Samfund

Dom falder i sag om bidragsstigninger - kan få betydning for tusindvis af boligejere

En sag er mod BRF kredit, og to sager mod Totalkredit, der er ejet af Nykredit.

Onsdag klokken 10 falder der dom i tre sager mod henholdsvis BRF kredit og Totalkredit.

De to realkreditselskaber er blevet stævnet af boligejere, hvis bidragssatser er steget.

Sagerne behandles i Østre Landsret, der skal afgøre, hvem der har ret i den principielle sag.

I den ene sag er det boligejer Kim Paulsen, der mener, at det er urimeligt, at BRF kredit har hævet hans bidragssats fra et årligt gebyr på 12.897 kroner i 2007 til 34.180 kroner i 2017.

Undrede sig over, at bidragssatserne blev sat op

Kim Paulsen lagde i 2007 sit realkreditlån i BRF kredit om til et treårigt lån med fleksibel rente. De forhøjede bidragssatser betød dog, at de penge, han sparede på lavere renter og ingen afdrag, blev sat til igen på de forhøjede bidragssatser.

I et interview med Politiken fortæller Kim Paulsen, at det undrede ham, at realkreditinstituttet fandt det nødvendigt at sætte bidragssatserne op.

- Det var jo ikke dem, som tabte de fleste penge under finanskrisen. De store tab fandt sted hos bankerne, sagde han til avisen umiddelbart før retssagen startede den 4. juni.

Det undrede den 64-årige Kim Paulsen, der er tidligere økonom, at hans kreditinstitut BRF kredit kunne ændre den aftale, som partene havde indgået.

- Jeg har løst problemet ved at sælge min ejendom her i år, så jeg er glad for, jeg ikke har sådan et lån mere. Nu er det sådan set bare et opgør med fortiden og BRF Kredit, jeg selv personligt gør. Men for mig er det ikke kun fortid, det er jo også fremtiden for alle de låntagere i dagens Danmark, som har et lån med alt for høje bidragssatser. Det er dér, det store perspektiv i sagen kommer ind, siger han til TV 2.

Bidrag steg med 5000 kroner om året

En anden af sagsøgerne er Bo Vølund, som kører en sag mod Totalkredit, der oplyste ham, at hans årlige bidrag til et lån i kreditselskabet ville stige med 5000 kroner halvandet år, efter han var flyttet i hus på Amager med familien.

Sagerne kan få betydning for adskillige boligejere i Danmark, der har lånt penge i et kreditinstitut. Ender sagerne med at tippe over til boligejernes side, kan det betyde, at realkreditinstitutterne skal betale et tocifret milliardbeløb tilbage, skriver Politiken.

- Nu skal vi første gang se en uafhængig domstol tage stilling til det her spørgsmål. Så det kan blive en meget stor dag hundredtusinder danske boligejere, hvis domstolen finder, at realkreditten har været lidt for grådig med at sætte bidragssatserne op. Det er jo det, der er det spændende, siger Kim Paulsen til TV 2.

- Det er heller ikke sikkert, jeg behøver at få 100 procent ret. Bare jeg får 10 procent ret eller 50 procent ret, så vil det jo få kæmpe samfundsmæssige konsekvenser for alle de boligejere, der sidder med et realkreditlån med for høj bidragssats, siger han.