Samfund

Dansk Folkepartis klimaordfører tror ikke på menneskeskabte klimaforandringer

Dansk Folkepartis klimaordfører vil ikke afvise, at temperaturstigningerne på kloden er kommet af naturlige årsager.

Til trods for at 97 procent af verdens klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, føler Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, sig ikke overbevist om, at de varmere temperaturer på kloden skyldes udledningen af drivhusgasser.

Han kalder menneskeskabte klimaforandringer et "trosspørgsmål", så længe nogle klimaforskere siger, at der kan være en anden forklaring.

- Jeg kan da ikke udelukke tesen om, at de er menneskeskabte. Men så længe, der er pålidelige forskere, der siger det ene, og så nogle andre, der siger det andet, så føler jeg mig ikke fuldstændigt overbevist om, at den ene forklaring er mere rigtig end den anden. Så handler det mere om trosspørgsmål, og det synes jeg først og fremmest hører til i en kirke og ikke i politik, siger han til Information.

I en analyse fra slutningen af juli lavet af forskere fra seks videnskabelige institutioner i Europa og USA, der samarbejder i netværket World Weather Attribution (WWA), er konklusionen ellers klar: "Sandsynligheden for at få en sådan varme eller endnu varmere vejr generelt er mere end dobbelt så høj i dag, som hvis menneskelige aktiviteter ikke havde ændret klimaet".

"Forskere fremprovokerer panikstemning"

Mikkel Dencker medgiver, at et stort flertal siger, at klimaforandringerne er menneskeskabte, hvorfor det er "en sandsynlig forklaring".

- Men jeg må også bare konstatere, at der jo har været voldsomme klimaforandringer tidligere i jordens historie, som ikke kan tilskrives menneskeskabt aktivitet.

Han mener, at klimaforskere "fremprovokerer en panikstemning, hvor vi skal omlægge hele energisystemet inden for ganske få år".

Den stemning vil han ikke tilslutte sig.

- Der har været CO2-udledning i århundrede, og derfor tror jeg simpelthen ikke på, at det er nødvendigt, at man fuldstændig giver op på CO2-udledning med så kort varsel.

Espersen uenig med partifælle

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, giver Mikkel Decker ret i, at der findes fanatikere på begge sider af klimadebatten. Men han deler ikke samme tvivl som sin partifælle. 

- En del af alt det her, der foregår, det er menneskeskabt, slår Søren Espersen fast.

- Selvfølgelig er der noget, der skyldes almindelig udvikling i klimaet, men jeg har ikke meget forstand på det. Hvad jeg ved er, at vi skal være ordentlige ved miljøet, og vi skal gøre, hvad vi kan, for at undgå en masse udledninger i atmosfæren, og vi skal se efter vores land. Det er vigtigt for mig, siger han og understreger, at Dansk Folkeparti fortsat ønsker at være med i de grønne forlig, der bliver indgået på Christiansborg.