Samfund

Boligejere taber sager om bidragssatser - kunne have haft betydning for tusinder

Realkreditforeninger kan forhøje bidragssatsen på eksisterende lån. Det har Østre Landsret slået fast. Boligejere anker til Højesteret.

Østre Landsret har afsagt to domme i principielle sager om gebyrer på boliglån. Dommene faldt ud til realkreditforeningernes fordel.

Sagerne var rejst mod BRF Kredit og Totalkredit, der er ejet af Nykredit, og handlede om de såkaldte bidragssatser. Altså de gebyrer, som realkreditinstitutter tager for at forvalte boliglån.

Det var fire boligejere, der havde stævnet selskaberne, fordi de var utilfredse med, at deres bidragssatser var steget.

Derfor skulle domstolen tage stilling til i én sag mod BRF Kredit og to sager mod Totalkredit, om det var rimeligt at forhøje bidragssatsen på eksisterende lån.

Hvad er bidragssatserne?

- En bidragssats er et gebyr, som realkreditinstitutter tager for at forvalte boliglån.

- Bidragssatser er altså ikke afhængig af renten på lånet.

- Bidragssatserne går til at betale for administration af lånet og til at dække ind for den risiko, der er ved at låne penge ud, hvis skyldneren nu ikke kan betale tilbage.

- Bidragssatsen beregnes af restgælden.

- Hvor meget man skal betale, afhænger blandt andet af lånetype, hvor stort lånet er, og om der betales afdrag på lånet.

Kilder: Totalkredit, Mybanker, Realkreditrådet

Kunne være blevet dyrt

Og det var det, mener altså Østre Landsret, som frifandt begge realkreditforeninger med den begrundelse, "at der var hjemmel til bidragsforhøjelserne i aftalerne og gældende regler".

- En lang række boligejere mener, det har været helt urimeligt. Det har været en slags malkeko, så når realkreditten er kommet i uføre, så har de kunnet bruge den her gebyrskrue til at hive flere penge op af boligejernes lommer, forklarer TV 2s finanskommentator, Ole Krohn.

Omvendt mener realkreditinstitutterne, at det er politikerne, der har bedt dem om at polstre sig efter finanskrisen, og så var der kun ét sted at hente pengene. Det var hos boligejerne.

Dommen i Østre Landsret er ifølge Ole Krohn meget tydelig. Dermed ser håbet ud til at være slukket for tusindvis af boligejere, der har lånt penge i et kreditinstitut. Var sagerne gået boligejernes vej, kunne det have betydet, at realkreditinstitutterne skulle betale et tocifret milliardbeløb tilbage.

- Jeg er ikke i tvivl om, at direktørerne for de her virksomheder sidder og tørrer sveden af panden, fordi det kunne være blevet rigtig dyrt, hvis det var gået den anden vej, siger Ole Krohn.

Boligejere anker

I den ene sag var det boligejer Kim Paulsen, der mente, at det var urimeligt, at BRF kredit hævede hans bidragssats fra et årligt gebyr på 12.897 kroner i 2007 til 34.180 kroner i 2017.

Den anden sag blev rejst mod Totalkredit af tre låntagere, heriblandt Bo Vølund, som blev oplyst af Totalkredit, at hans årlige bidrag til et lån i kreditselskabet ville stige med 5000 kroner, halvandet år efter han var flyttet i hus på Amager med familien.

- Det er næsten fire år siden, at vi fik brevet om bidragssatsstigninger, og det har på mange måder været et langt og strabadserende forløb, så vi havde da håbet lige til det sidste, at vi fik medhold. Så jeg sidder med en fornemmelse af, at det var saftsuseme ærgerligt, siger Bo Vølund til TV 2.

Christian Dahlager er advokat for boligejerne. Han oplyser torsdag, at de anker sagerne til Højesteret. Til det har han søgt om fri proces.

- Det er sager, der har så vidtrækkende betydning for så mange boligejere, at det er fair og rimeligt, at Højesteret får kigget på det, siger Christian Dahlager til Ritzau.