Samfund

Voksen kvinde har fået konstateret mæslinger

Kvinden er ikke blevet vaccineret mod mæslinger som barn. Hun er det femte tilfælde i Danmark i år.

En voksen kvinde fra Københavnsområdet er blevet syg med mæslinger og indlagt på hospitalet. Det oplyser Statens Serum Institut, SSI, i en pressemeddelelse.

SSI mener, at smitten kan have fundet sted, da kvinden var på ferie i Kroatien i begyndelsen af juli, men da inkubationstiden normalt er 9-10 dage, kan instituttet ikke udelukke, at smitten har fundet sted i Danmark.

- Læger i Københavnsområdet opfordres i den kommende tid til at være ekstra opmærksomme på symptomer forenelige med mæslinger, lyder det i pressemeddelelsen.

Kvinden er det femte tilfælde i år, hvor en voksen er smittet med mæslinger i Danmark. Alle patienter har været fra Københavnsområdet.

Tilfældet har ifølge SSI ingen sammenhæng med det tilfælde, som blev opdaget i Københavns Lufthavn i mandags.

Her landede en dansk mand, der havde været på ferie i Filippinerne, og SSI vurderede, at han havde været smitsom med mæslinger under flyrejsen fra Manila til Kastrup Lufthavn.

Han forlod lufthavnen mandag morgen og tog direkte på hospitalet.

Mæslinger hos voksne kan give komplikationer

Symptomer på mæslinger

- Temperatur på omkring 39 grader.

- Snue.

- Hoste, der kan komme til at lyde som en søløve.

- Røde øjne.

- Lysfølsomhed.

- Der kan også komme store ømme, hævede lymfeknuder på halsen og ondt i halsen.

- Der kan vise sig grålige pletter på mundslimhinden ud for undermundens kindtænder. Det er de såkaldt koptiske pletter som ses på dette tidspunkt, før udslættet viser sig.

- Efter tre-fire dage kommer udslættet, som starter som ganske små pletter - typisk omkring ørerne. I løbet af et par dage spredes pletterne ud over resten af kroppen.

- Sygdommen varer som regel omkring en uge.

Kilde: Netdoktor.

Mæslinger er en af de klassiske børnesygdomme, og for langt de fleste er den ikke farlig. Men den kan give komplikationer, som fører til mere alvorlige sygdomme. Det kan være lungebetændelse, mellemørebetændelse eller i sjældne tilfælde hjernebetændelse.

- Der er risiko for komplikationer, så det er derfor, det ikke altid er en mild sygdom. Og det er jo så også en meget smitsom sygdom. Det er nok den meste smitsomme sygdom, vi kender, fortalte Peter H. S. Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut, til TV 2 i forbindelse med tilfældet i Københavns Lufthavn i mandags.

De fleste børn og yngre voksne i Danmark er vaccineret mod mæslinger gennem vaccinationsprogrammet. Voksne, der har haft mæslinger, får det heller ikke igen. Sygdommen viser sig typisk ved et kraftigt udslæt over hele kroppen.

Voksne kan blive vaccineret gratis mod mæslinger hos en praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.