én enkelt dag tilbage på skolebænken fået forældre til at råbe vagt i gevær og bede om, at deres medforældre holder lidt igen med alle-beskederne.

Vi mangler en forventningsafstemning mellem forældre og lærere

Claus Hjortdal, formand, Skolelederforeningen

Svært at skille skidt fra kanel

En af dem, der har taget bladet fra munden og spidset sin kritiske blyant, er chefkonsulent Jane Thoning Callesen.

- Problemet med forældreintra er bare, at man aldrig ved, hvornår det er relevant, og hvornår det er ligegyldigt. Derfor bliver man nødt til at (prøve på) at læse alt, hvilket spænder fra beskeder om lus og lektionsændringer til opfordring til at have tilrejsende kinesiske skolebørn boende eller information om biografernes filmklubber, skriver hun i et debatindlæg i Politiken.

Hos BT lyder den samme kritik. Her kan man læse, hvordan journalist og blogger Charlotte Højlund har fået 20 mere eller mindre relevante beskeder på Forældreintra i løbet af sommerferien.

Det niveau er dog ikke højt for en seksugers periode som sommerferien, for den samme sum af beskeder kan man normalt forvente at modtage i løbet af en skoleuge, fortæller ledelseskonsulent Allan Kondrup Jensen i ’Go’ aften Danmark’.

Han er far til en søn i 0. klasse og en datter i 5., og han har af princip besluttet sig for ikke at tjekke Forældreintra hver eneste dag.

Afstemning

Synes du, at der kommer for mange beskeder i Forældreintra?

Tager tid fra børnene

Ifølge Allan Kondrup Jensen kommer en stor del af beskederne fra andre forældre. For værktøjet giver alle mulighed for at skrive indlæg, og den mulighed har forældrene taget til sig.

- Det er blevet et redskab, forældrene har ødelagt ved at fylde det op med ligegyldige ting. Alt, hvad du kan komme på, kan du næsten finde derinde. Det kan være forældre, der skriver om en bestemt episode, der er sket på skolen, at nogen synes, en lærer har handlet forkert eller en fødselsdagsinvitation. Det er en Pandoras æske at åbne op for, siger han.

Allan Kondrup Jensen har taget en beslutning om ikke at bruge så meget tid på Forældreintra, som han kunne, for når han kommer hjem fra arbejde, har han ikke i sinde at bruge tid foran skærmen.

- Man har en holdning til, at Forældreintra skal skabe forældreinvolvering, men i virkeligheden fjerner det tiden fra det, der er relevant: At bruge tid med børnene.

Behov for en platform

Allan Kondrup Jensen kan dog også godt se fordele i, at man har et værktøj som Forældreintra.

- Du har jo en platform, hvor du har mulighed for at se noget relevant information. Hvis det nu var relevant, havde det været fremragende. Det kunne bare være godt med en form for datadisciplin, siger han.

Den holdning deler formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

- Det er ikke skolen, der fylder Forældreintra. Det er forældrenes snakke på tværs om alt muligt, men grundlæggende har vi brug for et medie, hvor skole og forældre kan kommunikere med hinanden, siger han til TV 2.

Ville du sende et brev?

Claus Hjortdal mener, at den bedste måde at slippe af med frustrationerne omkring Forældreintra er at tage debatten fysisk i klasserne.

- Vi må diskutere, hvordan balancen skal være. Vi mangler en forventningsafstemning mellem forældre og lærere, siger han og opfordrer til, at man tænker sig om en ekstra gang, inden man sender en besked ud til alle 27 klassekammeraters forældre.

- Man kan spørge sig selv, om man ville sætte sig ned med en blyant, skrive et brev, putte det i en kuvert, sætte frimærke på og sende det, hvis man ikke havde Forældreintra som platform? Hvis svaret er ja, så skal du endelig skrive det, men hvis ikke, skal du nok lade være, lyder opfordringen.