Samfund

Massive protester mod dansk virksomheds planer om fabrik i USA

Rockwools planer om en fabrik i Ranson i Jefferson County i West Virginia har skabt massiv modstand blandt beboerne.

Den danske isoleringsgigant Rockwools planer om at etablere en fabrik i byen Ranson i Jefferson County i West Virginia, der skal lave stenuld til huse i området, har skabt massiv modstand blandt beboerne.

Og den modstand skal tages alvorlig. For den kan i yderste konsekvens føre til, at politiske beslutninger bliver lavet om, fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

5000 borgere har meldt sig ind i en Facebook-gruppe mod planerne, og da amtsrådet i Jefferson County behandlede sagen på et møde torsdag, var mange borgere mødt op for at sige deres mening.

- Jeg flyttede hertil for 45 år siden. Jeg giftede mig og fik to børn her, og jeg fik tre børnebørn her. Jeg har ikke lyst til at gå med gasmaske, når jeg skal ud i drivhuset og se min mad vokse, sagde en kvindelig beboer på mødet.

- Vi har vækket den sovende drage

- Dette projekt kommer ikke til at ske, sagde en mandlig beboer, da han stod på talerstolen og advarede mod fabriksplanerne.

- Vi har vækket den sovende drage. Mindst en fjerdedel af befolkningen er allerede modstandere af projektet. Og når skiltene kommer op, vil folk, der ikke kendte til det, blive bevidste om den uhyrlighed, som I støtter her. I vil opleve en skinger mur af lyd fra mindst halvdelen af jeres vælgere, fortsatte manden, som blev støttet af klapsalver fra flere fremmødte borgere.

Og den bekymring, som kom frem under borgermødet, er et udtryk for en dyb amerikansk mistillid til alt offentligt og alt, der lugter af autoriteter. Det fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Amerikanerne har ikke samme tradition for, at man stoler på fagfolk og folk, som har gennemarbejdet et materiale. Der er altid nogle særinteresser, som får taletid, hvis de råber højt nok, forklarer han og tilføjer, at det meget vel kan være den situation, som Rockwool er ude for i forhold til fabrikken i West Virginia.

- De kan være udsat for en folkelig smædekampagne. Det skal de tage alvorligt, for det er virkelig noget, der kan gøre ondt på et firmas image, lyder vurderingen fra Steinmetz.

Kan ikke overleve et stort folkeligt pres

Ifølge Steinmetz er West Virginia kendt for at have mange industriarbejdspladser. Delstaten har igennem en menneskealder levet af kulmineindustrien. Det er derfor usædvanligt, at det netop er her, den folkelige modstand nu er vokset.

Samtidig peger han på, at borgerne via de sociale medier kan skabe et betydeligt stormvejr for store firmaer såvel som for myndighederne og politikerne.

- Mange gange bliver både firmaer og enkeltpersoner nødt til at rette ind og justere deres oprindelige beslutning. Ikke nødvendigvis fordi de har taget fejl, men fordi de ikke kan overleve at være oppe på sådan et stort folkeligt pres. De næste uger vil vise, hvor stor folkelig modstand der rent faktisk er mod det her projekt, siger Steinmetz.

Rockwool-chef: Ikke skadeligt

Det, borgerne blandt andet er oprørte over, er, at Rockwool bruger formaldehyd, som selv i små mængder kan være skadeligt.

Men Michael Zarin, der er kommunikationsansvarlig i Rockwool, forsikrer, at beboerne ikke har noget at være bekymrede over.

- Formaldehyd findes i daglige produkter, vi er i berøring med hele tiden, som maling, møbler, gulvtæpper, lak. Spørgsmålet er, i hvor stor koncentration det optræder, siger Michael Zarin.

Han forsikrer, at Rockwool kun bruger formaldehyd i en koncentration et stykke under det, loven kræver, og at der derfor ikke er nogen risiko.

- Her bliver det godt under de tilladte grænser. Hvis det er tilpas fortyndet, og mængderne er små, så er det ikke et problem. I vores tilfælde vil mængden være meget lille og uskadelig, siger Michael Zarin.

Ifølge det amerikanske lokalmedie LOCALDvm.com har der også været demonstrationer mod Rockwools planer.