Samfund

Ung mand var tæt på selvmord - derfor fik Den Lille Havfrue sørgebind på

I landets fire største byer er der sat sørgebind på en række markante bygninger og statuer for at gøre opmærksom på diskriminering af LGBT-personer.

Mandag bliver Copenhagen Pride Week skudt i gang, og det er denne gang med et helt særligt budskab. Sex & Samfund har startet kampagnen #NORMICIDE, da organisationen mener, der er brug for, at danskerne bliver endnu bedre til at acceptere LGBT+-personer.

LGBT+ er et samlet udtryk, som bruges om personer, der er lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede, hvor plusset dækker over inklusion af flere grupper såsom aseksuelle og interkønnede.

Ifølge tal fra organisationen forsøger unge LGBT+-personer at begå selvmord fire gange så ofte som unge heteroseksuelle.

Rundt omkring i landets fire største byer er der sat sørgebind på en række markante bygninger og statuer for at gøre opmærksom på den diskrimination, som LGBT+-personer oplever. På sørgebindene står der "your norms are killing us" (jeres normer slår os ihjel, red.).

I København har man iklædt Den Lille Havfrue, Christiansborg og Dronning Louises Bro med sørgebind.

- Vi har brug for at åbne vores allesammens øjne i forhold til, hvor alvorlig problemstillingen er. Det er ikke bare et spørgsmål om, at der er lidt mobning i skolen. Det leder til selvmordstanker og forsøg på selvmord, fortæller Tanja Dethlefsen, vicegeneralsekretær i Sex & Samfund.

Ung dreng måtte skifte skole flere gange

En af dem, der har været på kanten til at begå selvmord, er den 19-årige homoseksuelle Frederik Friis. Han er opvokset i Nordjylland og oplevede store problemer med at blive accepteret for sin seksualitet.

Det har resulteret i, at Frederik Friis har måttet skifte skole af flere omgange.

- Det var svært at finde min plads i de klasser, jeg gik i, fordi jeg altid har været anderledes. De syntes, jeg var underlig. Jeg skilte mig meget ud. Jeg havde en anden interesse. Min positivitet faldt ikke rigtig i deres smag, siger han til TV 2.

Selvmordstanker

Den 19-årige jydes klassekammerater havde så svært ved at acceptere, at han var homoseksuel, at Frederik Friis modtog hadebeskeder og dødstrusler på Facebook. Folk har også konfronteret ham offentligt, hvor han er blevet udstillet med sin seksualitet.

- Jeg er blevet udelukket og udstillet på mange måder. Jeg er generelt blevet jordet. De har ødelagt mig på mange punkter. Jeg havde ingen selvtillid, lyder det fra Frederik Friis.

Til sidst var det så slemt, at nordjyden skammede sig over sig selv. Det resulterede i, at han begyndte at skære i sig selv.

Det udviklede sig senere til, at han gik med selvmordstanker, hvor det kom så vidt, at han sad med en masse piller i hånden og ville gøre en ende på sit liv.

- Mit liv er gået fra bunden til toppen

Frederik Friis’ historie er ikke enestående, og Tanja Dethlefsen savner, at lærere ude på ungdomsuddannelserne gør opmærksom på problemet.

- Det er et spørgsmål om, at vi som samfund sikrer, at lærere er klædt på til at påtage sig den her opgave, og det er de ikke. Det er ikke et emne, som bliver berørt i undervisningen, fortæller hun.

Frederik Friis fandt en udvej og flyttede fra Nordjylland til København. I hovedstaden mærker han en større mangfoldighed og føler sig accepteret for sin seksualitet.

- Mit liv er gået fra bunden til toppen. Jeg tror på mig selv og er meget glad, siger han.

Danskerne skal deltage

Sex & Samfund håber, at de mange sørgebind får sat fokus på unge LGBT+-personers tendens til selvmordstanker og deres kamp for at blive accepteret for deres seksualitet.

- Vi har brug for, at danskerne deltager i samtalen om, hvordan vi kan ændre den her alvorlige problemstilling, siger Tanja Dethlefsen.

Copenhagen Pride Week løber fra den 13. til 19. august, hvor den helt store begivenhed er paraden på lørdag.