Samfund

Vestjyder klar til truende storm - Smukfest følger situationen time for time

En række tog i Jylland vil af sikkerhedsmæssige grunde være aflyst i løbet af fredagen.

Campister langs Vesterhavskysten kan forberede sig på en rigtig rusketur i teltene, når stormen Johanne rammer særligt det vestlige Danmark omkring klokken 4 i nat. 

Selv om stormen forventes at ramme området omkring Hvide Sande hårdest, holder man også et ekstra øje på vejrliget 150 kilometer længere øst på i Skanderborg.

Her risikerer Smukfests knap 50.000 deltagere at opleve vindstød af kulingstyrke, og det kan rive voldsomt i teltdugene ved den store festival. 

Sikkerhedschef på Skanderborg Festivalen, Søren Eskildsen, fortæller, at man er i kontakt med vagthavende ved DMI time for time.

- Vi har overblik over situationen og laver de tiltag, der eventuelt måtte blive nødvendige. Vejret har fyldt meget i år, og derfor er vi i tættere dialog med DMI end nogensinde og særligt opmærksomme på udviklingen, siger han.

Søren Eskildsen vil ikke gå ind i, hvilke konkrete foranstaltninger man tager, såfremt blæsten rammer Skanderborg med hårdere kraft end forventet. 

Vestjysk ro i Vestjylland

I blandt andet Ringkøbing Fjord vil der være stærk storm i middelvinden, og det kan sende havemøbler og trampoliner på flyveture, mens telte kan rives i stykker.

Af samme årsag har Midt- og Vestjyllands Politi opfordret til, at man fastgører de flyvske genstande solidt til jorden. 

På trods af de potentielt dramatiske scenarier tages vejrliget med vanlig vestjysk ro.

- Vi lader altid teltene stå i øst, da det blæser fra vest, og så opfordrer vi til, at man bruger ekstra lange pløkker i teltene, siger Lars Frydendahl, vagtchef på Hvide Sande Camping. 

Han kan berette om en enkelt campist, der drog på retræte, da hun hørte om nattens voldsomme vejr. 

- En dame kom med sine to hunde i formiddags i sin "Camp-let" og spurgte, om hun skulle blive. Hun valgte dog at pakke sammen og tage hjem, da hun var bange for, at hendes hunde ville blive for rædde, siger vagtchefen. 

Ingen ændrede sikkerhedsprocedurer i havnen

I havnen i Hvide Sande har havnevagt Henrik Kinch et ekstra øje på skibenes fortøjninger, men man har ikke indkaldt ekstra mandskab.

- Vi har opsyn og gør opmærksom på, at der kommer kraftig vind, men mange af de sejlere, der lægger til kaj, kommer fra Nordsøen og er opmærksomme på vejrmeldingerne. Det gælder i høj grad også udlændingene fra Tyskland, Holland og England - alt andet ville også være dårligt sømandsskab, siger han. 

Henrik Kinch understreger, at det fra hans stol først bliver bekymrende, hvis vandstanden stiger. Det er der ikke udsigt til i nævneværdig grad. 

Vindstød af orkanstyrke vil vælte træer

Det er meget sjældent, at vi i Danmark oplever storm i middelvind om sommeren. På DMI's stormliste optræder auguststorme kun otte gange, og sidste gang var den 20. august 1990.

Årstiden for stormen øger risikoen for, at der vælter træer. 

- Modsat efteråret har træerne stadig løv på her i august. Det betyder, at grenene er tungere, og derfor kan de pludselig smide en stor gren, siger ekspert i skovbrug Lars Rosenmeier. 

Af sikkerhedsmæssige grunde vil en række tog i Jylland være aflyst i løbet af fredagen.

Desuden advarer Midt- og Vestjyllands og Syd- og Sønderjyllands Politi også om de voldsomme vindstød: