Samfund

Tørken får stor betydning for juletræerne i år - og der er godt nyt

I år bliver juletræerne flottere end sidste år. Men der bliver måske færre af dem.

Selv om man ikke forbinder badeture og lyse nætter med vintermørke og juletræer, har sommervejret stor betydning for, hvordan de salgsklare træer tager sig ud om et par måneder.

Og i år bliver træerne flottere end sidste år, fortæller Claus Jerram Christensen, der er direktør hos brancheorganisationen Danske Juletræer.

- Salgsklare træer har klaret tørken forbavsende godt. De har en mere mørkegrøn farve, end de plejer at have på nuværende tidspunkt. Så de står faktisk flot mange steder, siger han.

Men en del træer har ikke overlevet tørken. Og det betyder, at udbuddet af juletræer vil være mindre - omkring fem til ti procent - i år.

- Der er nogen steder med meget sandet jord, hvor også store træer er gået ud, fordi der ikke er vand. Men det er så få, at det ikke vil få nogen betydning, siger han.

Juletræer har overlevet bedre

En af årsagerne til, at juletræerne har overlevet bedre end andre træarter, er, at nordmannsgranen er vant til varme somre, fordi den oprindeligt stammer fra Georgien og det østlige Tyrkiet.

Men det ændrer ikke ved, at de nyplantede juletræer har haft et dårligt år.

Mange af dem har ikke fået etableret et ordentligt rodnet til at klare lange perioder uden regn, og det bliver dyrt for producenterne at rette op på.

- Planteafgangen er dyr at udbedre. Og det kan ikke opveje, at træerne ellers ser pæne ud.