Samfund

Priserne for lejeboliger stiger så meget, at studerende må bruge alternative løsninger

Der bliver bygget nye studieboliger, men langt fra nok og oftest til en husleje, der sprænger ethvert SU-budget, lyder meldingen fra fagfolk.

Netop når drømmen om at komme ind på ønskestudiet er gået i opfyldelse, bliver den for et flertal af de vordende studerende afløst af et boligmareridt.

Det lyder måske som en gammel traver, som dukker op hvert år ved studiestart, men problemet med boligmangel og skyhøje huslejer er stadigvæk et stort problem uden udsigt til at blive løst foreløbigt.

Det fortæller flere fagfolk, som TV 2 har talt med.

- Til trods for at man er i gang med at bygge, så er manglen på studieboliger markant i de større byer. Det skyldes, at vi stadigvæk bygger for få boliger, som er til at betale for unge, studerende og de øvrige lavindkomstgrupper, siger Helene Toxværd, landsformand for Lejernes LO. 

Huslejen æder SU'en

Hvis man ser bort fra den minoritet af studerende, som kan nyde godt af et forældrekøb, og dem som allerede har en bolig, efterlader det rigtig mange med udfordringen om, at skulle finde en lejebolig i en af landets studiebyer. 

En opgørelse, Boligportalen har foretaget på vegne af TV 2, viser en tendens til, at den månedlige husleje for en etværelses lejlighed på op til 40 kvadratmeter i København og Aarhus stiger. Det viser de to grafikker herunder, der også illustrerer, hvor langt SU'en rækker til en gennemsnitlig husleje i de to storbyer.

Tallene gælder årene 2014 til midten af 2018 for henholdsvis København og Aarhus, og er baseret på opslag fra private og professionelle udlejere på Boligportal.dk.   

I løbet af 2018 falder tendensen en lille smule, men ifølge Boligportalens administrerende direktør, Anders Hyldborg, skyldes det formentlig, at priserne steg så voldsomt i 2016/2017, at nogle udlejere har sænket lejen for at tilpasse sig markedet.  

Direktøren vil derfor gerne understrege, at unge stadigvæk skal betale mange tusinde kroner i leje for en bolig i de store universitetsbyer.

Ligesom han pointerer, at eftersom tallene viser en gennemsnitspris, er der selvfølgelig nogle, som er heldige at finde en bolig, der er billigere, mens der er nogle studerende, som ender med at betale mere end gennemsnittet.

- Et tilbageskridt for samfundet

Boligportal-direktøren er enig i, at der stadig bliver bygget for få studievenlige boliger. Dem, der bliver opført, er som regel større boliger på tre-, fire- og fem værelser og kommer derfor også med en husleje, der ligger langt over, hvad størstedelen af de studerende kan være med til. 

En tendens ejendomsmægler fra Home Lone Bøegh Henriksen kan nikke genkendende til. 

- Vi har rigtig mange studerende som lejer tre- og fireværelseslejligheder og deler dem. Og det er et udtryk for, at der ikke er det antal studieboliger i København, som der er brug for.

Lejernes LO fortæller, at de studerende i dag i høj grad prøver at udnytte hver en kvadratmeter ved at bo så mange i en lejlighed, som det er tåleligt. 

- Flere og flere unge deler mindre og mindre lejligheder. Hvor to personer for eksempel før i tiden kunne dele en treværelseslejlighed og have stuen som fællesareal, skal de studerende nu oftest være tre personer om en treværelses i de større byer, siger Helene Toxværd.

- Dermed får de en boligstandard, vi troede hørte fortiden til. At vi nu skal sidde der igen nu, synes jeg virkelig er lidt beskæmmende, tilføjer hun. 

Anders Hyldborg vurderer, at så længe de unge ser sig nødsaget til at vælge den løsning, vil vi ikke se markante fald i kvadratmeterpriserne. Det sender nemlig ikke noget signal til markedet om, at der mangler budgetvenlige boliger, hvilket ifølge direktøren er den eneste, langsigtede løsning.   

- I min terminologi skal der bygges mindre, end der bliver gjort lige nu, og der skal være nogle flere muligheder for de studerende kan få en bolig for dem selv. 

Mistrivsel og humbug

Svindlere nyder godt af de studerende desperate boligsituation, og Lejernes LO oplever hvert år i august, september og oktober en stigning i henvendelser af folk, der er blevet snydt.

- Det er jo et udtryk for, at de studerende er rimelig desperate og desværre derfor har hovedet lidt under armen. 

- Det værste er, når vi ser unge, som har mistet hele deres børneopsparing, fordi de er blevet snydt, siger Helene Toxværd.

For de studerende, som ikke når at få en fast bolig inden studiestart, betyder det, at deres desperate situation forværres. Det fortæller Sana Mahin Doost, forkvinde De Danske Studerendes Fællesråd. 

- Det skaber en åbenlys mistrivsel, hvor de bliver presset, de bliver stresset og de oplever en udpræget usikkerhed i deres hverdag. 

Hun tilføjer, at der ofte også er tale om unge, der er flyttet til en helt ny by for at studere og derfor ikke har nogen fast base, men må leve på deres netværks nåde, hvor de må flytte fra sofa til sofa. I værste fald ender det med, at den studerende simpelthen må droppe studiet og flytte ud af byen igen. 

De studerende savner flere kollegier og andre små delevenlige boliger, der bare har et værelse og et delekøkken, fortæller Sana Mahin Doost.

Hun understreger, at det sjældent er nogen hjælp af flytte ud i provinsen og pendle frem og tilbage til studiet. For det første fordi, at prisen på kollektivtransport er så dyr, og fordi det isolerer dem fra deres studiekammerater inde i byen, hvilket øger risikoen for, at de dropper ud.   

Stjæler tid fra studiet 

De høje huslejer betyder, at det stort set er umuligt kun at klare sig på en SU - også selvom man tager et månedligt SU-lån oven i. Det beretter både Sana Mahin Doost og Helene Toxværd. 

Derfor må de studerende ud og arbejde en del ved siden af for at få økonomien til at løbe rundt. Og det stjæler ekstra tid, de studerende kunne have brugt på studiet eller på anden vis dygtiggøre sig, fortæller Sana Mahin Doost.

Socialdemokratiets boligordfører, Kaare Dybvad, er enig i, at der er et stort problem med både studieboligmangel og de høje huslejer. 

Han peger på, at der derfor fortsat skal fokuseres på, at bygge nye almene boliger og studieboliger. Ligesom han synes, at opstillingen af midlertidige boliger er et fint alternativ.

Containerbyer er da også en god løsning, fortæller Helene Toxværd, men hun savner en større indsats for at bygge flere permanente almene boliger. Ikke mindst fordi, der typisk går omkring 10 år, inden prislejet for en almen bolig kommer på et niveau, så lavindkomstgrupperne også har råd til dem.