Tørkeramte landmænd taber milliarder

Landbrugets tørketab er næsten to milliarder større end først antaget.

Den varme, tørre sommer har været dyr for dansk landbrug, der torsdag skal til krisemøde om tørken med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Ifølge det seneste estimat fra brancheforeningen Landbrug & Fødevarer står landbruget til at tabe 6,4 milliarder kroner på grund af sommerens tørke. Hidtil har meldingen lydt på et tab på 4,5 milliarder.

Ministeren er klar med en håndsrækning.

- Vi ændrer nu en række regler, så landmændene får mulighed for at producere mere foder, siger han til Finans.

Derudover har han bedt Skatteministeriet regne på konsekvenserne af at udskyde landbrugets betalinger af moms og jordskatter. Det er et af de forslag, erhvervet selv har stillet tidligere på sommeren.

Et politisk flertal har tidligere blandt andet givet midlertidig mulighed for økologiske landmænd til at bruge mindre grovfoder, uden at de mister deres økologiske status.

Tom silo hos landmand

I Egtved hos landmand Thomas Christensen vil en politisk håndsrækning falde på et tørt sted. Her burde hans silo nemlig være fuld af korn til svinefoder, men det er den langt fra på grund af tørken. Den tomme silo betyder et tab på omkring 1,2 millioner kroner, som han bliver nødt til at gå ud at låne i banken. Han bliver nemlig nødt til at gå ud og købe foder til dyrene udefra.

Og hvis sommeren næste år ser ud som i år, så må Thomas Christensen dreje nøglen om.

- Så lukker vi ned. Det kan vi ikke klare.

Enorme udbyttemæssige konsekvenser

Og Thomas Christensen er langt fra alene. Og det er derfor Landbrug og Fødevarer har indkaldt til krisemøde i morgen.

- Vi har jo oplevet den mest ekstreme tørkekrise, der nogensinde har været. Det har haft enormt store udbyttemæssige konsekvenser, siger Torben Hansen, som er sektorformand hos Landbrug & Fødevarer.

Han mener, at de dårlige tider også smitter af på andre erhverv.

- Det går også ud over beskæftigelse, transport, maskinhandler og slagterier. Det hele vil blive ramt, hvis vi ikke får grebet tingene rigtigt an.

Kan blive nødvendigt at bruge skattekroner

Jakob Ellemann-Jensen udelukker ikke, at det kan blive nødvendigt at bruge skattekroner på at hjælpe landbruget.

- Mit grundsynspunkt er: Lad falde, hvad ej kan stå. Men situationen er ved at være så alvorlig, at det ikke længere "bare" handler om overlevelsen for den enkelte landmandsfamilie, siger han til Finans.

- Skaderne på erhvervet kan blive så alvorlige, at det også kan få nationaløkonomiske konsekvenser, og i så fald kan jeg ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt med en økonomisk håndsrækning.

Også Socialdemokraterne er villige til at hjælpe de tørkeramte landmænd - uden at sætte miljøet over styr - eller sende en stor regning videre til skatteborgerne.

- Med de krav, så ønsker vi faktisk at regeringen indkalder Socialdemokratiet og andre partier til politiske forhandlinger om at lave en egentlig tørkepakke, så man kan hjælpe dygtige, danske landmænd ud på den anden side af tørken med skindet på næsen og vores sunde bedrifter i en stand, hvor de kan leve videre bagefter, siger Simon Kollerup, som er landbrugsordfører hos Socialdemokraterne.

Kan blive nødvendigt med flere regelændringer

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, hilser ministerens håndsrækning velkommen.

Men han åbner ifølge Finans for første gang for, at det kan blive nødvendigt med mere end regelændringer.

- Man kunne eksempelvis annullere den kommende betaling af jordskat. Vi må erkende, at tørketabene bare vokser og vokser, siger han til Finans.

- Samtidig ser vi flere nabolande arbejde med nationale støttepakker. Det nytter ikke, at vi bare kategorisk afviser at gå samme vej, for så taber hele erhvervet konkurrencekraft internationalt.