Samfund

Computerspil skaber konflikter i familien – mor spiller selv for at have mere tid med sine sønner

Ekspert mener, det er sundt, at forældre aktivt deltager i deres børns computerspil.

Foran hver deres skærm sidder de tre Paasch Hansen-brødre og spiller computerspillet Counter Strike.

De er blandt de mange teenagedrenge, der er storforbrugere af computerspil. Det har tidligere givet anledning til diskussioner i familien Paasch Hansen.

- Det kunne være, de ikke kom til aftensmaden, de overholdt ikke tider, når vi skulle nogle ting, eller de gad ikke at rydde deres værelser op. Jeg kunne ikke regne med, at det, vi aftalte, blev gjort, lyder det fra moderen til de tre drenge, Viola Paasch Hansen.

Og drengene var godt klar over, at deres mor ikke syntes om, at de spillede så meget computer.

- Hun spurgte, om jeg ikke snart skulle være sammen med nogle venner, lyder det fra Thomas Paasch Hansen på 14 år.

- Hun syntes, vi skulle være mere aktive, fortæller 16-årige Rasmus Paasch Hansen.

Generationskonflikt

Familien fra Jylland er ikke de eneste, hvor computerspil har skabt konflikter.

Megafon har foretaget en måling for TV 2, hvor 241 familier med drengebørn i alderen 8-16 år er blevet spurgt til deres drenges computervaner.

Her svarede 34 procent, at de enten dagligt eller flere gange om ugen har konflikter på grund af deres drenges spillevaner.

- For mig at se handler det om en generationskonflikt. Der er mange forældre, der ikke synes, det er en god idé at bruge al sin fritid på at spille computer, forklarer Anne Brus, post.doc. på Institut for Mennesker og Teknologi på RUC.

Mor spiller med

Men trods Viola Paasch Hansens utilfredshed over sine drenges store computerforbrug medvirkede hun for et halvt år siden i et program på TV SYD ved navn 'Tæv Din Teenager'. Her udfordrede forældre deres børn i Counter Strike.

Viola Paasch Hansen medvirkede for at lære drengenes verden at kende og for at have mere samvær med dem.

Det har skabt forandringer i familielivet i form af færre konflikter omkring computerspil.

- De respekterer mig på en anden måde. Jeg kan godt bede dem om at gøre nogle ting for mig, uden vi skal have en kæmpe diskussion i gang, siger moderen.

Drengene mærker også en større forståelse fra deres mors side. Hun forstår nu drengenes passion for at spille computer, da hun også er blevet bidt af at spille.

- Nu har vi ingen diskussioner mere, fordi nu ved hun, hvad vi snakker om, siger Rasmus Paasch Hansen.

Anne Brus mener, det er en god ting, at forældre begynder at tage del i deres børns computerspil.

- Det er tankevækkende, at de forældre, som selv har spillet, har en langt større forståelse for deres børn og ikke har en negativ fornemmelse af, at de bruger tiden forkert, siger hun.

Efter Viola Paasch Hansen er begyndt at spille computer med sine sønner, har det givet anledning til at afholde fælles spilleaftener.

Har du har tænkt på, om din teenager er afhængig af at spille computer? Her på TV2 har vi allieret os med en forsker fra Aarhus Universitet, som vil lave et forsøg, som kan måle afhængighedstræk. Hvis du vil lade dit barn deltage i forsøget, kan du skrive til journalist Bettina Szücs på besz@tv2.dk.