Indeklimaet på folkeskoler halter: Mangler ventilation

SF og byggebranchen √łnsker en √•rlig l√•nepulje p√• 200 millioner kroner ekstra til bedre indeklima i folkeskolen.

Når de små poder mandag er tilbage på skolebænken efter sommerferien, vil flere nok sætte sig ind i et klasselokale med dårlig og tung luft.

Gennem en √•rr√¶kke har adskillige unders√łgelser sl√•et fast, at der er problemer med indeklimaet i mange af landets folkeskoler.

Geo Clausen, professor i indeklima ved DTU Byg, fort√¶ller, at det is√¶r, er ventilationen, som den er gal med i klasselokalerne. Og trods at sommeren har v√¶ret ekstraordin√¶r varm, s√• er varmen ikke skolernes st√łrste problem.

- Det er tv√¶rtimod ventilationen, som vi er bekymrede for. Vi har lavet unders√łgelser over en √•rr√¶kke i de danske folkeskoler. Cirka halvdelen er for d√•rligt ventileret. Det betyder, at der sker en ophobning af forurening, siger han.

P√• DTU har han v√¶ret med til at lave flere unders√łgelser af skolernes indeklima. I 2016 konstaterede en unders√łgelse af indeklimaet i 277 klasselokaler p√• 60 skoler, at ventilationen var utilstr√¶kkelig i ni ud af ti lokaler.

Sundhedsskadelige forhold

Og i oktober sidste √•r skrev Ugebrevet A4, at Arbejdstilsynet p√• 60 skoler i l√łbet af √•ret konstaterede sundhedsskadelige forhold. Det skete p√• baggrund af 285 tilsynsbes√łg.

Unders√łgelser fra blandt andet DTU har fastsl√•et, at det skader elevernes koncentrations- og indl√¶ringsevne, n√•r luften er tung og d√•rlig. Geo Clausen finder det bekymrende.

- De forureninger, som vi selv og byggematerialer afgiver, skal fjernes ved ventilation. Når det ikke sker, får det en påvirkning på mennesker. Vi bliver trætte, får hovedpine, og det betyder også noget for, hvor god vores indlæring er, siger professoren.

Vil have 200 millioner

SF √łnsker derfor sammen med Dansk Byggeri, der repr√¶senterer byggebranchen, at der oprettes en pulje p√• 200 millioner kroner √•rligt, hvor kommunerne kan s√łge om at l√•ne penge til at forbedre indeklimaet.

- Det skal være penge, som er direkte målrettet til at forbedre indeklimaet, og det skal ikke være en del af kommunernes normale anlægsloft, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Hun fort√¶ller, at pengene kun skal v√¶re et l√•n, da det er kommunernes opgave at st√• for renoveringen. Til geng√¶ld vil l√•net if√łlge hende betyde, at kommunerne kan komme hurtigt i gang.

- Vi burde have gjort noget ved det for l√¶ngst. Men man m√• sige, at dansk √łkonomi har det v√¶sentligt bedre, end da vi sad i regering. S√• der er luft til at g√łre nogle af de ting, der er n√łdvendige for, at de mindste i vores samfund ogs√• f√•r det bedre, siger hun.