Samfund

Mange unge debuterer som rygere på festival

Hvad koster det at ryge en pakke cigaretter om dagen i et år, og hvor mange danskere dør årligt af rygning? Få svarene i en quiz her i artiklen.

Danske unge ryger i stor stil. Og mange af de unge, der debuterer som rygere, gør det på en festival. Det viser et studie, som forskere fra Aarhus Universitet tidligere har lavet.

Tallene fra undersøgelsen, som blev lavet i 2009, viser, at ni procent af de festivalgæster, der deltog i Roskilde Festival, og som ikke havde røget tidligere, debuterede som rygere på netop festivalen. Og 24 procent af dem, der havde været eksrygere i mindst 12 måneder, begyndte at ryge igen på festivalen.

På Roskilde Festival havde man i år indgået et samarbejde med Røgfri Fremtid, der hører under Kræftens Bekæmpelse, og TrygFonden om at minimere antallet af unge rygere. Tirsdag var Røgfri Fremtid også på Smukfest i Skanderborg for at informere de unge om rygning.

- Vi er godt klar over, at rygning er farligt. Der bliver prædiket og prædiket. Vi kan ikke undgå at lære det. Det er usundt, det ved vi godt, siger det to 18-årige kammerater Anders Lindberg Lorenzen og Magnus Lambæk Lund, til TV 2's udsendte på Smukfest.

Priserne skal op

Mange af de unge på festivalen fortæller, at de ikke ryger til dagligt, men kalder sig for festrygere. Og de kan sagtens stoppe, når de kommer hjem fra Smukfest, bedyrer de.

Kræftens Bekæmpelse har en plan om, at det skal være slut med unge rygere i 2030. Løsningen er, at priserne skal op. Det siger Andrea Glahn, der er projektleder i Kræftens Bekæmpelse, til TV 2:

- Det er helt tydeligt, at det er det, som virker. Det viser al international erfaring, og det er folk også bevidste om, når vi snakker med dem her på festivalen. De skal op og koste det dobbelte.

Rygning er socialt - og mega dumt

I en skyggeplet på Smukfest sidder tre rygende, unge kvinder.

- Vi har gået på gymnasiet sammen, og der røg vi også altid i frikvartererne. Det er en afslappende og social ting, tror jeg. Og også en dum ting. En mega dum ting. Min mor er rygestopskonsulent, så jeg ved godt, hvad der er i cigaretterne og at jeg ikke burde ryge, men man gør det bare alligevel, siger Josefine Møller.

Røgfri Fremtid bruger Smukfest til at blive klogere på, hvorfor de unge ryger. Med sig havde gruppen fra Røgfri Fremtid blandt andet en lille quiz om unge og rygning.